KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

King Crimson Live At Concertgebouw, Amsterdam 1973.

10:00–11:30 Četvrtak 12.8.2021.

Nastup sastava King Crimson u Amsterdamu, Concertgebouw 1973.

Zvjezdana prva faza sastava King Crimson:

  • Robert Fripp – gitara i autorstvo skladbi
  • John Wetton – bas gitara i glas
  • Bill Brufford – bubnjevi
  • David Cross – klavijature i violina

Ako pitate mene, King Crimson imaju odjavu abumom Red, dakle 1973/74. Čast novijim inkarnacijama, posebno ranih osamdesetih (Discipline, Beat, Three of the Perfect Pair), ali i lemuru je jasno da je Fripp skrpao nekakav prateći sastav.  Teško je bilo naći dostojnu zamjenu ljudima poput Lakea ili Wettona!

Ne kažem da i u novije vrijeme nije bilo vrhunskih ostvarenja (Thrack primjerice), ali i Coca Cola ima rok trajanja! Pink Floyd su unatoč gramzivosti pojedinaca postupili častno! Povukli su se, a Endless River je tek zbir preostalih snimki sa Richardom Wrightom. Više zvuči kao da je Polly zvocala Gilmouru da se trgne, a i Nick Mason je betonirao stazu za svoj posvetni projekt ranim Floydima. Ali Floydi bar na prvi pogled nemaju dodirnih točki sa Crimsonima.

Rekoh na prvi pogled, jer spajao ih je trend, suradnici, mjesto radnje (London) i još hrpa stvari. Razlike su minorne, recimo Wright nije bio Eno i vice versa. Znakovito je da je od članova Pink Floyda jedino Roger Waters ostvario zavidnu karijeru te snimio nekoliko izvrstnih albuma (Pros and cons…, Radio KAOS, Amused to Death, Is this the Life…?). To ne umanjuje značaj i kvalitetu Gilmourovih samostalnih radova, no Rattle that lock primjerice nije zadovoljio moje kriterije. Ipak o tome drugom prigodom! Naša tema je zvjezdani završetak arhetipskih King Crimsona a ne Pink Floyd rasut na sastavne komponente.

U zadnjih dvadesetak godina nisam propustio niti jedan Rogerov nit’ Davidov nastup u Hrvatskoj ili obližnjim državama. Fripp i Crimsoni se nisu ukazivali u blizini niti oni kotiraju u mojoj svijesti i predodžbi poput Radioheada da bih ih tražio po regiji Friuli – Giulia – Venezia!

Još spomenuti da se Thom Yorke formirao na prog-rock imenima uključujući Pink Floyd, King Crimson i slične!

I za kraj: jeste li u ugođaju i strukturi skladbe Paranoid Android primjetili natruhe Yesa? O utjecaju krautrocka na ostvarenja od Kid A nadalje – bilo samostalna ili pod franšizom Radiohead neču držati propovjedi jer sve je jasno!

O utjecaju osoba poput Robera Frippa ili Briana Enoa moglo bi se satima – dovoljno je osmotriti Enoov imprint na poljima produkcije, skladanja, ključne uloge u plejadi pionira ambijentalnog eksperimentalizma, dok trag koji je ostavio na Talking Headsima, Devo ili U2 (Remain in light i Achtung Baby ) jest uistinu nemjerljiv!

A sad je vrijene za Red, Lark’s Tongues In Aspic ili Lizard! Legendarni debut album jest remek djelo, ali ga ne spominjem jer sam osobno si zadao načela kojih se pridržavam! Stoga dobijate sliku doublefolda dotičnog uratka, dok je 21th Century Schisoid Man ionako zaključnica priloženog koncertnog zapisa.

 

King Crimson Live At Concertgebouw Amsterdam 1973.

Easy Money
Written-By – Wetton*, Palmer-James*, Fripp*
6:15
Lament
Written-By – Wetton*, Palmer-James*, Fripp*
4:14
Book Of Saturday
Written-By – Wetton*, Palmer-James*, Fripp*
4:08
Fracture
Written-By – Fripp*
11:28
The Night Watch
Written-By – Wetton*, Palmer-James*, Fripp*
5:27
Improv: Starless And Bible Black
Written-By – Bruford*, Cross*, Wetton*, Fripp*
9:13
Improv: Trio
Written-By – Bruford*, Cross*, Wetton*, Fripp*
6:09
Exiles
Written-By – Wetton*, Palmer-James*, Fripp*
6:37
Improv: The Fright Watch
Written-By – Bruford*, Cross*, Wetton*, Fripp*
6:03 The Talking Drum
Written-By – Bruford*, Cross*, Muir*, Wetton*, Fripp*
6:34
Larks’ Tongues In Aspic (Part II)
Written-By – Fripp*
7:51
21st Century Schizoid Man
Written-By – Lake*, McDonald*, Giles*, Sinfield*, Fripp*

powered & provided by eXit (Vjeran)

autor: Vjeran Stojanac, 09/08/2021

Vezane objave

Arhiva

A Magical Journey

01/09/2015.

Nakon pedesetak i više dana izležavanja po plažama i riskiranja raka kože, sada, kako pjesma kaže, možete ostati u kući i promatrati kišu. Djeluje savršeno, posebice što je ponuđena zvučna pozadina birana upravo s takvom namjerom. Tek se zavalite u naslonjače i poslušajte najavljenu emisiju u njezinom uobičajenom jutarnjem terminu četvrtkom.

Spread the Virus!

10:00–11:55 Četvrtak 24.9.2020.

Dosta vam je “tribute to” emisija? E pa ovog se tjedna vraćamo korijenima!

Arachnophobia

04/03/2015.

Jutarnja pjesmarica s temom pauka? Ukoliko zvuči grozno, podsjetitie se da su sve životinje jednake (OK, neke su jednakije), te da sve imaju pravo na život. Bilo kako bilo, zanimljivo je kako su pauci osigurali svoje mjesto u popularnoj kulturi – i to ne samo oni s Marsa!

Vor dem Krieg: die neue Erweiterung

04/03/2014.

Ovotjedno je izdanje Soda Fountaina posvećeno Ukrajini, i to u kontekstu šireg razvoja događaja – onog već viđenog, ali uz uključenje svih mogućih solucija, od kojih one najtmurnije i najradikalnije prizivaju svjetski sukob koji bi vrlo lako mogao biti nuklearnog karaktera. Izbor priloženih glazbenih brojeva uostalom jako dobro ilustrira postojeće stanje i ona moguća, realna i alternativna, i ne preostaje reći ništa drugo do: uživajte u odabranoj glazbi!

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin