KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

About

KLFM inicijativa nastaje kao reakcija na činjenicu da gašenjem nekadašnjeg FM radija KL velika interesna grupa ostaje zakinuta za jedan iskreni, lokalno prisutan, ali ujedno produkcijski i glazbeno suvremeni i globalni medij. Kako bi zadržali taj radijski plamen i nastavili s prepoznatljivom KL programskom i glazbenom shemom, nekolicina djelatnika radija KL, uglavnom okupljena u glazbenoj i specijaliziranoj informativnoj redakciji, odlučila se samoorganizirati te radiju KL osigurati dosljednog programskog i konceptualnog, a ne samo nominalnog nasljednika.

Udruga KLFM osnovana je u kolovozu 2012. od strane iskusnih medijskih djelatnika, novinara, prosvjetnih radnika, predavača, dizajnera i arhitekata te članova aktivističkih i neprofitnih udruga. Sama jezgra udruge i projekta je glazbena i urednička redakcija bivšeg radija KL koji je u svojih 16 godina postojanja ostavio vrlo bitan trag na edukaciji i informiranju lokalne publike.

KLFM je projekt i inicijativa za stvaranje community radija čija je osnovna namjena biti servis zajednice. Programski je KLFM temeljno usmjeren prema sadržajima koji se bave lokalnom urbanom, pop i nezavisnom kulturom, tj. kulturom koja nije zastupljena od strane komercijalnih i ostalih mainstream medija.

Osim radijskog programa koji se emitira sedam dana tjedno, dvadeset i četiri sata dnevno, KLFM organizira različite edukativne i glazbene programe van radijskog studija i etera. Neki od glazbenih programa kojima radio KLFM izlazi u zajednicu su radijske turneje Radio na cesti (2013. – 2019.) i Radio u kvartu, kao i događanja poput Radio u suton i Radio na terasi. KLFM od 2017. godine provodi edukativni program KLFM Radio škola, a osim toga organizira i specijalizirane module Radio škole (radijsko novinarstvo, izrada radijskih jingleova, online Radio škola) te diskurzivni program s predavačima i sugovornicima iz svijeta glazbe, dizajna, izdavaštva i novinarstva.

Radio od osnutka do kraja 2022. godine djeluje prostorima kluba Kocka koji vodi Koalicija udruga mladih u Domu mladih u Splitu. Program se emitira od početka 2013. godine streaming kanalom kroz pripadno web sjedište. Od 2023. godine KLFM djeluje u Medijskom centru Doma mladih.

Trenutno program, koji se neprestano emitira, generira 35 volontera i volonterki, vrijednih kotačića naše mašine. Oni proizvode 66 sati programa tjedno, što je oko 300 sati mjesečno kroz 30ak različitih emisija i 10ak programskih blokova.

KLFM trenutno bilježi slušanost od preko 7000 jedinstvenih (unique) slušatelja mjesečno. Radio stream dostupan je i na A1 i Iskon plaftormi te se nalazi i u iTunes i TuneIn Radio ponudi. Web portal bilježi preko 12000 posjeta mjesečno (preko 10000 unique posjetitelja). Facebook, Twitter i Instagram kanali bilježe preko 6.300 pratitelja.

autor: KLFM, 16/06/2012

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

SAMPASS / Lavina

ACID PAULI / Get Lost

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM