KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Umijeće provođenja namjere

18:00–19:00 Četvrtak 11.5.2023.

“Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost”

U užem smislu moć se definira kao sposobnost ili snaga utjecanja na događaje i odnose u zajednici unatoč potencijalnom otporu. Max Weber tvrdi kako je moć svaka vjerojatnost unutar nekog socijalnog odnosa, da će pojedinac provesti svoju volju, čak i usprkos otporu drugih ljudi, a bez obzira na osnove na kojima ta vjerojatnost počiva. Foucaultu je to koncept koji je teško definirati, ali je gotovo sveprisutan, i ne može se reducirati u banalnu rečenicu “snaga klade valja”.

Dimenzije moći su nebrojene, od njezine sposobnosti da olakša postizanje ciljeva i težnji do njezinog potencijala za korupciju, ugnjetavanje i sukobe. Ona se u najvećoj mjeri može smatrati društveno konstruiranim fenomenom, oblikovan povijesnim, kulturnim i strukturalnim čimbenicima. Alvin Toffler je stajališta da se sama priroda moći trenutno radikalno mijenja. Tijekom industrijske revolucije težište moći se prebacilo s plemstva koje je prvenstveno djelovalo kroz nasilje na industrijalce i financijere koji su djelovali kroz bogatstvo. Nakon nasilja i bogatstva, danas moć djeluje preko trećeg, sasvim drugačijeg pojma, a to je znanje.

Za osobe poput Aleksandra Makedonskog ili Džingisa Kana smatra se da su bili pojedinci sa najvećom koncentracijom moći, no odmicanjem od jednodimenzionalnog viđenja tog pojma možemo nabrojati neke druge figure koji su na ovaj ili onaj način posjedovali daleko veći utjecaj nad ukupnošću svijeta koji ih okružuje. Pritom se za povijesnu osobu sa najvećom količinom moći u svojem posjedu nameće jedan sasvim običan, nepoznat i ni po čemu interesantan čovjek koji se u toj ulozi pronašao gotovo nasumično, i protivno svojoj volji.

 

autor: Ivan Šarić, 10/05/2023

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Zvukovi poslije kamen-glazbe

18:00–19:00 Četvrtak 16.3.2023.

“Celine Dion pjeva ljubavne pjesme dok naši gradovi gore”

Kako su nestali galebovi?

18:00–19:00 Četvrtak 23.2.2023.

“Dalmatinci su temperamentna vrsta, a sunce i more savršena podloga za male ljubavi i površne veze.”

Ne reci lažna svjedočanstva

18:00–19:00 Četvrtak 18.5.2023.

„Liar liar, pants on fire!“

Levijatan na čekanju

18:00–19:00 Četvrtak 8.6.2023.

“Sloboda? Okovi? Oboje?”

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM