KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Laibach: Live at Tate Modern London

20:00–22:00 Subota 29.5.2021.

Laibach u bivšoj energani? DA! Moglo se i oćekivati!

Laibach je oduvijek težio industrijskim prostorima, pa ni galerija Tate Modern kao bivša energana nije izuzetak. Uostalom, sjetite se: čuveni nastup u

veni nastup u

termocentrali u Trbovlju povodom najave osamostaljenja Slovenije i pregršt sličnih primjera… Mene jedino čudi što izbor nije pao na Battersea Power Station  koji je isto transformiran u neku vrstu izložbenog prostora, ali već je ovjekovječen na omotu albuma Animals sastava Pink Floyd, no kako bi na to gledali Roger Waters te dizajneri iz studija Hipgnosis?

autor fotografija Laibacha je Pete Woodhead

Slična su rješenja koristili i srodnici poput Neubautena, Test Departmenta i da ne nebrajamo, ali ovaj je koncert, održan 16. travnja 2012. stvarno bio Monumental retroavantgarde!

Izbor izvedenih brojeva lijepo je prekrio karijeru sastava – od Siemens, Brat moj i Mi kujemo budučnost, pa do novijih ostvarenja poput B Machina ili Anglia. Takođervsu scenom uz neizbježnog Frasa prodefilirali i stare uzdanice npr. Srečko Bajda i vječni Dejan Knez, kao i nove snage: Luka Jamnik, Mina Špiler etc…

Očekivano, za ambijentalne efekte se pobrinuo neslužbeni bandleader Jani Novak kojega je moja malenkost intervjuirala nakon nastupa u splitskom HNK u lipnju 2014., a bilo je to drugo uprizorenje velikana u gradu pod Marjanom – prvo je bilo u prepunom STOP-u u travnju 1989.

Eto, toliko! Voljeli ih/vi ili ne, Laibach je institucija koja je na svoj način protresla temelje Jugoslavije moćnije no Slobo ili Franjo!

A o temeljima okupirane Europe ili fašistčko neoliberalne USA  da i ne govorimo!

Laibach, HNK Split

autor: Vjeran Stojanac, 27/05/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

(reprizni eXit): Green on Red

01/04/2016.

U subotu, 2. travnja, u redovnom će se terminu emisije eXit reprizirati prošlotjedno izdanje, posvećeno sastavu Green on Red. Razlozi su dvojaki – s jedne strane tu je spriječenost urednika da se pozabavi kvalitetnim novim materijalom, ali i činjenica da je većina onih kojima je emisija od 26. ožujka bila namijenjena hodočastila istovremenom Stuartovom ukazanju u zagrebačkoj Močvari! A idućeg se tjedna vraćamo uhodanoj rutini.

45th Anniversary: The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

02/06/2012.

    Kada se 1. lipnja 1967. godine u trgovinama pojavio novi album Beatlesa nazvan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club…

Slint

20:00–22:35 Subota 7.12.2019.

Mali podsjetnik na McMahanov genij u vremenima prije The For Carnationa

Tomaž Hostnik (21.12.1982. – 21.12.2020.)

20:00–21:30 Subota 26.12.2020.

Presegli smo noc,nas dolg je poplacan in nasa je luc!

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / No Thank You

IAN POOLEY / Since Then (2000.)

FEVER RAY / Kandy

HOT CHIP / Late Night Tales

RICHARD HAWLEY / Live at Halifax Piece Hall

REX ILUSIVII / Disillusioned! (1987)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM