KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Laibach: Live at Tate Modern London

20:00–22:00 Subota 29.5.2021.

Laibach u bivšoj energani? DA! Moglo se i oćekivati!

Laibach je oduvijek težio industrijskim prostorima, pa ni galerija Tate Modern kao bivša energana nije izuzetak. Uostalom, sjetite se: čuveni nastup u

veni nastup u

termocentrali u Trbovlju povodom najave osamostaljenja Slovenije i pregršt sličnih primjera… Mene jedino čudi što izbor nije pao na Battersea Power Station  koji je isto transformiran u neku vrstu izložbenog prostora, ali već je ovjekovječen na omotu albuma Animals sastava Pink Floyd, no kako bi na to gledali Roger Waters te dizajneri iz studija Hipgnosis?

autor fotografija Laibacha je Pete Woodhead

Slična su rješenja koristili i srodnici poput Neubautena, Test Departmenta i da ne nebrajamo, ali ovaj je koncert, održan 16. travnja 2012. stvarno bio Monumental retroavantgarde!

Izbor izvedenih brojeva lijepo je prekrio karijeru sastava – od Siemens, Brat moj i Mi kujemo budučnost, pa do novijih ostvarenja poput B Machina ili Anglia. Takođervsu scenom uz neizbježnog Frasa prodefilirali i stare uzdanice npr. Srečko Bajda i vječni Dejan Knez, kao i nove snage: Luka Jamnik, Mina Špiler etc…

Očekivano, za ambijentalne efekte se pobrinuo neslužbeni bandleader Jani Novak kojega je moja malenkost intervjuirala nakon nastupa u splitskom HNK u lipnju 2014., a bilo je to drugo uprizorenje velikana u gradu pod Marjanom – prvo je bilo u prepunom STOP-u u travnju 1989.

Eto, toliko! Voljeli ih/vi ili ne, Laibach je institucija koja je na svoj način protresla temelje Jugoslavije moćnije no Slobo ili Franjo!

A o temeljima okupirane Europe ili fašistčko neoliberalne USA  da i ne govorimo!

Laibach, HNK Split

autor: Vjeran Stojanac, 27/05/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

The Long Ryders

20:00–22:00 Subota 4.4.2020.

…Looking for Lewis and Clark!

M. Ward – A Wasteland Companion / Billy Bragg – Live 1997. / 16 Horsepower – Live

14/04/2012.

Uz segmente upravo objavljenog novog albuma M. Warda, ova emsiija pruža i uvid u dva live nastupa, od kojih bi se onaj 16 Horsepowera mogao nazvati antologijskim… no koji njihov koncert to nije bio?!

Einstürzende Neubauten

20:00–23:10 Subota 14.12.2019.

Kroz skoro četiri desetljeća djelovanja E.N. su otrpjeli kritičarske pokude i hvalospjeve, kao i sasvim upitna i često suvišna klasificiranja po pitanju metode i žanra (eksperimental, industrial).

Robert Fripp & King Crimson

06/06/2014.

Robert Fripp je istinski izvođački (gitaristički) i skladateljski genij. Također, Robert Fripp jest King Crimson, mada sastav King Crimson ne mora biti samo Fripp. Ujedno, Fripp je čovjek koji je svojim sviralačkim umijećem neke banalne pjesme Davida Bowiea i Talking Headsa podigao u zvjezdane visine; čovjek koji je stvarao zajedničke projekte s Brianom Enoom, Davidom Sylvianom, Andyjem Summersom i brojnim drugim veličinama. Teško da će Vam ovaj kratki faktografski i kronološki presjek reći nešto više o njemu, no zato preslušajte ovosubotnju emisiju posvećenu tom velikanu suvremene progresivne glazbe koji će se, kako je najavio, iznova oglasiti u rujnu ove (2014.) godine. Naravno, u tko zna kojoj (definitivno dvocifrenoj) inkarnaciji matičnog mu benda King Crimson!

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin