KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Kategorija: autsajder

18:00–19:00 Četvrtak 9.3.2023.

Margine udžbenika često čine njezin najzanimljiviji dio, a priče sa margina društva su redovito one najintenzivnije

Thom Yorke se smatra creepom, Suzanne Vega želi da je se ostavi po strani, a Miljenko Jergović smatra da biti prozvan autsajderom znači biti nazvan gospodinom. Otkud non-konformizam?

Povijest izoliranih i odbačenih ispunjena je fascinantno tragičnim fenomenima: anateme, ekskomunikacije i progoni čitavih društvenih skupina. Sve su one dio jednog šireg narativa koji sugerira mnoštvo zaključaka o prirodi općedruštvenih normi i testiranju njihovih granica. Pritom dinamika pojedinaca koji se nalaze u centru zbivanja ima brojne zajedničke nazivnike sa onima koji su radikalno van njega.

Upravo tradicija ovih sa strane, za čijeg se originalnog heroja nameće legendarni Diogen iz Sinope, tzv. filozof iz bačve, čini jezgru antikulture koja postoji usporedno sa onom konvencionalnom i poželjnom. Filozofa su šikanirali jer im se znao pomokriti na tabane, čitav mletački puk zbog vojno-političkih odluka njegovog vodstva, a ekipu iz kvarta Željka Malnara su godinama pokušavali maknuti sa TV-etera zbog (utemeljenih) sumnji u beskrupuloznu manipulaciju hendikepiranih osoba i širenje šovinizma.

Autsajderi uživaju lošu reputaciju zbog neuspjeha prilagodbi društveno zacrtanim konvencijama, no u probijanju istih imaju sposobnost dostići razinu autentičnog življenja. Stvoriti vlastiti društveni okvir i neopterećeni krojiti svoju sudbinu.

autor: Ivan Šarić, 08/03/2023

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Kratki vodič kroz podzemlje

18:00–19:00 Četvrtak 28.12.2023.

“Budući da vaše pitanje traži dublje značenje, objasnit ću u jednostavnim terminima.”

Pomozi bližnjem svom?

18:00–19:00 Četvrtak 27.7.2023.

Non nobis solum nati sumus.

Naveden na Eden

18:00–19:00 Četvrtak 22.6.2023.

“Stablo čije grane dosežu do neba moraju imati svoje korijenje u paklu.”

Sve frekvencije dekadencije

18:00–19:00 Četvrtak 15.6.2023.

“Upravo zato jer sam Karamazov! Kad padam u provaliju, padam glave dolje i petema gore. S velikim zadovoljstvom što padam baš u takvom ponižavajućem položaju!”

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

NU GUINEA / Dekmantel

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM