KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Vrijeme mačeva i s(k)andala

18:00–19:00 Četvrtak 11.7.2024.

“Koliko često razmišljate o Rimskom carstvu?”

Kolektivno sjećanje na Rimsko Carstvo je jedna od najdugovječnijih kulturnih tema koja definira europsku civilizaciju. Ono je izvršilo presudan utjecaj na današnju sliku Europe, oblike vladavine, vojne standarde te religijsko i kulturno nasljeđe. Neke druge drevne kulture poput grčke ili egipatske također posjeduju određenu dozu sličnosti sa svijetom današnjice, no one jednostavno nisu prisutne u kolektivnoj svijesti koliko Rimsko Carstvo sa svojim glasovitim carevima i političkim intrigama, konstantnim ratnim pohodima i arhitektonskim čudima.

Stoga ne iznenađuje činjenica da je neposredno nakon službenog puštanja kinematografa u optjecaj, godine 1896. prvi put na filmskom platnu predstavljen antički Rim u filmu Néron: essayant des poisons sur des esclaves Georgesa Hatota, snimljen u produkciji tvrtke Lumière. Uslijedio je silan interes gledatelja za radnjama smještenim u daleka vremena, što je potaknulo industriju u nastajanju na potragu za interesantnim povijesnim događajima, drevnim civilizacijama i njihovim vizurama.

Iako je činjenica da je sam začetak filmske umjetnosti podario nekoliko kratkometražnih uradaka s narativom smještenim u razdoblje rimske vladavine, pravi trend snimanja filmova o antici započeo je na Apeninskom poluotoku. U periodu od 1905. do 1926. talijanski filmaši su snimili najmanje devetnaest filmova smještenih u daleku prošlost, i to najčešće u rimski period. Novopečeni talijanski nacionalizam je tako okarakteriziran romantičnom megalomanijom u umjetnosti, koju je povjesničar filma Pierre Leprohon nazvao željom za ponovnim imenovanjem Mediterana u Mare nostrum. Povijesni film je tako jasan pokazatelj talijanske kulture i nacionalističkog sentimenta prve polovice 20. stoljeća koji pokazuje žudnju za identitetom koja će državu dovesti do rata. U takvim okolnostima dolazi do pojave pepluma, pojma koji označava filmski mikrožanr povijesnih drama i avantura smještenih u antičko doba, uglavnom rađenih u talijanskim produkcijama.

Poslijeratna se holywoodska inačica pepluma bavi malo univerzalnijim temama od onih talijanskih, nad koje se nadvio zajednički nazivnik buđenja nacionalne svijesti. Zlatno razdoblje hollywoodskih epova počinje Mervyn Le Royevom produkcijom filma Quo Vadis iz 1951. godine s Robertom Taylorom i Deborah Kerr u glavnoj ulozi, te antologijskom izvedbom Petera Ustinova koji je utjelovio cara Nerona. Dvije godine poslije uslijedila je adaptacija Shakespeareove drame, Julije Cezar u režiji Josepha Mankiewicza, filmske legende koja će 1963. snimiti neizmjerno raskošniju verziju filma Cleopatra. Konac desetljeća donio je spektakularan remake klasika nijemog filma, Bena Hura u režiji Williama Wylera, a sami početak šezdesetih je iznjedrio Kubrickovog Spartaka. Ljevičarski, gotovo socijalistički motivi uvelike dominiraju scenarijem filma kojeg potpisuje Dalton Trumbo, koji je zbog takvih stvari ranije dospio na crnu listu autora koji su smatrani komunističkim simpatizerima. Naime, politička agenda uzrokovana hladnoratovskom psihozom dovela je do prakse cenzure u kino-industriji koja je išla toliko daleko da su autori djela ocijenjenih ne-američkim bez dokaza optuženi za ideološku subverziju i izdaju.

Interes prosječnog gledatelja za dalekim i egzotičnim narativima išla je shodno općim rastom popularnosti filmske umjetnosti i goleme ekspanzije kino-industrije koja je neminovno uslijedila. Takva želja pogoni ciklus u kojem filmska poduzeća traže profit sve većim i interesantnijim produkcijama koje su nerijetko smještene baš u rimsko doba. U svemu tome ključan je i tehnički napredak koji je za zlatnog doba Hollywooda uvijek iznova impresionirao publiku, a u najnovije doba omogućio žanrovski preporod te nastavio vizualnu iluziju koja čini sretan spoj povijesti i umjetnosti i čije je značenje nemjerljivo.

 

autor: Ivan Šarić, 07/07/2024

, , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Eksternalizam i svijest

18:00–19:00 Četvrtak 31.8.2023.

“Svjesnost je bila na njemu prije nego što se uspio maknuti s puta.”

Pervertitov vodič kroz ideologiju

18:00–19:00 Četvrtak 26.10.2023.

“I tako dalje, i tako dalje…”

Sve frekvencije dekadencije

18:00–19:00 Četvrtak 15.6.2023.

“Upravo zato jer sam Karamazov! Kad padam u provaliju, padam glave dolje i petema gore. S velikim zadovoljstvom što padam baš u takvom ponižavajućem položaju!”

Despot, tiranin, Makijavel.

18:00–19:00 Četvrtak 30.5.2024.

“Lisica da otkrije zamku, a lav da rastjera vukove.”

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

NU GUINEA / Dekmantel

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM