KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Band

20:00–22:15 Subota 15.5.2021.

Presjek najplodnije faze kultnih The Band!

The Band i Bob Dylan… tako je sve i počelo!

Da, počeli su kao prateći sastav, a zatim stvorili sjajnu karijeru! Unatoč smrti nekih od utemeljitelja, The Band u određenoj formi djeluje i danas. Napustili su nas Levon Helm i Rick Danko, ali kod velikih imena pojedinci nisu bitni.

Ipak ostaje činjenica da su nakon raskida sa Dylanom krenuli uzlaznom putanjom o čemu najbolje govore albumi poput Music from Big Pink, Stage Freight i slični….

Svjesni vlastite prolaznosti, godine 1978. održavaju “oproštajni” koncert zabilježen tonski i filmski, te objavljen u formi trostrukog albuma – naravno, bio je to čuveni The Last Waltz koji je realiziran uz gostovanje imena poput Erica Claptona, Dr Johna, Neila Younga, Joni Mitchell i drugih. Možda još napomenuti gitarista The Banda koji je ostvario sjajnu samostalnu karijeru, Robbie Robertsona.

Ipak je ključni gost, svojevrsni Mesija bio – a tko bi drugi – Bob Dylan! Poznajete Novi zavjet, te barem okvirno gnostičke spise, kao i pojam apokrifnog evanđelja? Možda ne dobijate jasnu sliku ali barem naslućujete tko se u hebrejskome legendarijumu krije pod pojmom Messiah – spasitelj, otkupitelj, uglavnom onaj tko to ne bi trebao biti! Nije zgorega ni kazati da je Dylan tijekom sedamdesetih i osamdesetih prolazio kroz brojne religijske transformacije. Imena tadašnjih albuma veoma su znakovita: Slow Train Coming, Saved, Infidels….

Ne želim kazati ništa loše o Zimmermanu, već samo o njegovim lutanjima duhovnom hemisferom. Pored svega, Bob nije bio jedini Židov u širem The Band kružoku!

I još jedna napomena: korijeni sastava su kanadski. Neovisno o roku trajanja, The Band ostaje jedno od ključnih imena američke glazbene scene!

autor: Vjeran Stojanac, 15/05/2021

,

Vezane objave

Arhiva

Robert Moog i njegovo naslijeđe / Will Oldham (Bonnie ‘Prince’ Billy), live 06.04.2001., KSET Zagreb

25/05/2012.

   a)  Robert Moog – tvorac prvog uporabljivog sintetizatora Elektronički sintetizator zvuka (ili jednostavnije, sintetizator) je zadnjih četrdesetak godina konstanta…

Potop! / Soul Coughing – Live

07/06/2013.

Zadnjih vas dana dave sa vijestima o katastrofalnim poplavama u Europi i USA? To je cijena evolucije – oduzela nam je škrge, inače bi bilo sve OK, a pojedinci su srećom i opjevali poplave, nalete vode i slične nevolje, tako da emisija ima smisla. A u drugom dijelu emisije, jedan koncertni zapis legendarnih ‘Soul Coughing’!

Live 8

16/10/2015.

Iako Live8 (2005.), spektakl kojim je obilježena dvadesetogodišnjica Live Aida nije polučio šokantni uspjeh izvornika, na neki je način ipak postigao cilj, i to prije u smislu analiziranja stanja na glazbenoj sceni nego po humanitarnom pitanju. Prisjetimo se kako su stvari stajale prije deset godina!

Donovan

20:00–21:30 Subota 22.8.2020.

Vrijeme je da se podsjetite!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

NICK DRAKE / Five Leaves Left (1969)

IDLES / Grace

SUPERPITCHER / Influences (R)

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM