KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

ZAGREB / 2014

Javnom tribinom i koncertom održanima 22. studenog u zagrebačkoj Booksi, odrađena je treća, zaključna etapa projekta ‘Radio na cesti’. Pune rezultate će pokazati vrijeme, pa i nastavak projekta zakazan za proljeće iduće godine, no u globalu nemamo razloga biti nezadovoljni. Naprotiv, ostvarili smo brojna poznanstva i prijateljstva, proširili vidike i znanje, te na koncu zadobili neophodnu dozu poleta koji će nam u nadolazećem razdoblju itekako biti potreban!

 

Javnom tribinom te pripadnim koncertom, u zagebačkoj je Booksi 22. studenog završen ovogodišnji ciklus poznat pod nazivom Radio Na Cesti (u daljnjem tekstu RNC). Istina, zbog vremenskih uvjeta, pa i ležerne udobnosti kakvu pruža Booksa odustali smo od onog dijela koncepta koji deklariramo samim imenom, tako da je nastup Dina Santaleze te Zvonke Obajdin i Svemira održan ne na samoj cesti, kako je to već bio slučaj s prva dva koraka (Split i Rijeka), već iza stakala Bookse.

Imajući u vidu dva prethodna događaja, ovaj zaključni čin je na određeni način postavio stvari na svoje mjesto. Trebalo je pohvatati konce svega što se zbilo tijekom ove godine dana – naime, u listopadu 2013. smo prisustovali tribini Moj, tvoj, naš Radio u organizaciji Platforme Novi prostori govora, također u Booksi.

10384347_754811944555256_3248495615228026735_nDogađaj je započeo okruglim stolom, Radio u zajednici, pod moderatorskom palicom Vida Jeraja, urednika Radija 808, te suradnika KLFM, a prisustvovali su mu Borjan Batagelj, predstavnik platforme OSA Media, Gordan Antić, tehnički urednik Radija 808, Milan F. Živković iz Ministarstva kulture, Vesna Roller, članica Vijeća za elektroničke medije, te Ante Frankić, glavni urednik KLFM. Razgovor je započet komentarom natječaja Vijeća za dodjelu fm-a kojom nitko od sudionika nije mogao biti zadovoljan. Razgovor se nastavio kroz sagledavanje najavljene medijske strategije Ministarstva, a već citatom kolumne Stevea Albinija u Guardianu o sadašnjoj muzičkoj industriji, ping-pong debata je poprimila oblik javne rasprave. Na to je Živković iznio svoje izlaganje o komunalnim radijima, dok je Batagelj s nekoliko suvislih prijedloga o raspodjeli sredstava za komercijalne i elektroničke medije raspravi dao i touche.

Po završetku tog, nazovimo ga službenog dijela programa, posjetitelji su se već od 20,00 sati mogli opustiti uz glazbeni dio večeri, kojeg je otvorio Dino Santaleza iz Labina, inače spiritus movens projekta Pridjevi. U nemogućnosti dovođenja ženskih vokala te dodatne glazbene opreme, Dino se ograničio na akustičnu gitaru i vlastiti glas, pruživši tako glazbi Pridjeva jedan drugačiji, pomalo ogoljeni ali nipošto narušeni doživljaj. To što on osobno nije bio zadovoljan izvedbom – štoviše, djelovao je prilično razočaran; prije se može pripisati umjetničkoj želji za savršenstvom koja se protivi minimalizaciji postojećeg djela, nego nekim istinskim razlozima kojih ionako nije niti bilo. Dinov je nastup bio uistinu spektakulran!

10423306_754812067888577_8724657598356977663_nNakon Dina, na scenu izlaze Zvonka i Svemir, zanimljiv glazbeni projekt s primjetnim ‘americana’ štihom. Imajući u vidu činjenicu da je Zvonka veliki fan Grama Parsonsa, zvuk nije nimalo neočekivan, a i samo ime dobija novi smisao u kotekstu Parsonsove kovanice ‘cosmic american music’. No, ove se definicije ne treba držati isuviše strogo, pošto eklektični pristup Svemira zalazi i u druga glazebna područja. Jedan pomalo neočekivan, smirujući i na trenutke nebeski lijep koncert!

Ovogodišnje aktivnosti KLFM udruge oko promoviranja community radio platforme u RH i regiji završavaju u prosincu, kroz predavanje i tribinu o community radiju i budućnosti radija kao medija. U subotu, 13. prosinca, od 17 do 19 sati u Beton kinu Doma mladih u Splitu gostuju britanska radio umjetnica Magz Hall i kolege iz slovenskog Radija MARŠ. Magz Hall jedna je od osnivačica kultnog londonskog umjetničkog radija Resonance FM, istraživač, umjetnik i predavač, jedna od najboljih britanskih poznavatelja community i novog radija. Maribor Študent radio nezavisni je community radio osnovan 1990. godine, kojem je značajan programski i djelatni fokus na nezavisnoj kulturi.

KLFM

fotografije: Booksa

autor: Vjeran Stojanac, 15/12/2014

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Radio na cesti Šibenik 2017 report

01/10/2017.

Zadnji dio ovogodišnje turneje RADIO NA CESTI 2017 nas odveo di Šibenika, u goste ljudima iz udruge P.A.R.K. i kluba Azimut.

SPLIT / 2016

01/10/2016.

KLFM, prvi hrvatski community radio, na legendarnom platou ispred Doma mladih, predstavlja i nepristojno pokazuje prstom na domaće glazbenike koji trebaju vašu pažnju.

RADIO NA CESTI 2018 – Metković

22:00–1:00 Subota 2728.10.2018.

Sa zadovoljstvom službeno najavljujemo treći dio ovogodišnje turneje RADIO NA CESTI koji se održava u Metkoviću.

Radio na cesti Šibenik / 23.09.2017.

17/09/2017.

Ovogodišnju turneju RADIO NA CESTI zaključujemo u Šibeniku. Ovaj put surađujemo sa udrugom – domaćinom P.A.R.K. i predstavljamo svježa i vibrantna imena domaće glazbene scene. Azimut, here we come.

Tjedna rotacija

Arhiva

TY SEGALL / Hello, Hi

PREFAB SPROUT / Jordan: The Comeback (1990)

GORILLAZ / Cracked Island ft Thundercat

KHRUANGBIN / LateNightTales

MEN AT WORK / SuperStar Concert Series (1983)

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM