KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bruce Springsteen – The Ties That Bind: The River Collection

U ovotjednom izdanju možete preslušati kultni Springsteenov album, dvostruki ‘The River’ iz 1980., ali i praktički čitav materijal koji je u to doba odbačen iz finalne produkcije, a koncem 2015. ugledao danje svjetlo u vidu četverostrkog izdanja ‘The Ties That Bind: The River Collection’.

 

Početkom prosinca protekle, 2015. godine, Bruce Springsteen je objavio četverostruki CD (u nekim ‘bonus’ izdanjima i s tri dodatna DVD medija) nazvan The Ties That Bind: The River Collection. Nije to bog zna kako neobičan niti neočekivan potez, pošto je još 2010. danje svjetlo ugledao i ‘komplet’ od po tri CD-a i DVD-a The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story, slična zbirka outtakeova, dakle demo verzija i skladbi koje nisu uvrštene na album Darkness On the Edge Of Town (izvorno objavljen 1978.), a među fanovima već godinama kruži i neslužbena, polupiratska verzija Nebraske koja sadrži, pretpostavljate, demo verzije objavljenih pjesama, te još neke koje su ostale u zapećku prošlosti.

Ako je suditi po izjavama Bossovog ne baš tako malobrojnog štovateljstva, The River je ostvareje koje spada u sam vrh njegovog stvaralaštva, a ujedno savršeno upotpunuje jaz između poprilično socijalnom kritikom obojenog Darkness…, te introspektivne i melankolične Nebraske. No, krpanje kronoloških rupa u odnosu na prethodni i idući uradak nije jedini razlog za ‘lansiranje’ tog famoznog The Ties That Bind: The River Collection. Štoviše, ogroman broj pjesama koje su barem u rudimentarnoj (a neke i u finaliziranoj) verziji nastajale tijekom The River sessiona, a praktički nikad, uz rijetke izuzetke nisu izvođene uživo kriju u sebi pravi smisao uprizorenja ove kolekcije. Kad je jednom preslušate, shvatit ćete da je riječ o isuviše vrijednom glazbenom materijalu da bi ga se tek olako prepustilo zaboravu!

SPRINGSTEEN_RIVER_5X5_site-500x500 Naslovnica izvornog, dvostrukog albuma ‘The River’ iz 1980.

Zanemarimo zasad ta tri dodatna DVD-a, pošto je radio na koncu medij koji nema mogućnost prenošenja vizualnih poruka, te se usredotočimo na spomenuta četiri CD-a. Prva dva medija donose onaj klasični The River, treći nam pak pruža uvid u singlove potekle s albuma (s tim da su uvrštene i prethodno neobjavljene skladbe Cindy, Loose End i Be True, kao i alternativne verzije pjesama Stolen Cars i You Can Look.. ), dok je četvrti disk ono što smo očekivali – zaboravljeno ‘Otkrivenje po Bruceu’ iz faze 1979./1980.!

Možda ćete uočiti kako pojedine od ‘izostavljenih’ skladbi tematski i glazbeno pretežu na stranu albuma prethodnika, dakle Darkness On The Edge Of Town, no to ne bi trebalo nikoga iznenaditi, pošto je ipak riječ o skladbama od kojih su neke nastale nedugo po njegovom objavljivanju, a tijekom The River sessiona su tek zadobile konačnu formu. Uostalom, analizirati Springsteenovo djelovanje u tom zgusnutom desetljeću (1975. – 1985., dakle od albuma Born To Run pa zaključno s Born In The U.S.A.) nije nimalo jednostavno, pošto je riječ o periodu u kojemu je Bruce skladao pjesme koje, razmatrate li ih površno, djeluju kao produkt istih polaznih postavki. Tek detaljnija analiza otvara uvid u postojeće, mada naizgled teško uočljive razlike između albuma nastalih u to vrijeme, a predložak je onaj već iznesen: Darkness.. kao socijalna kritika, The River kao generacijski album prožet egzistencijalističkom notom, Nebraska (unatoč glazbenim, ili bolje kazati aranžerskim razlikama) kao poptuna introspekcija i mentalna oporuka jednom razdoblju života, te Born In The U.S.A. kao neartikulirani, dugo vremena zadržavani vrisak koji je na polovici Reaganovog mandata jednostavno trebao pronaći svoj put do površine.

maxresdefault Bruce Springsteen u vrijeme objavljivanja albuma ‘The River’, 1980.

Preslušavajte ove pjesme, jer nude brojna iznenađenja. Nabavite si primjerak, ili ga jednostavno skinite s nekog p2p ili torrent servisa – ne vjerujem da bi jedan lijevo usmjereni autor poput Brucea dizao pretjeranu prašinu oko takvog ‘piratskog’ čina. A ukoliko nam se posreći, možda nas upravo započeta turneja i dodirne – ako već ne na tlu Hrvatske, onda barem negdje u blizini. Trst je, prije par godina bio dobar izbor!

Usput, ta ‘promotivna’ turneja zaboravljene ostavštine s The Rivera je taman u tijeku – započela je 15. siječnja nastupom u Pittsburghu. Evo kako je krenula:

Povezane najave:

http://klfm.org/in-memoriam-john-lennon-prica-o-springsteenovoj-nebraski/

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 22/01/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

In Memoriam: Scott Walker (1943. – 2019.)

20:00–23:00 Subota 30.3.2019.

Scott Walker je b jedna od enigmi suvremene glazbe, no ono što zadivljuje jest njegov nepredvidiv razvojni put od općepoznate i prihvaćene pop zvijezde pa do obskurnog kantautora za odabrane.

Ghost World

20:00–23:00 Subota 18.1.2020.

Spremite se na malo glazbeno putovanje kroz svijet duhova, sablasti i sličnih nadnaravnih pojava.

Matt Elliott / Simfonija za sirene

20:00–23:00 Subota 19.1.2019.

Mali osvrt na opus genijalnog Matta Elliotta, plus jedan ruski avangardni glazbeni eksperiment star zamalo 97 godina!

Calexico ZG/Retrospektiva/Scott Walker – Bish Bosch

29/11/2012.

Uz nekoliko ‘live’ skladbi sa zagrebačkog koncerta Calexica lagano ulazimo u neformalnu, retrospektivnu emisiju složenu povodom formalnog događaja – našeg proboja u javnost!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE ANTLERS / Green to Gold

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

MOCKY / Bora!

DJ Tennis / RA

Jethro Tull part 1

SACHER / Biser, Ambra, Jantar (2019.)