KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Give My Heart To London

10:00–12:00 Četvrtak 16.4.2020.

London squinted as it floated along, milky pink, without caring where it was going
/Jevgenij Zamjatin/

New Cross – omanja četvrt i željezničko čvorište u jugoistočnom Londonu, zapadno od Greenwicha te na samom sjeveru četvrti Lewisham. Nekoć siromašno područje, New Cross nakon gentrifikacije te posebice uključivanjem u sustav London Overgrounda postaje željena, čak i pomalo elitna lokacija među višom srednjom klasom i yuppiejima.

Brompton Oratory – najveće londonsko katoličko svetište, izgrađeno u talijanskom baroknom stilu između 1880. i 1884. Puni naziv ove građevine jest Crkva čudesnog srca Marijinog.

Denmark Street – uličica u istočnom Sohou, duga jedva stotinjak metara, no od presudne važnosti za glazbenu industriju. Proteže se u smijeru jugozapad – sjeveroistok između Charing Cross Roada i St Gilesa. Ovdje su smješteni brojni klubovi kao i prodavaonice glazbene opreme, a uz samu se lokaciju vežu karijere The Kinksa, Eltona Johna, The Rolling Stonesa, Small Facesa, Davida Bowieja, Sex Pistolsa i drugih.

Portobello Road – ulica na Notting Hillu, u četvrti Kensington & Chelsea. Portobello Road Market je najveći svjetski sajam antikviteta na kojemu se subotama skupi i do tisuću prodavača.

Lambeth – četvrt u središnjem Londonu, na sjeveru i zapadu omeđena Temzom, Southwarkom na istoku te Mertonom i Croydonom na jugu. Poznato je uporište laburista, značajno i po tome što je na ‘brexit’ referendumu većinski glasovalo za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u okviru EU. Među čuvene londončane rođene u Lambethu spadaju pjesnik i mistik William Blake, skladatelj Sir Arthur Sullivan, barokni graditelj John Nash, bivši gradonačelnik iz redova laburista Ken Livingstone (‘crveni’ Ken) i naravno, David Bowie.

Barbican Station – postaja Tubea na otvorenoj sekciji, na zapadnom rubu Barbicana, brutalističkog kompleksa koji objedinjuje stambene jedinice, škole te kulturno umjetnički centar sa kinematografima i više koncertnih dvorana. Uslužuje linije Circle, Hammersmith and City te Metropolitan. Nekoć ju je krasila krovna rešetka sa staklenim plohama, no ista je uništena u bombardiranju tijekom II. svjetskog rata.

Limehouse Cut – plovni kanal u londonskom East Endu, na području Bowa i Limehousea koji povezuje rijeku Lea sa Temzom, omogućujući tako plovilima zaobilaženje poluotoka Isle of Dogs. Dug je oko tri kilometra, a prokopan je između 1767. i 1769. Godine 1968. je trasa ovog kanala donekle izmijenjena pa više ne ulazi direktno u Temzu, već u nekadašnji dok Limehouse Basin.

Clapham Junction – željezničko čvorište koje se, unatoč imenu, nalazi na području Battersea, a od Claphama je udaljeno nešto manje od milje. Ovuda prolaze međugradske linije prema terminalnim kolodvorima London Victoria i London Waterloo, te ogranak londonske nadzemne željeznice (London Overground). Ovisno o dobu dana, promet varira od stotinjak do dvjestotinjak vlakova po satu, što ovo križanje čini najprometnijim željezničkim ‘hubom’ u Europi.

East End – kolokvijalni naziv za područje istočno i sjeveroistočno od Cityja, na sjeveru omeđeno četvrti Hackney a na istoku rijekom Lea. Praktički zauzima četvrt Tower Hamlets, dakle područja Whitechapela, Bethnal Greena, Stepneyja, Wappinga, Shadwella, Poplara, Bowa, Limehousea te poluotok Isle of Dogs (pojedinci pak ovdje ubrajaju Hoxton, Shoredich, djelove Hackneyja pa čak i Newham). East End je uglavnom područje niže srednje klase koje su naseljavali obrtnici te radnici u tvornicama i na obližnjim dokovima. Tijekom povijesti često je primao useljenike i prognanike iz Europe (Židovi, Hugenoti itd.) što se odražava u njegovom karakterističnom slangu – uostalom, East End jest izvorište cockneyja (praktički je čitavo područje u slušnom dosegu zvonjave crkve St Maryle-Bow koja se, paradoksalno, nalazi u granicama Cityja).

Islington – jedna od manjih londonskih četvrti, omeđena Cityjem na jugu, Camdenom na zapadu, Hackneyjem na istoku te Haringayem na sjeveru. To je područje nekoć udomljavalo nižu srednju klasu, no nedavna je gentrifikacija ovdje privukla bogatije stanovništvo.

Archway Towers – ovdje je riječ o klasteru stambenih i poslovnih zgrada u Islingtonu, od kojih je sa svojih 60 metara najviša ona rezidencijalna, Vantage Point. Ta je zgrada znakovita po arhitektonskom nedostatku koji za vrijeme jakih vjetrova uvjetuje nastanak čudnih, poprilično sablasnih zvukova nalik na ljudske krikove.

Tyburn Tree – lokacija na sjeveroistočnom rubu Hyde Parka, nedaleko Marble Archa i jednog od ključnih londonskih uličnih križanja (Park Lane/Edgware Road/Bayswater/Oxford Street). Nazvana je po nekadašnjim vješalima na kojima su vršene javne egzekucije sve do početka devetnaestog stoljeća. Tyburn je inače jedna od ‘izgubljenih londonskih rijeka‘ čiji je tok danas u cijelosti izmješten u podzemlje, slično Fleetu, Westbourneu, Effri, Wallbrooku i drugim nekoć površinskim pritokama Temze.

(intro: Thames Television)
01 Billy Bragg – A13, Trunk Road To The Sea
02 Carter USM – The Only Living Boy In New Cross
03 Nick Cave & The Bad Seeds – Brompton Oratory
04 The Pogues – London You’re A Lady
05 The Kinks – Denmark Street
06 Marianne Faithfull – Give My Love To London
07 Dire Straits – Portobello Belle
08 Vera Lynn – The Lambeth Waltz
(intermezzo: Brian Eno – Barbican Station)
09 Cathal Coughlan – The Ghost Of Limehouse Cut
10 Toyah – Clapham Junction
11 Cockney Rejects – East End
12 Shirley & Dolly Collins – Fair Maid Of Islington
13 New Model Army – Archway Towers
14 John Harle & Marc Almond – The Tyburn Tree
15 Saint Etienne – Marcie Dreams Of Deptford
(intermezzo: Big Ben Chimes At Midnight)
16 Gallon Drunk – Arlington Road
17 The Smiths – London
18 Nick Drake – Mayfair
19 Donovan – Sunny Goodge Street
20 Belle & Sebastian – Mornington Crescent
21 The Kinks – Dedicated Follower Of Fashion
22 The Clash – The Guns Of Brixton
23 Marianne Faithfull – Strange Weather
24 Petula Clark – Meet Me In Battersea Park
25 Firewater – Isle Of Dogs
(intermezzo: Gavin Clark – King’s X)
26 John Harle & Marc Almond – The Vampire Of Highgate
27 Christy Moore – Sweet Thames Flow Softly
28 Robyn Hitchcock – Trams Of Old London
29 Michael J. Sheehy – Torriano Avenue
30 Ralph McTell – Streets Of London
31 The Pogues – Lullaby Of London
(outro: Big Ben Chimes)

Deptford – sjeverozapadni okrajak četvrti Lewisham, smješten uz Temzu. Zbog blizine dokova je teško bombardiran tijekom II. svjetskog rata, tako da je danas uglavnom isprepleten mrežom socijalnih stambenih naselja od kojih se izdvaja Pepy’s Estate sa svoja tri glomazna rezidencijalna nebodera. Inače, ovdje se u šesnaetom stoljeću nalazila krčma u kojoj je prema nekim predanjima ubijen jedan od ključnih britanskih dramaturga, Shakespeareov suvremenik Christopher Marlowe.

Arlington Road – jedna od središnjih ulica u Camdenu, koja povezuje područje oko kolodvora London Euston, odnosno Mornington Crescent na jugu i Camden Lock na Regent’s Canalu na sjeveru. Arlington je poznat po egzotičnim prodavaonicama te glazbenim klubovima.

Mayfair – jedno od poshy područja West Enda, stješnjeno između Hyde Parka na zapadu i Sohoa na istoku. Ime je dobilo po godišnjem sajmu koji se tu održavao tijekom dugih stoljeća početkom svibnja. Danas ta četvrt udomljuje brojne hotele sa zavidnim brojem zvjezdica, luksuzne apartmane te veći broj veleposlanstava, primjerice ono Sjedinjenih Američkih Država.

Goodge Street – omanja ulica u boemskoj četvrti Fitzrovia (Virginia Woolf, George Orwell, Dylan Thomas i drugi). Zanimljivo, istoimena se postaja Tubea nalazi stotinjak metara dalje na Tottenham Court Roadu.

Mornington Crescent – kako samo ime sugerira, riječ je o nizu edvardijanskih zgrada lučnog oblika sa primjetnom art deco nijansom, smještenom stotinjak metara sjeverno od kolodvora London Euston. U blizini se nalazi istoimena ugašena (ghost) postaja podzemne željeznice na liniji Northern.

Brixton – praktički srce Lambetha, danas jedna od najmultikulturalnijih četvrti Londona. Znakovita je i po prvoj europskoj ulici osvjetljenoj električnom rasvjetom, Electric Avenue. Također, Brixton je rodno mjesto Paula Simonona (The Clash) i Davida Bowieja.

Battersea – četvrt na južnoj obali Temze, nasuprot Pimlica. Poznata po jednom od ljepših ali i zapostavljenijih londonskih parkova kao i po ikoničkoj zgradi nekadašnje termoelektrane (fanovi Pink Floyda i serije Doctor Who će znati o čemu se radi), te po najvećem gradskom azilu za mačke i pse. Nekoć turobno industrijsko područje, Battersea danas prolazi kroz revitalizaciju, a između ostalog udomljuje i novu zgradu veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Isle of Dogs – poluotok na Temzi, područje jednom protkano dokovima i radničkim naseljima koje od devedestih godina dvadesetog stoljeća postaje neka vrsta novog poslovnog središta, slično pariškom La Defense ili berlinskom Potsdameru. Za čitavu se lokaciju pogrešno koristi naziv Canary Wharf, pošto je to ime izvorno označavalo tek jedan od lokalnih dokova. Razlog tomu je vjerojatno slična igra toponimima, gdje je najviša moderna građevina (One Canada Square) kolokvijalno nazvana Canary Wharf. Inače, prometni hub istočnog Londona gdje se zasad najnovija linija Tubea, Jubilee siječe sa ogrankom lake željeznice Docklands Light Railway.

King’s Cross – ne najveći, ali uz Victoriu i Waterloo definitivno najpoznatiji gradski kolodvor. Ime duguje obližnjem spomeniku kralju Gerogeu IV, no nekoć je čitavo područje bilo poznato kao Battlebridge (fantomski je most uistinu postojao nad danas ukopanom rijekom Fleet). Zašto battle (bitka)? Pa, prema predanjima, upravo je na tom mjestu u IV stoljeću keltska kraljica Boadicea porazila rimsku vojsku. Istoimena postaja (sparena sa obližnjom St. Pancras) služi kao polazno odredište prema brojnim dstinacijama u Midlandsu i dalje prema sjeveru Britanije, a pod zemljom prolazi čak šest linija Tubea (Circle, Hammersmith & City, Northern, Piccadilly, Metropolitan i Victoria) kao i neke međugradske pruge (primjerice, Thameslink). Na kolodvoru za neke od nas postoji i jedan ‘fantomski’ peron – 9 ¾ !

Highgate – možete ovo zvati omanjom četvrti, no Highgate je najpoznatiji po jednom od najljepših groblja u Britaniji pa i šire. Smješten je na sjeveroistočnoj strani Hampstead Heatha, mjesta gdje se stambeni kvadrat plaća suhim zlatom i odakle se pruža predivan pogled na London. Ovdje je smještena i jedna od izgrađenih mada nikad korištenih postaja Tubea (takođe napušteni površinski pružni odjeljak Northern Linea), a stanari obližnjih zgrada se kunu kako u kišnim i vjetrovitim noćima mogu čuti buku sablasnih parnih lokomotiva (koje su inače povučene iz uporabe još godine 1968.).

Torriano Avenue – u biti, nije avenija već obična ulica u Kentish Townu, Camden. Mnogim je londočanima to ime nepoznanica, a bilo bi i potpisniku ovih redaka da je u svojoj predivnoj baladi nije ovjekovječio kantautor Michael J. Sheehy, koji je u drugoj polovici devedesetih predvodio jedan od najpodcjenjenijih sastava svih vremena, Dream City Film Club.

Torriano Avenue
This is how I remeber
Walkin’ barefoot, shoes in your hands
I wasn’t proud to be your man

A street light flickerd above
Chemicals shoot through our blood
Everything was shine and new
On Torriano Avenue…

powered and provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 15/04/2020

, ,

Vezane objave

Arhiva

Of Mice, Rats and Men

18/03/2014.

Postoji pregršt pjesama o miševima. Neke su dječje, neke ljubavne, neke pak alegorijske, no uglavnom nisu odbojne. S druge strane, postoji isto tako pregršt pjesama koj spominju štakore. Takve su manje više alegorijske i u pravilu bitno tmurnije i agresivnije, te redovito pozivaju nekakve mračne, skrivene strane ljudske naravi. Današnja se lista Soda Fountaina bavi tim dvama vrstama (s akcentom na ovim drugim), odnosno njihovim osobinama koje se lako mogu primjeniti i na ljude!

Lindt Chocolat Cafe

16/12/2014.

Ponekad vam se dogodi da nemate ideju za glazbenu listu, a onda neki usputni događaj upali lampicu? Tako je i s ovotjednom listom emisije Soda Fountain, u kojoj ćemo dokučiti dosad nepovezive spone čokolade, slatkiša, mekih napitaka i islamskog terorizma… Naravno, ne zaboravljajući ni uzroke istog, jer svaka medalja ima dvije strane!

Als der Herbst kam

10:00–12:00 Četvrtak 4.10.2018.

Prvo i prigodno jesenje izdanje Soda Fountaina!

Hank Williams Said It Best!

31/05/2016.

Slijedi još jedno posvetno izdanje Soda Fountaina, ovoga puta o Hanku Williamsu, čovjeku čiji je doprinos u oblikovanju suvremene popularne glazbe nažalost često zanemaren i negiran. U dvostanom kolažu možete poslušati covere njegovih skladbi u izvedbi glazbenika poput The Residents, Jesus and Mary Chain, Cowboy Junkies, Ryana Adamsa, Elliotta Smitha i drugih, kao i neke pjesme koje nisu autorski njegove, no posvećene su Hanku. Uvršteni su i pojedini brojevi s albuma “The Lost Notebooks of Hank Williams” gdje su renomirana imena poput Boba Dylana, Levona Helma ili Norah Jones uglazbila njegovu poetsku ostavštinu. Na koncu, tu je i nekoliko izvornih Hankovih skladbi! Slava velikanu!

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

SAMPASS / Lavina

ACID PAULI / Get Lost

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM