KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Despot, tiranin, Makijavel.

18:00–19:00 Četvrtak 30.5.2024.

“Lisica da otkrije zamku, a lav da rastjera vukove.”

Tradicionalno, politički su filozofi postavljali moralnu dobrotu i legitimni autoritet u specifičan odnos. Mnogi su pritom vjerovali da je uporaba političke moći ispravna samo ako je vrši vladar koji je strogo krepostan. Stoga je vladarima savjetovano da, ako žele dugu i mirnu vladavinu, moraju svoje postupke dovesti u sklad s konvencionalnim etičkim standardima vrline i pobožnosti.

Niccolo Machiavelli je opširno kritizirao ovaj moralistički pogled na autoritet. Za njega ne postoji moralna osnova na kojoj bi se prosuđivala razlika između legitimne i nelegitimne uporabe moći. Umjesto toga, autoritet i moć su u biti jednaki: tko god ima moć ima pravo zapovijedati. Nikakva dobrota ne osigurava moć i vladar nema veće ovlasti zbog toga što je krepostan.

Machiavellijeva kritika utopijskih filozofskih rješenja dovodi u pitanje čitavu dotadašnju tradiciju političke filozofije. Njegovo se ime počelo koristiti kao simbol za ​​beskrupulozne postupke kakve je savjetovao u Vladaru, svom djelu najpoznatijem djelu.  Po njegovom viđenju, iskustvo povijesti je pokazalo da se politika uvijek igra s prevarom, izdajom i zločinom. Uvelike je kritiziran zbog svojih zaključaka, a ponajviše onog najpoznatijeg; da je svako nasilje opravdano ako su mu namjera i rezultat korisni.

Neki smatraju da je Machiavelli predstavljao jedini izravni opis političke stvarnosti. Drugi su ipak bili bliže gledištu da je to djelo svojevrsni priručnik koji potencijalne tiranine uči kako preuzeti i zadržati vlast. Stoljećima kasnije, Leo Strauss naglašava popularno tradicionalno mišljenje da je Machiavelli bio ništa drugo doli “učitelj zla”.

 

autor: Ivan Šarić, 26/05/2024

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Fukuyama: posljednji čovjek

18:00–19:00 Četvrtak 23.11.2023.

“Kraj povijesti ili rađanje post-činjeničnog?”

Eksternalizam i svijest

18:00–19:00 Četvrtak 31.8.2023.

“Svjesnost je bila na njemu prije nego što se uspio maknuti s puta.”

Moramo popričati o Wertheru…

18:00–19:00 Četvrtak 1.6.2023.

“Mogao bih voditi najbolji, najsretniji život da nisam budala”

Kad pametniji popuste…

18:00–19:00 Četvrtak 28.3.2024.

“Le Fou, bojim se da sam razmišljao.”

Tjedna rotacija

Arhiva

PHOSPHORESCENT / Revelator

MOBY / Play (1999)

Nilüfer Yanya / Like I Say (I Runaway)

TYCHO / Burning Man (R)

PETER GABRIEL / Plays Live

NEW GONDOLIERS / Escape Town

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM