KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Njegovo ime je Pas

18:00–19:00 Četvrtak 7.12.2023.

“Eh Aleksandre! Da nisam Diogen, i ja bih želio biti Diogen.”

Rođen u 4. stoljeću prije Krista, Diogen iz Sinope je prkosio društvenim normama i opetovano izazivao filozofske krugove svojim bizarnim stilom života i neustrašivom kritikom. Često nazivan ciničkim filozofom, stoji iza nekih od najpopularnijih priča u intelektualnom krajoliku klasične Grčke. Riječ cinik potječe od starogrčke riječi kynikos što znači sličan psu ili kyônu. Iako postoje rasprave o tome zašto su cinici prihvatili baš to ime, mnogi akademici vjeruju da je riječ podrugljivo nametnuta ciničkim filozofima zbog njihovog nekonvencionalnog ponašanja.

Prema Diogenu, društvo je bila nepotrebna izmišljotina osmišljena od strane ljudskih bića. Ona nije bila u skladu s istinom ili vrlinom i ni na koji način nije mogla nekoga učiniti dobrim i pristojnim; iz toga slijedi i poznata priča o njegovom usmjeravanju svjetla prema licima prolaznika tražeći poštenog čovjeka ili pravo ljudsko biće. Građane Atene je svakodnevno suočavao s njihovom beživotnošću i plitkim vrijednostima. Iako se čini da su mnogi ljudi mislili da je psihički bolestan, Diogen bi tvrdio da živi potpuno neopterećenim i poštenim životom, a drugi bi trebali imati hrabrosti učiniti isto.

Njegova ponašanja su ipak za većinu Atenjana bila u najmanju ruku iritantna. Redovito je izazivao prolaznike mokreći po ljudima koji su ga živcirali i vršeći nuždu na javnim mjestima kao što su kazališta i tržnice. To je navelo mnoge ljude da odbace Diogena i njegove sljedbenike kao čudake bez ikakvih pravih filozofskih ideja, no naknadnom afirmacijom nekih od ciničkih zaključaka i smrću njihovog lidera podsmjesi su prestali, a njihovo učenje je postalo temelj nekih novih filozofija koje su popularne i danas.

Za Diogena, razuman život je bivstvovanje u skladu s prirodom i prirodnim sklonostima. Biti vjeran sebi, dakle, bez obzira na to koliko lud netko može izgledati, znači slijediti život vrijedan življenja.

autor: Ivan Šarić, 04/12/2023

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Apsolutno relativno

18:00–19:00 Četvrtak 28.9.2023.

“Istina s ove strane Pirineja, zabluda s druge.”

Moramo popričati o Wertheru…

18:00–19:00 Četvrtak 1.6.2023.

“Mogao bih voditi najbolji, najsretniji život da nisam budala”

Što je Kantu lijepo?

18:00–19:00 Četvrtak 2.11.2023.

“Krasno je, jer me se ne tiče”

Tragedija i Bog iz stroja

18:00–19:00 Četvrtak 30.11.2023.

“Poetska pravda ili sekvencijska traljavost?”

Tjedna rotacija

Arhiva

BRITTANY HOWARD / What Now

RAMONES / Ramones (1976)

ST. VINCENT / Broken Man

RECONDITE / Groove

DARKSIDE / Live at Spiral House

IPPIO PAYO / Talking Birds

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM