KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Band

20:00–22:15 Subota 15.5.2021.

Presjek najplodnije faze kultnih The Band!

The Band i Bob Dylan… tako je sve i počelo!

Da, počeli su kao prateći sastav, a zatim stvorili sjajnu karijeru! Unatoč smrti nekih od utemeljitelja, The Band u određenoj formi djeluje i danas. Napustili su nas Levon Helm i Rick Danko, ali kod velikih imena pojedinci nisu bitni.

Ipak ostaje činjenica da su nakon raskida sa Dylanom krenuli uzlaznom putanjom o čemu najbolje govore albumi poput Music from Big Pink, Stage Freight i slični….

Svjesni vlastite prolaznosti, godine 1978. održavaju “oproštajni” koncert zabilježen tonski i filmski, te objavljen u formi trostrukog albuma – naravno, bio je to čuveni The Last Waltz koji je realiziran uz gostovanje imena poput Erica Claptona, Dr Johna, Neila Younga, Joni Mitchell i drugih. Možda još napomenuti gitarista The Banda koji je ostvario sjajnu samostalnu karijeru, Robbie Robertsona.

Ipak je ključni gost, svojevrsni Mesija bio – a tko bi drugi – Bob Dylan! Poznajete Novi zavjet, te barem okvirno gnostičke spise, kao i pojam apokrifnog evanđelja? Možda ne dobijate jasnu sliku ali barem naslućujete tko se u hebrejskome legendarijumu krije pod pojmom Messiah – spasitelj, otkupitelj, uglavnom onaj tko to ne bi trebao biti! Nije zgorega ni kazati da je Dylan tijekom sedamdesetih i osamdesetih prolazio kroz brojne religijske transformacije. Imena tadašnjih albuma veoma su znakovita: Slow Train Coming, Saved, Infidels….

Ne želim kazati ništa loše o Zimmermanu, već samo o njegovim lutanjima duhovnom hemisferom. Pored svega, Bob nije bio jedini Židov u širem The Band kružoku!

I još jedna napomena: korijeni sastava su kanadski. Neovisno o roku trajanja, The Band ostaje jedno od ključnih imena američke glazbene scene!

autor: Vjeran Stojanac, 15/05/2021

,

Vezane objave

Arhiva

The Kinks/Lou Reed – New York/The Pastels – Slow Summits

31/05/2013.

Pojedina su imena iz glazbenog miljea vezana uz svoja obitavališta doslovno pupčanom vrpcom. Tipični primjeri su The Kinks i njihov odnos prema rodnom Londonu, te Lou Reed čiji je opus duboko protkan utjecajem New Yorka, što posebice dolazi do izražaja na istoimenom albumu iz 1989. U nastavku emisije možete preslušati i novi album glasgovskih The Pastelsa, ‘Slow Summits’, izdan nakon šesnaestogodišnje stanke!

Proljetna retrospektiva

12/05/2012.

Proljeće je vrijeme pospremanja i svođenja računa. Stoga u večerašnjoj emisiji slijedi pregled nekih zapostavljenih imena koja su protutnjala ovom emisijom zadnjih desetak mjeseci!

Laibach: We Forge the Future /Madrid, 26.11.2017./

20:00–21:00 Subota 12.6.2021.

KoncertnI zapis teinkarniranog Laibacha iz studenoga 2017, u Madridu.

Pros and Cons of the Film Music

20:00–22:00 Subota 26.9.2020.

Ne živcirajte se nego se opustite uz mali presjek kroz pomalo neuobičajene sekvence filmske glazbe ili nečega što je tomu blisko a listu je složio osobno urednik ove emisije!

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret