KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Radio Out of the Box

Mala KLFM ekipa ovaj se vikend uputila u legendarni rudarski grad Labin, na treću i posljednju ovogodišnju radionicu u sklopu projekta “Radio u zajednici”. Naše viđenje sjajnog radio glazbenog vikenda u Labinu, izvještaj s community radio radionice i “Indirekt u gostima” glazbenog festivala.

Mala KLFM ekipa ovaj se vikend uputila u legendarni rudarski grad Labin, na treću i posljednju ovogodišnju radionicu u sklopu projekta “Radio u zajednici”, kojeg KLFM koordinira, a financiran je kroz Clubture mrežu. Nakon prve uvodne splitske radionice, zagrebačke promocije i okruglog stola, red je došao na gostovanje kod naših partnera projekta, udruge OSA Media u Labinu. Radionica je nosila naziv “Radio Out of the Box” i imala je za cilj publici Istre i Kvarnera dati sve potrebne informacije, konceptualne, tehničke i programske, za pokretanje online community radija.

IMG_0731

Kišoviti dan nije omeo probrane sudionike i sudionice iz Labina, Umaga, Zagreba i Rijeke da sudjeluju na predavanjima i dinamičnoj raspravi tijekom i kroz druženje nakon radionice. Radionicu je otvorila prezentacija o konceptu community radija i njegovoj potrebi u društvu danas. Zatim je prezentirana priča o iskustvima neovisnog Labin Art Express Radija iz devedesetih godina. Na case study primjeru Radio Labina govorilo se o stanju lokalnih radija danas na području Istre i Kvarnera (i Hrvatske šire).

KLFM ekipa prezentirala je rad našeg radija, od tehničke postavke do programske sheme, s naglasnom transmedijski komunikacijski koncept. Uz pomoć uspješne udruge Alfa Albona razmotrile su se mogućnosti samofinanciranja ovakvog neovisnog radija kroz različite fondove. Na kraju se u završnom bloku prisutnima demonstriralo da se cijela priča community radija može postaviti uz danas lako dostupnu i financijski pristupačnu sklopovsku i programsku opremu.

KLFM tim je najavio plan o stvaranju community radio referalnog centra u Splitu, te o planovima za prelazak na Airtime programsku platformu otvorenog koda.

IMG_1023

Tijekom radionice i kasnije u neformalnom druženju se otvorio velik broj tema, koje su se prije svega odnosile na zakonsku regulativu koja bi definirala položaj ovakvih medija unutar hrvatskog medijskog prostora. Dobre su vijesti da su na skorim Danima elektroničkih medija navodno planirane i neke od ovih tema koje su otvorene kroz projekt “Radio u zajednici”.

11072253743_99c9a75552_b

Ležerniji dio programa krenuo je već po samom dolasku, u petak, u simpatičnom “Sipe galerija baru” u srcu starog Labinskog grada. Za pravu community atmosferu, uz srdačnost i prijateljsku vibru u samom baru, najzaslužniji su bili dva čovjeka s gitarama, domaćin Grandmaster E i član našeg radijskog kolektiva, Gracin. Od Grandmastera set kaubojskih popevki i rokenrol standarda uz dobar i energičan gitarski strum i siguran vokal. Od Gracina akvarelom emocija i harmonija potpuno obojan čitav prostor i hvala mu na tome. Naš mali Gracin je, na svom prvom pravom live nastupu, zaslužio našu zajedničku pažnju i bacio tračak svjetla na učmalu splitsku glazbenu scenu.

Glazbeni dio programa nastavljen je u subotu u prostoru kultne Lamparne, programom “Indirekt u gostima”, koji je zapravo ekstenzija festivala “Indirekt” koji je ove godine pokrenut u Umagu. Opet savršeno odrađen posao naših vrijednih labinskih domaćina i umaške ekipe iz organizacije “Indirekta”. KLFM Soundsystem odmah spreman za glazbeni background i zvučno predstavljanje radijskog zvuka svima koje je sigurno živo zanimalo kako taj radio u stvari zvuči uz sve ono što smo isteoretizirali na jutarnjoj radionici.

11072318233_4eb3c86bc2_b

Mini festival otvara Vlado Kuzman, kantautor iz istarskog srca, Buja, sa svojim svirački, glasovno i autorski briljantno jasnim viđenjem i referiranjem na englesku folk scenu 60-ih i 70-ih. Vlado vanzemaljski barata akordim i melodijama i stejđ, na samom otvaranju večeri, postaje nekakav mistični brlog s kojeg nas taj vilinski kantautor osvjetljava svojom glazbom. U mraku i betonu Lamparne.

11072364803_d4f4e6458a_b

Kuzmana na bini, nakon pravog radijskog brejka, mjenjaju labinski i vjerovatno hrvatski live band broj 1, The Orange Strips. Teško je tekstualno opisat energiju koju uživo prenose Stripsi. Šest evidentnih zaljubljenika u to što rade, razbacanih na omalom stejđu, uz prasak pozitivne energije od prvog takta do zadnjeg hvala. Glazba Orange Stripsa je toliko univerzalno lijepa da su, na ovom eklektičnom mini festivalu, odlično povezali Kezmanovo šansonjerstvo i ono što je sljedilo dalje.

U glazbeno drugačiji dio večeri, uz dodatno žanrovsko promiksavanje KLFM Soundsystema, uvodi nas riječki bend Droid. Mladi, energični i nabrijani, u klasičnoj rock postavi koju namjerno kvare mini moogom, tri lika i cura su otprašili svoj dio programa. Po nekom općem sudu publike i našem skromnom mišljenju, bendu treba neko za smanjivanje euforije, uobličenje i kanaliziranje glazbe i vokalne poduke mladoj pjevačici. Zvučno je to pomalo izgledalo kao nadjačavanje radi izbijanja u prvi plan, a to s druge strane, prema publici, daje samo nekanaliziranu buku. Mladi su , naučit će se, svaka čast na energiji i sviračkom znanju.

11072379983_d9469ca4fd_b

Opet malo radijskog zvuka do nekog sasvim drugačijeg svjetla na bini od ovog do sada. Bila je jednom neka priča, crtani film možda, o žarulji koja svijetli mrak. Takozvana mrakača. Baden Baden su nas obasjali tom svojom užarenom spiralom koja sipa mrak. Mrak koji je tako smisleno sjeo u prostoru Lamparne, na jednu mega kišnu subotu, u rudarskom Labinu, na događanju koje u stvari veliča glazbene i medijske slobode. Baden Baden su sigurno najveće glazbeno iznenađenje čitave večeri, bend koji mete prostor ispred sebe tim moćnim, kotrljajućim ritmom, uvlačeći nas svih hipnotički u čitavu malu predstavu najluđeg frontmena viđenog na bini još od Gobca iz vremena Klinske Pomore. Vrhunsko iskustvo kako za prisutne u samom prostoru tako posredno i za sve naše slušatelje jer Badan Baden dobivaju ozbiljno mjesto u selekciji recentne HR glazbe.

Zahvaljujući sjajnoj i entuzijastičnoj organizaciji, mala KLFM ekipa imala je sjajan vikend, vratila se puna novih ideja, energije i novih druženja i kontakata. Hvala OSA medija timu na ugodnom vikendu punom pozitivnih vibracija i emocija!

Nadamo se da su radionica i druženje u Labinu bili poticajni, te korisni sudionicima u svrhu njihovih budućih aktivnosti za pokretanje novih radija u zajednici. Cilj svih naših aktivnosti je pokrenuti community radio priču kod nas, s vizijom stvaranja mreže takvih radija i zajedničko djelovanje na nacionalnoj i regionalnoj razini prema regulatornim i financijskim tijelima.

Organizator projekta su bili labinska udruga OSA media i KLFM – radio u zajednici, uz financijsku potporu organizacije Clubture i pokroviteljstvom grada Labina.

autor: mondo cinematico, 27/11/2013

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

MILNA / 2016

30/07/2016.

Pjaceta Žalo, na dnu najmirnije uvale zapadnog dijela Brača, “našega maloga mista”, Milne, prva je stanica našeg novog radio putovanja. Pridružite nam se ispod skalina, u ovu ljetnu večer u zajednici, gdje vam donosimo uvijek pažljivo birane nezavisne izvođače.

Radio na cesti 2017 / Sinj

23/06/2017.

Ovaj put ne potežemo previše daleko već pronosimo te koncertne radijske valove i zvukove tu blizu, do Sinja i do dragih suorganizatora, udruge S.K.U.P.

KLFM-ova jesenja ofenziva: Zagreb

12/10/2013.

Prvi ovojesenji pohod na Zagreb je iz nas, a rezultati već polako isplivavaju na površinu. Sudjelovanjem na tribini ‘Moj, tvoj, naš radio’ smo naglasili problematiku nedefiniranosti community radija u Hrvatskoj, dok smo promocijom radija u Močvari nastavili širiti evanđelje po KLFM-u. Kako se vidi iz priloženog, poprilično uspješno!

SPLIT / 2015

01/05/2015.

Prošle godine uspješno smo odradili turneju u sklopu projekta RADIO NA CESTI. U subotu, 2.5.2015., od 17:00 sati, vraćamo se na mjesto na kojem je sve počelo te na platou ispred Doma mladih u Splitu ponovno predstavljamo mlade domaće neovisne glazbenike u usponu koji zavrjeđuju vašu pažnju. Radijski program uživo će prenositi koncert, a u pauzama između svirki intervjue s bendovima.

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

THE DURUTTI COLUMN / Vini Reilly (1989)

THE SMILE / You Will Never Work In Television Again

TALE OF US / Renaissance

Fine Young Cannibals / Live At The Ritz, Spin Radio Concert (1986.)

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)