KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KLFM-ova jesenja ofenziva: Zagreb

Prvi ovojesenji pohod na Zagreb je iz nas, a rezultati već polako isplivavaju na površinu. Sudjelovanjem na tribini ‘Moj, tvoj, naš radio’ smo naglasili problematiku nedefiniranosti community radija u Hrvatskoj, dok smo promocijom radija u Močvari nastavili širiti evanđelje po KLFM-u. Kako se vidi iz priloženog, poprilično uspješno!

 

Završetkom sezone odmora i dolaskom jeseni, i to ne samo u kalendarskom smislu, intenziviralo se i tijekom ljeta ponešto reducirano djelovanje KLFM-a, prvog splitskog community radija. No, i nakon godinu dana emitiranja putem web streaminga, neki problemi još nisu riješeni, posebice oni koji ne ovise direktno o nama – u prvom redu pitanja koncesije, financiranja i zakonske regulative. Stoga je vrh radija odlučio nastaviti s praksom promocija, radionica te sudjelovanja na javnim tribinima ovakve tematike. U tom se svjetlu može promatrati i prvo ovojesenje izbivanje vodstva KLFM-a izvan matičnog grada.

Dvodnevna zagrebačka prezentacija djelovanja community radija KLFM zamišljena je i realizirana u dvije faze.

 

Dan Prvi

20131009_113411 (foto: Vjeran Stojanac)

Uz svesrdnu podršku zaklade Kultura Nova i mreže Clubture, 09. listopada u Booksi je u sklopu platforme Novi prostori govora organizirana javna tribina Moj, tvoj, naš radioo radiju kao mediju zajednice. O ovoj zanimljivoj, mada kod nas još nedovoljno aktualiziranoj temi govorili su Otto Tremetzberger, suosnivač i direktor radija Free Radio Freistadt, Sandra Bašić Hrvatin, nezavisna stručnjakinja na pripremi zakona o medijima u Sloveniji te Ante Frankić, glavni urednik radija KLFM te direktor istoimene udruge.

U dvosatnoj debati kojom je moderirao Marko Kostanić, dodirnuti su uglavnom svi gorući problemi koji priječe razvoj neprofitabilnih i community medija na području Hrvatske. Otto Tremetzberger je na primjeru vlastitog iskustva pojasnio model pokretanja i vođenja konkretnog community projekta Free Radio Freistadt koji djeluje već osam godina i pokriva oko 40 000 domaćinstava, naglasivši također da danas u Austriji djeluje četrnaest takvih postaja.

Trend širenja community postaja nije novijeg datuma, istaknuo jeTremetzberger, pošto prvi takvi projekti na području Austrije niču još ranih devedesetih, no manjak zakonske regulative u početku je djelovao kontrapoticajno, ne uočavajući ključne razlike između komercijalnih i neprofitabilnih medija. Tako se i dan danas austrijski community mediji financiraju s tek 0.3 % sredstava osiguranih plaćanjem radijske i televizijske pretplate. Srećom, Austrija 2009. konačno i zakonski definira community medije.

Danas na podučju Europe djeluje oko 2 200 community radio postaja te petstotinjak sličnih televizijskih projekata čiji je rad u konačnici barem deklarativno valoriziran 2008. kada Europski parlament donosi rezoluciju o community medijima, a istu dogodine potvrđuje i Europska komisija. Svejedno, ostaje problem neusklađenosti regulative među državama članicama Unije (pa i šire). U tom kontekstu Sandra Bašić Hrvatin navodi slučaj hrvatskog zakona o medijima koji je doslovno prepisan iz slovenskog iste vrste, što možda i ne bi bilo loše da je kojim slučajem slovenski zakon o medijima profunkcionirao u praksi. No, očigledno nije te smo svjedoci djelovanja povratne sprege na hrvatskom slučaju.

Dalje, Sandra Bašić Hrvatin naglašava potrebu stvaranja jedne šire, europske platforme koja bi se manifestirala kroz djelovanje jedne krovne ili lobističke institucije, s čime se slaže i Otto Tremetzberger.

Bitan raskorak između iznosa sredstava namijenjenih komercijalnim i community medijima jest ono što bode oči u većini europskih zemalja, pa i u slučaju Hrvatske u kojoj su community postaje relativno nova vrsta medija.

Tribina 'Moj, tvoj, naš radio': Marko Kostanić (moderator), Otto Tremetzberger, Sandra Bašić Hrvatin, te Ante Frankić   Tribina ‘Moj, tvoj, naš radio’: Marko Kostanić (moderator), Otto Tremetzberger, Sandra Bašić Hrvatin, te Ante Frankić

Govoreći u ime splitskog KLFM-a, jednog od šest (ili pet, kako je naknadno utvrđeno) hrvatskih community medija, Ante Frankić je spomenuo specifičnu razvojnu liniju radija, svojevrsnog sljednika kultnog i uglavnom nezavisnog KL-a, naglasivši današnje superponirano stanje između piratske streaming postaje i ‘glasa kulturne manjine’. Pažnju je skrenuo i na već poznate boljke poput nedostatka izvora financiranja, nemogućnosti dobijanja koncesije, odnosno frekvencije za emitiranje te trpanja KLFM-a u isti neprofitni koš s Katoličkim Radiom ili primjerice Radio Suncem (štoviše, tih se pet imena ne može svesti pod community model – riječ je, naglasimo o Radio Suncu, Katoličkom Radiju, Radiju Marija, te zagrebačkom i dubrovačkom studentskom radiju). Također, Hrvatska još uvijek nije donijela zakon o community medijima, što dovodi u pitanje i najbanalnije detalje poput same definicije istih.

Član Vijeća za elektroničke medije Ernest Strika replicirao je, dodavši kako je problem i u manjku slobodnih frekvencijskih mjesta u klasičnoj radijskoj domeni (između 80 i 110 MHz), dok je Vesna Roller naglasila nužnu potrebu skore zakonske definicije community medija te osiguranja pripadne podrške u infrastrukturi i sličnom.

S KLFM-ovog rakursa, obavljen je dobar posao. Pokrenuta je dakle priča prema regulatornim agencijama te naglašena prioritetna potreba dovođenja ovog medijskog segmenta u stanje reda. Doznali smo također detalje o europskoj zakonodavnoj praksi, što opet i nije od tolike važnosti zbog lokalnih zakona pojedinih država koji su često neusklađeni, pa i opozitni. Možda najvažnije, ostvarili smo veći broj kontakata koji će nam u doglednom vremenu zasigurno biti od koristi.

 

Dan Drugi

KLFM Soundsystem u akciji KLFM Soundsystem u akciji (foto: KLFM)

Druga je faza predviđala promociju KLFM-a u prostoru zagrebačke Močvare, kroz večer kohabitacije DJ nastupa radijskog glazbenog vodstva – možete to, ako želite, zvati i KLFM Soundsystem, te koncerta sastava Mayales. Ovaj je poduhvat odrađen s podosta elana i entuzijazma, naglasivši eklektične i šarolike afinitete glazbene redakcije. Broj prisutnih također je ugodno iznenadio, mada nije bilo lako razlučiti u kojoj je mjeri netko došao zbog samog KLFM-a ili pak nastupa Mayalesa. No, odlično izvedena promotivna kampanja koja je uključivala projekcije slajdova s logotipima radija i ključnih emisija, prodaju majica s logotipom radija, kao i dijeljenje većeg broja za ovu prigodu dizajniranih flyera pomogla je daljnjem razglašavanju imena KLFM, mada je isto već itekako poznato u gradu Zagrebu. Eto još jedne od prednosti slušanja radija putem web streaminga nauštrb onom klasičnom, antenskom odnosno analognom.

Sjajan nastup Mayalesa je upotpunio sveukupnu sliku večeri. Na desnom zidu možete vidjeti jedan od projciranih promotivnoh slajdova. Sjajan nastup Mayalesa je upotpunio sveukupnu sliku večeri. Na desnom zidu možete vidjeti jedan od projciranih promotivnoh slajdova. (foto: KLFM)

Kada su se nešto prije tri ujutro razišli i posljednji posjetitelji, prisutni su KLFM-ovci shvatili kako još mlada noć predstavlja idealnu priliku za ono što se u svijetu kravata i odijela naziva teambuildingom te na prijedlog zagrebačke radijske uzdanice do sitnih sati nastavili provod u obližnjem bircu Sidro koji se trenutno nalazi na suhom, no za višeg vodostaja Save zna itekako opravdati svoje ime. I tako praktički do zore, jer nakon dva naporna radna dana čašica opuštanja itekako dobro dođe, a zanimljive obrade ex-Yu rock highlightsa u izvedbi Mislava Žabarovića su dodatno zagrijale atmosferu!

Uz naglasak na prvom danu, odnosno sudjelovanju na tribini Moj, tvoj, naš radio, KLFM je u relativno kratkom vremenu i zgusnutim terminima odradio sjajan posao. Prvi ovojesenski pohod na široka područja koja, kaže legenda, egzistiraju izvan zidina Splita je za nama, a rezultati se već polako naziru na obzoru.

Teambuilding: Savski nasip u noći, ili kako stići od Močvare do Sidra! Teambuilding: Savski nasip u noći, ili kako stići od Močvare do Sidra! (foto: Vjeran Stojanac)

 

Vjeran Stojanac

 

autor: Vjeran Stojanac, 12/10/2013

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Gonzo Morales – Gonzotown: Prologue – The End of Morales

06/03/2013.

  Govori li vam što ime Gonzo Morales? Ukoliko se pouzdate u logiku pa vas prve asocijacije odvuku preko Atlantika,…

Započinje novo izdanje projekta Praznine

28/02/2022.

Praznine2022 ove godine u Splitu i u Dubrovniku.

Peter Hook & The Light – Pauk, Zagreb

22/03/2013.

  Peter Hook je održao obećanje i publici pružio čak i više od najavljenog albuma ‘The Unknown Pleasures’ . Legendarni…

4. IZDANJE NAJVEĆEG TULUMA OVOG LJETA!

20/04/2013.

Voi’sa podmornica ponovno izranja! Ako volite dobru glazbu, dobru ekipu, ljeto, more i obilje pozitivne atmosfere, Voi’sa je festival koji…

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / No Thank You

IAN POOLEY / Since Then (2000.)

FEVER RAY / Kandy

HOT CHIP / Late Night Tales

RICHARD HAWLEY / Live at Halifax Piece Hall

REX ILUSIVII / Disillusioned! (1987)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM