KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Band

20:00–22:15 Subota 15.5.2021.

Presjek najplodnije faze kultnih The Band!

The Band i Bob Dylan… tako je sve i počelo!

Da, počeli su kao prateći sastav, a zatim stvorili sjajnu karijeru! Unatoč smrti nekih od utemeljitelja, The Band u određenoj formi djeluje i danas. Napustili su nas Levon Helm i Rick Danko, ali kod velikih imena pojedinci nisu bitni.

Ipak ostaje činjenica da su nakon raskida sa Dylanom krenuli uzlaznom putanjom o čemu najbolje govore albumi poput Music from Big Pink, Stage Freight i slični….

Svjesni vlastite prolaznosti, godine 1978. održavaju “oproštajni” koncert zabilježen tonski i filmski, te objavljen u formi trostrukog albuma – naravno, bio je to čuveni The Last Waltz koji je realiziran uz gostovanje imena poput Erica Claptona, Dr Johna, Neila Younga, Joni Mitchell i drugih. Možda još napomenuti gitarista The Banda koji je ostvario sjajnu samostalnu karijeru, Robbie Robertsona.

Ipak je ključni gost, svojevrsni Mesija bio – a tko bi drugi – Bob Dylan! Poznajete Novi zavjet, te barem okvirno gnostičke spise, kao i pojam apokrifnog evanđelja? Možda ne dobijate jasnu sliku ali barem naslućujete tko se u hebrejskome legendarijumu krije pod pojmom Messiah – spasitelj, otkupitelj, uglavnom onaj tko to ne bi trebao biti! Nije zgorega ni kazati da je Dylan tijekom sedamdesetih i osamdesetih prolazio kroz brojne religijske transformacije. Imena tadašnjih albuma veoma su znakovita: Slow Train Coming, Saved, Infidels….

Ne želim kazati ništa loše o Zimmermanu, već samo o njegovim lutanjima duhovnom hemisferom. Pored svega, Bob nije bio jedini Židov u širem The Band kružoku!

I još jedna napomena: korijeni sastava su kanadski. Neovisno o roku trajanja, The Band ostaje jedno od ključnih imena američke glazbene scene!

autor: Vjeran Stojanac, 15/05/2021

,

Vezane objave

Arhiva

77 godina Rogera Watersa

20:00–23:00 Subota 5.9.2020.

Roger Waters 6. rujna slavi 77. rođendan. Prilika je to da se prisjetimo životnog stvaralaštva ovog velikana!

My Bloody Valentine / H – block

15/02/2013.

U današnjoj dvodjeljnoj emisiji najprije osvrt na 30 godina karijere sastava My Bloody Valentine, a nakon toga glazbeno putovanje koje može ali i ne mora biti potaknuto heroinom!

Crime & The City Solution

20:00–22:40 Subota 27.3.2021.

Izgleda da budućnost sastava Crime & the City Solution nije neizvjesna, bar imajući u vidu njihovu zadnju inkarnaciju iz 2013. No kako je tekla priča od početka?

Scotland’s Hidden Reverse, VI dio – Simple Minds

27/11/2010.

  Priznajem, nisam od onih koji krše zadanu riječ, a u najavi trećeg nastavka Tajnog škotskog obrata sam se decidirano…

Tjedna rotacija

Arhiva

MIDWIFE / Luminol

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

SAINT ETIENNE / Pond House

SETH TROXLER / Rhythm Control

BONOBO / The North Borders Tour (2014)

SIKTER / My Music (2005)