KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Euromaidan to Donbass; Negev desert to Gaza Strip

Ukoliko ste u ovotjednom izdanju Soda Fountaina očekivali nekakvu opuštajuću ljetnju listu, izbijte si to iz glave! Situacija diljem planeta se već tjednima zahuktava. Stoga današnji izbor skladbi nije zamišljen kao stupidna pozadina za razbuđivanje tijekom godišnjih odmora, već kao aktualna šetnja izraelskim pustinjama i ukrajinskim poljima. Skladbe su samo naizgled posložene po slučajnom uzorku, a ako kod slušatelja izazovu stanje nelagode, ništa zato – cilj je ostvaren!

 

odnosno

vrela sazvučja ljeta 2014.

 

Prošle godine u rujnu je objavljeno jedno ovome slično, sviješću o mogućnosti eskalacije globalnog rata obojeno izdanje Soda Fountaina. Svijet je strepio zbog poteza velikih sila glede najavljene američke intervencije u Siriji, a najava same emisije/liste je izgledala nekako ovako:

Vor dem Krieg: I dok se USS Nimitz približava obalama istočnog Sredozemlja, a ruski vojnici nabrijavaju votkom u luci Tartus, Svijet očekuje deveti rujna i odluku Kongresa…

Srećom, globalnog sukoba nije bilo, iako su lokalni okršaji pobunjenika i provladinih (Assadovih) snaga nastavljeni do današnjeg dana. Intezitet nije smanjen – samo su mediji gurnuli te vazda iste vijesti (pedesetak mrtvih dnevno) u zapećak.

Ove je godine stvar ipak dobrano drugačija – situacija u Ukrajini se zaoštrila još početkom godine, ukoliko itko od vas to pamti. Nakon upitno uspjelog Euromaidana (koji svoje časno lice ipak nije u potpunosti zaštitio od samovolje malobrojnih ali bučnih desnih skupina) i prebacivanja težišta na Krim, koji će uskoro u najboljoj Anschluss Österreichs maniri biti okupiran i pripojen Rusiji, stvari se dodatno kompliciraju u istočnim, rusofonim (što opet ne mora značiti proruskim) djelovima zemlje, konkretno širim područjima oko gradova Donetska i Luganska. Stanovnicima tih područja definitivno nije bilo do rata, no pristižuće su plaćeničke snage (Strelkov i njegovi war dogsi) dobrano poradile na kreiranju ozračja ugroženosti i straha. Kartu za silazak u paklene krugove Donbassa su uglavnom platili lokalni civili, čije se žrtve danas, koncem srpnja već broje u tisućama… a komotno im možemo pridodati još tristotinjak nevinih koji su pored spomenute platili još jednu bonus kartu, onu zrakoplovnu.

luhansk-July-16

(intro: countdown in Russian [S13])
01 Styx – Cold War
(intermezzo: Ben Gurion Independence Speech)
02 Pink Floyd – The Dogs Of War
03 Laibach – Rossiya
04 Coldplay – Freedom For Palestine
05 Paul Cantelon – Odessa Medley
06 Roger Waters – To Kill The Child
(intermezzo: Ukrainian National Anthem – Shche Ne Vmrela Ukrainy)
07 The Long Ryders – Masters Of war
08 Siouxsie & The Banshees – Israel
09 The Ukrainians – Europa
10 George Qurmouz – My Name Is Palestine People
11 Gogol Bordello – Avenue B
12 U2 – Jerusalem (with a shout)
13 Alexandr Kharchikov – Ubij Amerikanjca
14 CAKE – War Pigs
15 Pavement – Hit The Plane Down
(intermezzo: Last Moments of the Flight MH17)
16 Laibach – Yisra’el
17 Paul Cantelon – Sunflowers
18 Talking Heads – Life During Wartime
19 Ben Sheehan – Israel & Palestine
(intermezzo: Allen Ginsberg – Hum Bomb?)
20 Joe Strummer & The Mescaleros – Shaktar Donetsk
21 Siouxsie & The Banshees – Cities In Dust
22 Tiger Lillies – Russians
23 Saint Etienne – A Slavish Beauty With A Rose Between Her Teeth
24 Steve Earle – The Mercenary Song
25 The Ukrainians – Ukrainamerica
(outtro: Paul Cantelon – Inside/Out)

s_r01_RTR3AEEU Gaza i granični djelovi Izraela pod obostranom raketnom paljbom

Koncem lipnja se počelo iznova zakuhavati na poslovično trusnom području Bliskog istoka. Svega nekoliko tjedana po eskalaciji sukoba u Iraku i proglašenja ISIL-ovog ‘kalifata’, Palestinci u Izraelu linčuju tri židovska tinejđera. Nažalost, dok se još ovaj događaj mogao obuzdati kako ne bi prerastao u nešto gore, stigla je osveta u vidu ubojstva jednog palestinskog tinejđera.

Ono što se događalo nakon toga, poznato je uglavnom svima. Hamas počinje s omiljenim sportom, raketiranjem Izraela, a ovaj pak odgovora istim postupkom po pitanju Hamasovih uporišta u Gazi. Obje strane iz dana u dan povećavaju broj ispaljenih projektila, no učinci nisu jednoliko raspoređeni, pošto Izrael zahvaljujući tehnološkoj nadmoći uglavnom presreće i neutralizira rakete iz Gaze. Palestinci žive u zatvorenom, zgusntom području, tako da su civilne žrtve neizbježne. Poprilično gadno, ne ulazeći čak u detalje oko postavljanja lansirnih rampi na civilne objekte, kao ni u  izraelska upozoravanja Hamasa o ciljevima skorašnjjih raketiranja.

U vrijeme zaključivanja ovog teksta i dalje ginu palestinski i izraeski civili, kao i stanovnici dvije najistočnije ukrajinske regije. Spomenuto se nažalost neće promjeniti sve dok vojnim operacijama diktiraju korumpirani političari i psi rata, zvali se oni Netanjahu, Hannyah, Strelkov ili Porošenko.

kolaterala kolaterala

A mi? Iako nam je dosta ratova i ubijanja za idućih nekoliko desetljeća, ostaje jedan bitan problem. Lanjski umalo globalni sukob se poklopio s prvim danima rujna, kad su svi već na radnim mjestima ili u školama, no ovogodišnje izdanje sličnog sranja dolazi upravo u vrijeme zahuktavnja godišnjih odmora.

A uistinu nije ugodno otići na kupanje, jedrenje ili višednevno tulumarenje uz svjesnost o prijetnji koja visi nad glavom. Zasad okrivljujte Izraelce, Ruse, Palestince i Ukrajince, a dogodine bolje promislite kako ćete planirati godišnji odmor, ako ćete ga nakon od lokalnih glavonja najavljenog rezanja plaća uopće i moći priuštiti…

…na koncu, svi koji istinski rade ne koriste ljeti više od četiri do pet dana godišnjeg odmora, a što se ostalih sezonskih ljenjivaca tiče, nije neka šteta ako ih na krstarenju pogodi i pokoja krstareća!

A sad, dosta filozofiranja, i poslušaje kako čitav ovaj helterskelter zvuči u glazbenoj verziji!

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 29/07/2014

, , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Berlin Ich Liebe Dich: Das Leben und die Erinnerungen in der Zeit der Korona

10:00–12:00 Četvrtak 23.4.2020.

“Berlin, die größte kulturelle Extravaganz, die Man sich vorstellen kann!” /David Bowie/

Und Himmel War Zum Greifen Nach…

10:00–12:00 Četvrtak 24.5.2018.

Ako se jedan model pokaže efikasnim i iznad svega prihvaćenim, zašto ga ne koristiti malo češće? Nastavljamo dakle sa posvetnim izdanjima, a danas je na redu ni manje ni više nego ‘tribute to ABBA’!

An Absolutely Eclectic Issue

20/01/2015.

Uljepšajte svoje radno jutro četvrtkom ignoriranjem šefa, duplom kavom i trostrukom količinom od propisane doze benzodiazepina. Zatim oko deset uključite neki web radio kako bi poslušali aktulane vijesti te primili uobičajenu dnevnu dozu pesimizma. Odmah po završetku vijesti prebacite streaming na onaj KLFM-ov. Jer, današnje izdanje Soda Fountaina stremi onim iskonskim korijenima emisije, nudeći jednu u potpunosti eklektičnu listu sastavljenu od glazbenih brojeva međusobno vremenski udaljenih i stotinjak godina!

Following the Blank Roads

26/03/2014.

Ceste su arhetip ljudske usamljenosti, a putovanja tek proces omeđen različitim stadijima samoće, kojim se pojedinac približava završetku, što god on bio. Odvažite se i uz ovotjednu listu emisije ‘Soda Fountain’ poduzmite jedno takvo putovanje, bez obzira na činjenicu da je ishod predvidljiv i ne baš ohrabrujući!

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

SAMPASS / Lavina

ACID PAULI / Get Lost

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM