KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Kakofonija nezamislivog

18:00–19:00 Četvrtak 30.3.2023.

“Credo, quia absurdum!”

Zavjere su integralni dio povijesti. U antičkoj Grčkoj i Rimu manjine su redovito sumnjičene za kolektivne nesreće ili političke prevrate. Uoči Francuske revolucije proširio se strah da plemstvo planira izgladnjeti veći dio stanovništva do smrti, a carska Rusija je stvorila elaboriranu antisemitsku teoriju zavjere o vladanju svijetom kako bi opravdala progone Židova. Nakon ubojstva predsjednika Kennedya u Dallasu je više od trećine Amerikanaca vjerovalo da je Lee Harvey Oswald samostalno počinio atentat. Za HIV epidemije se brzo pojavila teorija da je pušten iz laboratorija radi genocida manjina.

Ljudi ne prihvaćaju da životom, nažalost, često upravlja kaos. U teorijama zavjere sve je neki tajni plan centara moći, plan koji je toliko “tajan” da ga teoretičari zavjere s lakoćom otkrivaju. Izvorni model tumačenja urotnjačke prirode povijesti pritom u osnovi počiva na manipulativnoj vjeri, svojevresnom praznovjerju, u mantri glasovite maksime „To gore po činjenice!“

Suvremena je javna atmosfera – uza svu navedenu tradiciju pospješila djelotvornost urotničkih teorija u neočekivanim magnitudama i smjerovima. Za posljedicu, ovakva stajališta su potaknuta onima što je Jean-Francois Lyotard označio osnovom postmodernoga stanja: “Nevjerica u metanaracije”. Te nad-pripovijesti, za sve veći broj ljudi, čine ono nametnuto odozgo, produkt agende znanstvene, političke i svjetonazorske provincijencije.

 autor: Ivan Šarić, 29/03/2023

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Moramo popričati o Wertheru…

18:00–19:00 Četvrtak 1.6.2023.

“Mogao bih voditi najbolji, najsretniji život da nisam budala”

(Ne)poželjna ravnodušnost

18:00–19:00 Četvrtak 14.9.2023.

“Primi bez uobraženosti, oslobodi bez borbe.”

Levijatan na čekanju

18:00–19:00 Četvrtak 8.6.2023.

“Sloboda? Okovi? Oboje?”

Zašto solipsizam?

18:00–19:00 Četvrtak 20.7.2023.

“Mašta me čini čovjekom i pravi me budalom; daje mi čitav svijet i istovremeno me izgoni s njega.”

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM