KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marc Bolan & T. Rex

Ime Marka Felda, odnosno Marca Bolana nikad nije doseglo visine za koje su se izborili njemu srodni autori poput Bowieja, Lou Reeda ili Bryana Ferryja, a uglavnom nategnuto vezivanje njegovog stvaralaštva uz glam rock trend dodatno je minoriziralo njegov značaj. No, neke se stvari jednostavno ne mogu negirati i pitanje je kako bi danas izgledala glazbena scena bez Marcovog utjecaja. U prvom dijelu emisije možete preslušati presjek autentičnog stvaralaštva Marca Bolana, a u nastavku posvetni album ‘Tribute to Marc Bolan’, objavljen kao dio edicije ‘Great Jewish Music’ na etiketi ‘Tzadik Records’ Johna Zorna.

 

Ime Marka Felda, odnosno Marca Bolana nikad nije doseglo visine za koje su se izborili njemu srodni autori poput Davida Bowieja, Lou Reeda ili Bryana Ferryja, a uglavnom nategnuto vezivanje njegovog stvaralaštva uz “glam rock” trend dodatno je minoriziralo njegov značaj. No, neke se stvari jednostavno ne mogu negirati i pitanje je kako bi danas izgledala glazbena scena bez Marcovog utjecaja. U prvom dijelu večerašnjeg izdanja emisije eXit možete preslušati presjek autentičnog stvaralaštva Marca Bolana, a u nastavku posvetni album Tribute to Marc Bolan, objavljen kao dio edicije Great Jewish Music na etiketi Tzadik Records Johna Zorna.

24-marcbolan-courtesyKorijeni projekta zvanog Tyrannosaurus Rex (a koji će tijekom više od desetljeća trajanja mnogo puta mijenjati ime) sežu sve do sredine šezdesetih godina, u doba swinging Londona, Carnaby Street fashion trenda i začetaka gradske underground scene. Dijete srednjeklasne židovske obitelji iz Hackneyja, Mark Feld, bio je jedan od mnogobrojnih mladih kantautora inspiriranih hippy mistikom i folk soundom, i uporno je tražio svoje mjesto pod Suncem.No, u gradu koji tada predstavlja središte svjetskih glazbenih tokova nimalo se nije lako probiti na obećavajuće položaje osim ako ne ponudiš nešto zanimljivo i radikalno novo.

Marc_bolan_plaqueI dok cijela aktualna scena manje više kotira psihodeličnim pa i improvizatorskim okvirima (1967. je vrijeme Sgt. Peppera Beatlesa kao i prvijenca Pink Floyda, Piper at the Gates of Dawn), Mark pod utjecajem svojih uzora poput Syda Barretta, Donovana, Chuck Berryja i Boba Dylana ide vlastitim putem i pokreće sastav, u stvari akustični duet kršen imenom Tyrannosaurus Rex. Bend automatski odskače od okoliša – svodi se na Marka, njegov glas i akustičnu gitaru, te na perkusionista Steve Tooka, što je, treba priznati, čudna i neuobičajena postava. Glazba je akustični psihodelični folk rock, tematski protkan mitologijom, zmajevima, čarobnjacima, jednorozima i crnim mačkama, patuljcima i vilama… Zvuči poznato? Pa, Syd Barrett je ionako bio Marcov životni uzor!

Kad je 1968. izašao njihov prvi album, naziv My People were Fair and had Sky in their Hair…But Now They’re content to wear Stars on their Brows je možda mogao zbuniti neupućene, ali je direktno pogađao srž benda. Slično je i sa ostvarenjima koja se nižu začuđujućom brzinom (tri albuma u nepune dvije godine): Prophets, Seers & Sages – The Angels of the Ages i Unicorn, gdje Mark ostaje u predefiniranom miljeu u kojem pliva kao riba u vodi, no uz primjetne pomake u strukturi skladbi koje postaju kompleksnije i dramatičnije, uz učestale izmjene atmosfere. Prethodno promjenivši ime u zvučnije (i kako je sam smatrao – mističnije) Marc Bowland (vremenom će prezime reducirati na Bolan), lider Tyrannosaurus Rexa odlučuje poraditi i na odgovarajućem imageu. Odbacivši šarolike hipi krpice šezdesetih te ih zamjenivši odjećom presijavajućih nijansi i općenito futurističkijeg izgleda, Marc udara temelje glazbeno vizualnom stilu koji će kroz koju godinu, uz dodatne zasluge kreativno srodnih duša poput Davida Bowiea ili Roxy Music postati poznat kao glam – rock. Nažalost, unatoč pozitivnom razvoju događaja, u samom sastavu dolazi do trzavica. Nezadovoljan položajem svedenim isključivo na interpretatora Bolanove glazbe, bubnjar Steve Took zahtjeva svoje učešće u skladanju kompozicija. Već tada suočen sa rastućim vlastitim egom, Marc Bolan ovo striktno odbija te Took napušta Tyrannosaurus Rex.

ClipboardIzabravši za novog suradnika Mickey Finna koji nije imao kreativnih ambicija; Marc dovršava album A Beard of Stars. Zanimljivo, ovo je prvi projekt na kojemu bend koristi električne instrumente, i samim tim najavljuje sasvim novu fazu svojeg djelovanja, i to fazu koja će uslijediti još tijekom iste godine. Krajem sedamdesete, Marc potpuno elektrificira zvuk, a ime sastava skraćuje na danas već legendarni naziv T. Rex, što je ujedno i naziv zadnjeg albuma kojeg potpisuje duo Bolan/Finn, pošto već idući projekt, Electric Warrior snima u klasičnoj rock postavi, proširenoj bas gitaristom Steve Currieom.

Electric Warrior je bio otkrivenje, jedan od onih šokirajućih albuma koji su u doba svojeg objavljivanja definitivno morali biti prekretnica, a danas su antologijska ostvarenja rock klasike. Pored spomenutih radikalnih izmjena, ovo je i prva Bolanova ploča na prvom mjestu britanske ljestvice najprodavanijih albuma (gdje ostaje tjednima). Također, sa ovog će albuma biti izdvojeno nekoliko odlično prodavanih singlova, kao što su Get It On (američki top 1), Jeepster, Girl, Life’s a Gas… Monumentalnosti projekta zasigurno je pomogao i prepoznatljivi dizajn omota, u izvedbi studija Hipgnosis, poznatog po suradnji sa sastavom Pink Floyd.

electric-warrior-4ec8c713a4f71U svakom slučaju, 1971. je ključna godina u karijeri Marca Bolana i T. Rexa, svojevrsni kreativni vrhunac nakon kojeg slijedi pad ili barem duže razdoblje bez velikih odskakanja. Ovo je očigledno na idućem, nešto slabijem albumu Slider, koji unatoč hit-singlovima poput Telegram Sam ili Metal Guru neće postići uspjeh prethodnika. Slično je i sa albumom Tanx iz ožujka 1973, na kojemu će melodičnost glam zvuka djelimično ustupiti pred mračnijim i složenijim glazbenim strukturama. U to vrijeme mjesto klavijaturista i pratećeg vokala zauzima tamnoputa amerikanka Gloria Jones, poznata po soul hitu Tainted Love (kasnije će Soft Cell obradom ove pjesme ostvariti planetarni uspjeh), s kojom će Marc Bolan uskoro, nakon razvoda s prvom ženom, June Child (za koju se vjenčao još 1970., iz isključivog razloga što je bila tajnica Syda Barretta) započeti romantičnu vezu. No, njen se utjecaj prvenstveno očituje u primjetnom skretanju T. Rexa prema soul i R&B vodama, što je primjetno na albumu ponovno (kao i prvi album Tyrannosaurus Rexa) poetičnog naziva Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow – A Creamed Cage in August kojim Bolan kao da priziva novi početak. Ipak, odmak od prepoznatljivog zvuka, kao i drugi veliki glazbeni zaokret u karijeri izazvat će sumnju kod šireg kruga obožavatelja.

Albumi koji slijede ne mijenjaju mnogo opću sliku tadašnjeg T. Rexa, osim što je očito Bolanovo nastojanje da se što više približi američkoj publici. No, u svakom slučaju, Light of Love, Bolan’s Zip Gun i Futuristic Dragon su bili komercijalno uspješni iako nisu ponudili ništa novo niti su kvalitetom dosegli uradke sa početka sedamdesetih. Dandy in the Underworld, objavljen početkom 1977. u jeku punk euforije donekle je obećavao. Bend je upravo odradio britansku turneju sa tada aktualnim The Damned, i punk svježina se počela osjećati i u glazbi T. Rexa.

tumblr_magvadjwjd1rrbfxdo1_500Nažalost, snovi su srušeni šesnaestog rujna 1977. Te su se noći iz jednog kluba u Sohou Marc i Gloria vraćali svojem domu u predgrađu Richmondu. Bilo je oko 4 sata izjutra. U jednom trenutku, dok su se vozli pored Barnes Commona, Gloria je izgubila nadzor nad Mini Cooperom kojim je upravljala i vozilo se zabilo u stablo pored ceste. Marc je na mjestu poginuo a Gloria je bila teško ozlijeđena. Dogodilo se to nepuna dva tjedna prije Marcovog tridesetog rođendana. Zanimljivo, Marc je često napominjao kako smatra da neće doživiti tridesetu, a znakovit je i onaj stih o tome kako ne treba vjerovati nikome preko tridesete. Ipak, značaj Bolana i njegova benda je valoriziran tek u devedesetima kada su mlade snage brit – popa u pravilu bez iznimki navodile Marc Bolana i T. Rex kao jedne od glavnih utjecaja. Život eto teče dalje, a Marcova zvijezda ne blijedi!

A o utjecaju dragog nam pokojnika ne treba trošiti riječi – dovoljno je saznanje da je dotični direktno odgovoran za remek djela poput Lou Reedovog Transformera, ili pak Bowiejevog The Rise & Fall of the Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – između ostalog!

 

NAPOMENA:

U drugom dijelu emisije, kako je kazano, možete preslušati posvetni album Tribute to Marc Bolan, objavljen u sklopu edicije Great Jewish Music na etiketi Tzadik Records Johna Zorna!

s-l1000

01 Arto Lindsay & Marc Ribot – Childen of the Revolution
02 Rebecca Moore – Telegram Sam
03 Kramer – Get It On
04 Melvins – Buick Mackane
05 Medeski, Martin & Wood – Groove a Little
06 Lo Galluccio – Cosmic Dancer
07 Fantomas & Mike Patton – Chariot Choogle
08 Tall Dwarfs – Ride a White Swan
09 Chris Cochrane – Rip Off
10 Gary Lucas – Deboraarobed
11 Ezster Balint – Mambo Sun
12 Vernon Reid – Jeepster
13 Dany Cohen – Lunacy’s Back
14 Elysian Fields – Life’s a Gas
15 Sean Lennon & Yuka Honda – Would It Be the One
16 Cake Like – Love Charm
17 Trey Spruance – Scenescof
18 Buckethead – 20th Century Boy
19 Lloyd Cole – Romany Songs

Vjeran Stojanac, MMXVI

autor: Vjeran Stojanac, 29/01/2016

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Robert Wyatt – Different Every Time / Einstürzende Neubauten – Lament

28/11/2014.

Početkom jeseni je Robert Wyatt najavio povlačenje iz svijeta glazbe. ‘Umirovljenje’ ovog velikana je popraćeno izdavanjem ‘Different Every Time’, autoriziranog životopisa iz pera Marcusa O’Daira, te objavljivanjem istoimenog dvostrukog albuma kompilacijskog karaktera sastavljenog od nekih raritetnih snimki i brojnih kolaboracija. Sasvim dostojan oproštaj! U drugom dijelu emisije možete u cijelosti preslušati ‘Lament’, nedavno objavljeni konceptualni album Einstürzende Neubautena, koji se upravo promovira na aktualnoj europskoj turneji!

Dark Cabaret: Seattle

12/04/2013.

    Pomalo je zbunjujuće što je dark cabaret trend razgranao svoje korijene na mjestu kao što je tradicionalno rockerski…

Proljetni izlog live albuma i jedno sjećanje…

25/04/2013.

Kao što naslov kaže, ova emisija donosi tri znakovita live albuma, te jedno starije ostvarenje, kao posvetu čovjeku koji je karijeru oblikovatelja glazbenih omota započeo upravo na tom uradku!

Lou Reed – Perfect Night: Live in London / The Fall – Live at the Witch Trials

26/02/2015.

Pred vama je još jedno ne isuviše pretenciozno izdanja eXita – nazvomo to zasluženmim odmorom. Riječ je o dva albuma koja povezuje kultni status autora, dvadeset godina razlike, te riječ LIVE u nazivu.
No, dok je u slučaju Lou Reedovog ‘Perfect Night: Live in London’ uistinu riječ o koncertnom zapisu, ‘Live at the Witch Trials’ The Falla nije live album, već prvo studijsko ostvarenje Marka E. Smitha i ekipe. Ipak, u neku se ruku može smatrati uživo odsviranim djelom, pošto je praktički tako i nastao – tijekom jednog dana u studiju, bez dodatnog vremena za šminkanje i nasnimanje. Cheers!!!

Tjedna rotacija

Arhiva

HELADO NEGRO / Far In

THE PRODIGY / Music For The Jilted Generation (1994)

METRONOMY / It’s good to be back

LOUSIAHHH!!! / In Session

FONTAINES D.C. – Live At Kilmainham Gaol (2021)

PORTO MORTO / Portopop