KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Smrt autora

18:00–19:00 Četvrtak 13.4.2023.

“…a kao činjenica se nameće da jezik nikada nije nevin.”

Smrt autora ime je iscrpnog eseja Rolanda Barthesa iz 1967. godine, koji se bavi specifičnom prirodom odnosa autora i čitatelja. Temeljna misao eseja odriče autora odgovornosti za vlastite riječi i stavlja ju u domenu čitateljeve interpretacije. Svrha toga je potpuno odvajanje autora od teksta koji je napisao u svrhu brisanja bilo kakvih poveznica djela sa njegovim životom, stajalištima ili postupcima. Kažu da je Barthes činom pokopanja autora u suštini porodio primatelja. Djelo je lišio nepotrebnog konteksta i ostavio samo čistu interpretaciju. To nužno znači da ne postoji samo jedna istina, već ih postoji onoliko koliko je čitanja iste.

Kritičari ovakve teorije smatraju da ona vodi u apsurd; prvenstveno jer je ona u suprotnosti sa našim najosnovnijim iskustvom promatranja umjetnosti, koje ne može postojati bez prethodnih tematskih shvaćanja značenja. Takvo razmišljanje sadrži brojne metaforičke implikacije. Čitanjem određenog teksta krajnji korisnik ubija manifestaciju pisca u stvarnom svijetu. Baudelaireovi Cvjetovi zla se tako ne mogu analizirati u kontesktu vrlo relevantnog konteksta Baudelaireovog života.

Drugi smatraju da je autorova figurativna smrt uvelike potrebna zbog očuvanja ugledi umjetnosti. Tako se savjest njezinog krajnjeg uživaoca iste pošteđuje stigme problematičnosti života i postupaka originalnog autora. Posljedica je sadržajno i etički neometano konzumiranje stvaralaštva Caravaggija, Wagnera ili Gaugina, a u vremenu dostupnosti informacija i kulture otkazivanja bavljenje opusima Emira Kusturice, J. K. Rowling, Arcade Firea ili Kanye Westa.

 autor: Ivan Šarić, 12/04/2023

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

(Ne)poželjna ravnodušnost

18:00–19:00 Četvrtak 14.9.2023.

“Primi bez uobraženosti, oslobodi bez borbe.”

Naveden na Eden

18:00–19:00 Četvrtak 22.6.2023.

“Stablo čije grane dosežu do neba moraju imati svoje korijenje u paklu.”

Otkud zlo?

18:00–19:00 Četvrtak 7.9.2023.

“…a što ako je svemoćan i ne želi intervenirati? Onda je zlonamjeran.”

Ne reci lažna svjedočanstva

18:00–19:00 Četvrtak 18.5.2023.

„Liar liar, pants on fire!“

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM