KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Ideologija po svačijem ukusu

18:00–19:00 Četvrtak 13.7.2023.

Коца-кола идет в дом!

Teško je pronaći veći brend i simbol kapitalizma od Coca-Cole, slatkog napitka koji se u nadrealnim razmjerima ispija diljem svijeta. To zapadnjački obojeno bezalkoholno piće je pritom u razdoblju druge polovice 20. Stoljeća bila privilegija stanovnika zapadnog bloka. No isključivu priliku uživanja luksuza kapitalističkog hedonizma dobio je i jedan čovjek sa istoka. Heroj poretka i borbe protiv vanjskog neprijatelja, što je nadahnulo jedan od najpopularnijih hladnoratovskih mitova.

Neki drugi narativi pričaju o nacističkoj alternativi za Coca-Colu koja je danas također jedan od najprepoznatljivijih napitaka koji se nalaze na policama trgovina, ili o Pepsi-Coli, koja je u jednom bizarnom trenutku povijesti postao šesta najsnažnija mornarica svijeta.
Spomenuti brendovi su unatoč etiketi dekadentnog zapadnjačkog konzumerizma postali predmet tihe želje. U prilog toj tvrdnji idu pojave mnogih imitacija poput ruskog Baikala, čehoslovačke Kofole, istočnonjemačkih Vita Cole, Quick Cole ili Kaffee Cole, te jugoslavenske Cockte. Svaka od njih ima svoj jedinstveni narativ, oblikovan ideološkim kontekstom i pozicijom iza željezne zavjese.

Povijest ideologija je u nekoliko epizoda neobično isprepletena sa tržištem gaziranih napitaka. Dio istih je pritom iznenađujuće istinit, dok je dio tek produkt fikcije.

 

autor: Ivan Šarić, 12/07/2023

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Umijeće provođenja namjere

18:00–19:00 Četvrtak 11.5.2023.

“Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost”

O čemu govorim kada govorim o trčanju?

18:00–19:00 Četvrtak 9.2.2023.

Oprostite mi na izricanju očitog, ali svijet se sastoji od svakakvih ljudi.

Pomozi bližnjem svom?

18:00–19:00 Četvrtak 27.7.2023.

Non nobis solum nati sumus.

Laku noć herojima!

18:00–19:00 Četvrtak 23.3.2023.

“Predodžbe o svijetu koje su ‘ideje’ stvorile vrlo su često poput skretničara odredile kolosijeke kojima će dinamika masovnog interesa dalje pokretati djelovanje.”

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

Björk ft. Rosalía / Oral

ACID PAULI / Get Lost

THE DOORS / Live at the Aquarius Theatre

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM