KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Ne reci lažna svjedočanstva

18:00–19:00 Četvrtak 18.5.2023.

„Liar liar, pants on fire!“

U povijesti filozofije se spomen neistine pojavljuje najprije u kontekstu etike, u Aristotelovu nauku o krepostima, gdje se lažac predstavlja onakvim kakav on u zbilji nije, te s druge strane kao onaj koji obmanjujući svjesno želi oštetiti drugoga radi stjecanja vlastite koristi. Na njega se nadovezuju Aurelije Augustin i Toma Akvinski, koji svaku vrstu lažnog iskaza smatraju nepoželjnim. To se direktno kosi sa Platonovim konceptom umjesne laži, koji je ponekad potreban za situaciju olakšane stvarnosti.

Filozof Glen Newey u svojoj relativizaciji pojma istine tvrdi da građani u demokratskim društvima u određenim okolnostima imaju svo pravo na to da im se laže! Ako je vlada primorana provesti neku mjeru od izuzetne važnosti, a ona se može provesti jedino ako se obmane narod, onda vlada ima dužnost lagati, a narod ima pravo da mu se laže. Slava i imetak nekih pojedinaca se uvelike bazirala na neistini, od fikcionalnog simbola grotesknog lašca, baruna Munchausena, do vrlo stvarnog prevaranta Charlesa Ponzija.

Neke životinje i biljke mogu “lagati” koristeći kamuflažu i mimikriju. Primjerice, kanibalske krijesnice privlače mužjake drugih vrsta krijesnica imitirajući specifično treperenje zavođenja njihovih ženki. Jedna vrsta orhideje svojim mirisom i izgledom imitira plodnu ženku ose, te na taj način osigurava širenje svog sjemena. Sveprisutnost obmanjivanja u živom svijetu ukazuje da nismo jedina vrsta u kojoj su jedinke imale koristi od intencionalnog ostavljanja krivih dojmova. Budući da je jasno da prevaranti prosperiraju u određenim situacijama u prirodi, vjerojatno je i nama evolucija utisnula određenu razinu sklonosti laganju u genetski kod.  Uzeći sve to u obzir, moralne i svake druge implikacije veze izrečenog i stvarnog nužno vode u relativizaciju.

autor: Ivan Šarić, 17/05/2023

, , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Kratki vodič kroz podzemlje

18:00–19:00 Četvrtak 28.12.2023.

“Budući da vaše pitanje traži dublje značenje, objasnit ću u jednostavnim terminima.”

Hvala ni na čemu!

18:00–19:00 Četvrtak 1.2.2024.

“Dani su strijela u prsima mrtvaca.”

Tragedija i Bog iz stroja

18:00–19:00 Četvrtak 30.11.2023.

“Poetska pravda ili sekvencijska traljavost?”

Ljubav ispočetka

18:00–19:00 Četvrtak 20.4.2023.

“Emocije su zaj*bane”
-Ivica Hlevnjak

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

GREG WILSON / Essential Mix

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM