KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bowie’s Berlin Trilogy

20:00–22:30 Subota 24.7.2021.

Vrhunac karijere Davida Bowiea sažet u jednu trilogiju i jedan grad!

Trilogija, a nema veze sa ELP! Znate odgovor ako ste imalo glazbeno pismeni!

Nakon kokainske faze vezane uz Los Angeles, Bowie živi nekoliko godina u Berlinu, gdje uz suradnju Tonyja Viscontija, Briana Enooa, Iggyja Popa i Roberta Frippa u drugoj polovici sedamdesetih snima tri vrhunska albuma: Low, Heroes i Lodger.

Bowie krajnje desno. sa Enoom i Frippom, Berlin

Bila je to idealna prilika da se David skine sa kokaina, iako se pritom zakačio na heroin. Kolega Iggy Pop koristio je mekšu varijantu: alkohol. Realno, alkohol i jest najbolji drug za tumaranje kroz mrežu S-Bahna i U-Bahna. Uvijek možete presjeći pijano stanje kavom iz Starbucksa. A ne nedostaje ni WC- a! Oboružajte se mapom grada – ne zbog topografije, već zbog drugih razloga. Imate li suputnika ili suputnicu, pazite na roaming! Ukoliko netko ostane bez novca, bit’ će gadno!

Tražite li studio Hanza, nije daleko: Köthener Strasse 38, 10963 Berlin Mitte.

Vaš ponizni izvjestitelj pored ostatka Zida u Friedrichsheinu – desno je Spree

Posebice ako ste zemljopisni slijepac! Uostalom, uvijek se možete navoditi uz pomoć Siegessauela ako ste na području Tiergartena ili ipak Mercedes O2 Arene u Friedrichsheinu na istoku.

P

Podzemna postaja na Hermannplatzu

Ovaj put nisam ja bio žrtva manjka kuna na računu. No pustimo to! Posjetite Teufelsberg, Tempelhof, jezero Wansee, rubna područja Mittea… Uspon na Fernsehturm spada također u moje preporuke, ako ništa drugo, večernji prizori zrakoplova koji odlaze sa ili dolaze na Tegel ili Schönefeld….Nezaboravno!

U bivšoj zračnoj luci Tempelhof – danas rekreativnom prostoru, pomiješao sam se sa grupom bliskoistočnih turista, mada su blijeda put i plave oči isticale moje arijsko podrijetlo, slavensku krv.

Ovoga puta nisam propustio posjetiti studio Hansa, gdje su legende stvarale remek djela! Cave, Iggy, Tuxedomoon, U2 i da ne nabrajam svih. Gradsku samoću – city sickness ubijajte bijelom kavom, krafnama i kolačima u gradskim slastičarnicama i pekarnicama! Alkohol ostavljam za noćne provode!

Posjetite i Olympiastadion u Weddingu, danas dom prvoligaša Herta. Ako volite gospodskije sportove, tu je O2 Arena, koja udomljuje hokejaše Eisbären Berlin i košarkaše Albe.

Savjetujem vam da posjetite glavni grad Europe, metropolu Berlin!

Treuer u metrou čeka U8 … pravac postaja Franz-Neumann-Platz

Uostalom, čitajte!

Berlin

ZA RADOZNALE: Tempelhof je rodna četvrt Blixe Bargelda!

 

autor: Vjeran Stojanac, 23/07/2021

Vezane objave

Arhiva

King Crimson nakon 50 godina

20:00–22:15 Subota 7.11.2020.

Kako danas zvuče King Crimson kada je samo Fripp ostao izvorni član? Bio i ostao! Najbitnije – ne predaju se!

Experiment II: And Also the Trees / Bauhaus / Chameleons UK

25/02/2012.

Nalik emisiji od prije tri tjedna, i danas ćemo vrludati labirintima britanskog post-punka, no sa naglaskom na ne ona urbana područja, već na male industrijske gradiće i ruralne sredine!

Pavement / David Berman & Silver Jews

03/03/2013.

  a)      Pavement Danas se uz američki sastav Pavement u pravilu vezuju bezbrojni stereotipi, epiteti, etikete – ‘lučonoše indie rocka’,…

My Bloody Valentine / H – block

15/02/2013.

U današnjoj dvodjeljnoj emisiji najprije osvrt na 30 godina karijere sastava My Bloody Valentine, a nakon toga glazbeno putovanje koje može ali i ne mora biti potaknuto heroinom!

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin