KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

(Ne)poželjna ravnodušnost

18:00–19:00 Četvrtak 14.9.2023.

“Primi bez uobraženosti, oslobodi bez borbe.”

Stoicizam je antički nauk koji zagovara život u skladu s prirodom i vlastitim razumom, jer mudar čovjek jedino tako može postići mir duše. Pritom je od presudne važnosti znati na koje stvari možemo utjecati, a na koje ne. Tako čovjek mora biti spreman djelovati u stvarima koje može oblikovati, a nedaće koje su van njegove kontrole ne bi smjele biti vrijedne brige niti izgubljenog vremena.

Stoicizam se često prikazuje kao oštar i nemilosrdan način razmišljanja. Ipak, njegovi poklonici inzistiraju na tome da je on oslobađajući, radostan način života. Utemeljen od strane antičkog filozofa Zenona, stoicizam je filozofija koja i danas ima mnogo pristaša. Taj filozofski sustav je imao trajan utjecaj na povijest misli. Utjecao je na razvoj kršćanskog morala i teologije, a također i na modernu filozofiju.

Mišljenje stoika je da čovjek ne može spriječiti da mu sudbina zadaje ugode i boli, ali može, podnoseći sve njezine udarce, sačuvati ponosnu samosvijest time što neće smatrati ugodu nečim dobrim, a bol nužno zlom. Krepost se tako poistovjećuje s racionalnim svladavanjem afekata, a porok, koji se sastoji u dominaciji afekata nad umom, jedino je zlo. Za sve ostale stvari i odnose ne vrijedi imati nikakav drugi osjećaj osim ravnodušnosti. Pa čak ni na život sam po sebi.

autor: Ivan Šarić, 13/09/2023

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Laku noć herojima!

18:00–19:00 Četvrtak 23.3.2023.

“Predodžbe o svijetu koje su ‘ideje’ stvorile vrlo su često poput skretničara odredile kolosijeke kojima će dinamika masovnog interesa dalje pokretati djelovanje.”

Što je Kantu lijepo?

18:00–19:00 Četvrtak 2.11.2023.

“Krasno je, jer me se ne tiče”

Zvukovi poslije kamen-glazbe

18:00–19:00 Četvrtak 16.3.2023.

“Celine Dion pjeva ljubavne pjesme dok naši gradovi gore”

Kolaps brončanog doba

18:00–19:00 Četvrtak 12.10.2023.

“Kada očito učinite tajanstvenim, tada tajanstveno postaje nedostupno.”

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973.)

SAMPASS / Lavina

TALE OF US / Renaissance

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM