KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

A.D. 1968.

Godina 1968. nije mnogo toga novog donijela na glazbenom planu – uostalom, prethodila joj je bitna i u tom smislu revolucionarna 1967! No, zato su događaji na globalnoj razini zauvijek izbrisali ono malo poslijeratne nade koja je ljudima obećavala nekakav bolji i pravedniji svijet, o čemu najbolje govore ubojstva Martina Luthera Kinga, Bobbyja Kennedyja, te intervencija Snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj!

Godina 1968. nije nešto naročito predstavljala na glazbenom polju. U prvom redu, uslijedila je nakon izrazito plodne i revolucionarne 1967., kada su brojni već etablirani, ali i neki novoutemeljeni sastavi realizirali svoja ključna djela poslije kojih ništa više neće biti isto – Beatlesi objavljuju Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Byrds pružaju svoju viziju sinteze psihodeličnog popa i kozmičkog folka u vidu albuma Younger Than Yesterday, a značajne potrese na sceni izazivaju i prvijenci Pink Floyda, The Doorsa, The Velvet Undergrounda…

mlk-org_wdyson_0407 Martin Luther King Jr. na posmrtnom odru.

Sve ono što se 1967. činilo revolucionarnom je iduće godine zapalo u monotoni repetitivni san. Novopečene zvijezde, kao i njihovi nešto stariji prethodnici pokušavaju nastaviti reciklirajući lanjske ideje, što je jasno vidljivo na tada objavljenim albumima. Čak i autori koje 1967. i nije nešto posebno dirnula ove godine stagniraju, ili snimaju krajnje neobavezne i neambiciozne projekte. No, zato je 1968. duboko odjeknula na socijalnom i političkom planu. Iako se njezino ljeto formalno nazivalo ‘ljetom ljubavi’, bila je to godina kada su umrli zadnji ideali, godina kad su definitivno srušeni snovi o boljem svijetu, kako na zapadu, tako i s druge strane željezne zavjese.

Več je sam početak 1968. nagovjestio buduća previranja s jasnim, pa i bolnim posljedicama. Petog je siječnja Aleksandar Dubček preuzeo kormilo Čehoslovačkih Komunista, na što službena Moslva nije blagonaklono gledala. Dok se napetost kondezirala u europskom zraku. na drugoj se strani planete nastavio već trinaest godina vođen besmisletni rat u Vijetnamu, i nema nekih naznaka da bi mogao završiti u skorom roku.

U ožujku mlađi brat pokojnog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, Robert ‘Bobby’ F. Kennedy najavljuje svoj ulazak u trku za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata, a glavni su mu aduti borba protiv rasne segregacije, te zaustavljanje rata u jugoistočnoj Aziji. Kroz manje od mjesec dana, četvrtog travnja, Martin Luther King Jr., koji je trebao odigrati bitnu ulogu u Bobbyjevoj kampanji pada pokošen revolverskim hicima na trijemu ispred hotelske sobe u Memphisu, TN.  Proći će svega dva mjeseca od ovog događaja koji je protresao i dodatno radikalizirao Ameriku, kada će slična sudbina zadesiti i Bobbyja. Držeći pozdravni govor u predvorju losanđeleskog hotela Ambassador, JFK-ov će mlađi brat pasti kao žrtva stanovitog arapa Sirhana Sirhana, koji je po ubojstvu tvrdio da je to uradio zbog američke politike podrške Izraelu. Bilo je to petoga lipnja. Kasnije će se pojaviti neke druge teorije koje spominju Sirhana kao čovjeka kojemu je CIA ‘isprala mozak’ pretvorivši ga u ‘spavača’, spremnog reagirati na dati znak. Koliko su istinite, teško je reći.

WK.0103.Getty.08 Robert ‘Bobby’ Kennedy neposredno nakon atentata u lobbyju hotela Ambasador. Živio je još 24 sata.

 

(intro: Martin Luther King Jr. – I’ve been on the Mountaintop)
01 The Beatles – Helter Skelter
02 Manfred Mann – The Mighty Queen
03 The Nice – Happy Freuds
04 The Temptations – I Wish It Would Rain
05 Status Quo – Pictures Of Matchstick Man
06 Otis Redding – (Sitting On) The Dock Of The Bay
(intermezzo: The Assasination Of Robert F. Kennedy)
07 The Rolling Stones – Sympathy For The Devil
08 Dionne Warwick – Theme From Valley Of The Dolls
09 The Crazy World Of Arthur Brown – Fire
10 The Soft Machine – Why We Are Sleeping?
11 Jefferson Airplane – Triad
12 Paul Mauriat – Love Is Blue
13 Jethro Tull – Some Day Sun Won’t Shine For You
(intermezzo: Soviet Invasion On Czechoslovakia, part I)
14 The Band – This Wheel’s On Fire
15 Donovan – Sun Is A Very Magic Fellow
16 The Turtles – Elenore
17 The Cream – White Room
18 Diana Ross & The Supremes – Love Child
19 The Kinks – Village Green
(intermezzo: Soviet Invasion On Czechoslovakia, part II)
20 Simon & Garfunkel – Bookends
21 The Moody Blues – Legend Of A Mind
22 Aretha Franklin – I Say A Little Prayer
23 Herb Alpert & The Tijuana Brass – This Guy’s In Love With You
24 Pink Floyd – Set The Controls For The Hearts Of The Sun
(intermezzo: Nightmare At Democratic Convention In Chicago)
25 Serge Gainsbourg – Bonnie & Clyde
26 The Byrds – Draft Morning
27 The Doors – Summer’s Almost Gone

 

1968-prague-spring Građani i tenkovi na ulicama Praga, kolovoz 1968.

Negdje u to vrijeme se situacija u Europi, posebice u Čehoslovačkoj zahuktava. Dubček odmah po izboru kreće s reformama koje naziva ‘socijalizmom s ljudskim licem’, no koje nikako ne leže kako lokalnim tvrdolinijašima, tako ni vlastodršcima u Moskvi. U noći između 20. i 21. kolovoza, tenkovi Varšavskog pakta počinju kružiti praškim ulicama. Procjenjuje se da ih ima oko sedam tisuća, a prati ih još 400 000 vojnika. Dubčekova je vizija uništena, on je sam priveden brojnim ispitivanjima, a vlast iznova preuzimaju tvrdolinijski komunisti. ovaj će događaj za posljedicu imati emigraciju većeg broja Čeha i Slovaka na zapad, kao i potpuno razočarenje zapadnih ljevičara svojim donedavnim sovjetskim uzorom.

Dan nakon ulaska tenkova i vojske u Prag, u Chicagu započinje višednevna konvencija Demokratske stranke, koja je gubitkom karizmatičnog kandidata Bobbyja Kennedyja počela zaostajati za Republikancima koji su svoje adute polagali u energičnog Richarda Nixona. Sada već jedini demokratski kandidat koji će uskoro na biralištima odmjeriti snage s Dickom jest Hubert Humphrey, iskusni senator i političar kojemu – iako je neuporediv s Bobbyjem – nije nedostajalo karizme. Nažalost, sama će se Konvencija pretvoriti u žarište nereda, i tako dodatno smanjiti njegove šanse. Parkove Chicaga zauzimaju brojni protivnici rata u Vijetnamu, kao i svi oni koji američku internu politiku smatraju naglašeno ‘policijskom’ – Yippiji (pripadnici International Youth Partyja), vijetnamski veterani, djeca cvijeća, ljevičarski aktivisti, javne osobe poput Williama S. Burroughsa, Huntera S. Thompsona ili Allena Ginsberga… Sve u svemu, policija je tijekom tih nekoliko dana (konvencija završava 29. kolovoza) iskazala dotad nečuvenu brutalnost kako bi ionako oslabljenim i rasplinutim demokratima omogućila mirno održavanje konvencije. Nešto više od dva mjeseca kasnije, petog studenog, republikanac Richard ‘Dick’ Nixon nadmoćno pobjeđuje Hunphreyja.

1968 Dems Convention PD crackdown on protests Protesti Yippijevaca i ljevičara u parkovima Chicaga tijekom Nacionalne Demokratske Konvencije, kolovoz 1968.

Ova nemirna godina, koja je pokazala kako ćemo neki bolji i pravedniji svijet čekati još desetljećima (ako ne i dulje), i koja je svima na izrazito okrutan način pojasnila krucijalnu razliku između ‘ideje’ i ‘ideologije’ završava također krvavo. 28. prosinca, tek koji dan prije njezinog završetka, snage IDF-a u sklopu operacije ‘Gift’ zauzimaju zračnu luku u Bejrutu, Libanon, uništivši pritom desetak zrakoplova, kao osvetu za napad frakcije koja će uskoro postati poznata kao PLO na izraelski putnički zrakoplov El Al Flight 253… I onda će netko kazati kako se vremena mijenjaju!!!

Tako je izgledao svijet nekoliko godina prije rođenja potpisnika ovih redaka. Možda Vam se moja izjava o dosadnoj i neproduktivnoj glazbi stvorenoj te godine čini pretjeranom, a možda jednostavno nije bilo poleta koji je prethodnih godina ispunjavao umjetnike. Kad snovi umru, ideje blijede. No, možda Vas priložena lista ipak razuvjeri, pošto je uredništvo nastojalo kreirati uistinu zanimljiv i šarolik kolaž u duhu vremena.

 

poweed & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 22/07/2014

, , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Darkness over Europe

10:00–12:00 Četvrtak 7.11.2019.

Drgi studenoga, Dan mrtvih. Bio i prošao. Eurocentrično izdanje Soda Fountaina.

The Truth behind the Alcohol!

19/05/2015.

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano “The Truth behind the Alcohol!”, dvosatno glazbeno putovanje kroz mračni svijet jedne legalne, jeftine, lako dostupne i iznad svega izuzetno razorne droge. Naravno, poznavajući narav rock glazbenika, ne treba vas čuditi brojnost naslova koji taj otrov besramno glorificiraju, no vi ste ionako tek slušatelji pa se čitav taj negativni efekt neće na vama odraziti. Ipak, koja kapljica pred ovotjednu emisiju bi itekako bila dobrodošla; tek da bolje skužite o čemu to Waits, Townes, MacGowan i slični mrmljaju u pijanoj ekstazi!

Two Year Cyclus

06/05/2015.

Dvije su godine (skoro) protekle od prvog izdanja emisije Soda Fountain. Obilježeno je to s nekoliko specifičnih emisija – onom koja se pozivala na krajnji eklekticizam, onom drugom koja je u vidu glazbenih covera pokušala demistificirati famu o Beatlesima, te na koncu prošlotjednim vraćanjem u sedamdesete. Ovog puta ništa osim šarolike glazbene podloge u desetljećima dugom rasponu. Čisto zbog tradicije. Svaku tematiku ostavimo za neka nadolazeća razdoblja.

Jutarnji program četvrtkom – Bol, i kako je anulirati

05/11/2013.

Današnja se Jutarnja lista bavi pitanjem boli, vrstama i uzrocima iste, kao i najboljim načinima njezinog uklanjanja. Stoga preslušajte ovu zanimljivu, ali ne i pretjerano mračno koncipiranu listu koja ipak završavava probojem na svjetliju stranu!

Tjedna rotacija

Arhiva

LOMA / How Will I Live Without a Body?

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

GREG WILSON / Essential Mix

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM