KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Radio na cesti 2017 / Sinj

Ovaj put ne potežemo previše daleko već pronosimo te koncertne radijske valove i zvukove tu blizu, do Sinja i do dragih suorganizatora, udruge S.K.U.P.

Za početak ove najave koristimo priliku još jednom zahvaliti se partnerima turneje Radio na Cesti u Sinju, udruzi S.K.U.P.za susretljivost i svesrdnu pomoći u realizaciji ovog projekta. Galeriji Sikirica se također zahvaljujemo za ustupanje svojih prostorija za održavanje predavanja / radionice RADIO OUT OF THE BOX.

Radio na Cesti u Sinju smo zamislili nekako ovako:

11:00 – 13:00

RADIO OUT OF THE BOX (KLFM – radio u zajednici Split)

predavanje / radionica

(Galerija Sikirica)

Jedna od najbitnijih misija turneje RADIO NA CESTI je upoznavanje zainteresiranih udruga i pojedinaca u zajednicama gdje dolazimo sa osnovnim teoretskim i praktičnim postavkama community radija. Ono što svaki put pokušavamo gorljivo prenijeti na sudionike radionice je taj naš kolektivni radijski duh i osnove funkcioniranja ovakve vrste medija u minimalnim tehničkim uvjetima ali uz maksimalno zalaganje članova i korištenje, uglavnom besplatne ili open source novije tehnologije.

Kao i obično pokušati ćemo ukazati na zakonske nelogičnosti ili potpuni izostanak regulative kod statusa neprofitnih ili community radija, postaviti neka pitanja na koja i sami stalno tražimo odgovore (FM vs. streaming, sponzori i reklame, načini financiranja…) i predstaviti vlastita iskustva sa odabirom hardvera i softvera za kvalitetno emitiranje kroz streaming kanale.  Sve skupa pokušati ćemo demistificirati i približiti zainteresiranim gostima-domaćinima.

Ono što na kraju svake radionice smatramo uspjehom je stvaranje interesa kod lokalne zajednice za participacijom u našem programu kroz svoju produkciju ili čak pokretanje vlastitog community radija sa više sadržaja kojeg bi opet mogli razmjenjivati.

19:00 – 00:00

RADIO na CESTI

koncert na otvorenom

(u kompleksu vojarne)

GRACIN(Split)

Tomislav Gracin, glazbenik, kantautor iz Splita, nastupa pod imenom Gracin. Prvi single, u maniri samoizdat, Guide, na engleskom jeziku, izdaje u travnju 2014. U listopadu iste godine, na isti način, izdaje album Mono, prvo na bandcampu, a onda i u fizičkom obliku, na CD-u. Nedavno je izbacio novi single Dva / (ovo nije) New York koji je sada već neizostavni dio njegova repertoara.

Gracin, osim što u Sinju nastupa sa bendom, za razliku od Varaždinskog radija ispod ceste, gdje se privremeno vratio solo nastupu, u svojstvu je domaćina Radija na Cesti. Osim štoj je visoko pozicionirani dio kolektiva KLFM-radija u zajednici, doveo nam je u Split  Seine, bend koji, u Sinju, nastupa nakon njega što mu je, znamo iz pouzdanih izvora, bila i želja. Za zadnje nastupe u Splitu, Zadru i jope Splitu čvrsto je zadržao punokrvni live bend uza se i na tom tragu nas dočekuje i u Sinju, u sastavu:

vokal/akustična gitara – Tomislav Gracin
bas – Piero Malkoč
bubanj – Veljko Popović

Neki od nastupa do sada: Indirekt festival u Umagu, KLFM radio na cesti Rijeka Varaždin, galerija klub Ghetto Split, Chillton bar Split, a ususret nastupu na SuperUhu u Primoštenu.

SEINE (Varaždin)

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca, tekstopisca i gitarista noise-pop grupe Vlasta Popić. Vodeći se svojom unutarnjom nježno-agresivnom senzibilnošću na gimnazijskim akustičnim večerima polako stiče slavu kao duhovni srodnik američkog freak-folk pokreta. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak  koja na sebe preuzima pjevanje bek-vokala, sviranje harmonike i udaraljki. Otprilike u isto vrijeme dvoje počinje svirati i u poznatijoj sestrici Vlasti Popić. Početkom godine 2011., Seine izbacuje svoj prvi album naziva 2007-2009, nakon čega polako, ali sigurno kreću s koncertima diljem regije. Pjesme Seine s vremenom se pojavljuju na državnom radiju, a ‘Valcer za kraj‘ završava i na prvoj kompilaciji regionalnog ‘Bistroa na rubu šume‘. U veljači 2014. izlazi njihovo drugo izdanje, EP, a u prosincu iste godine i treće izdanje, Live @ Rex, Beograd. Polovicom 2015. Tena Rak napušta grupu i Seine se opet vraća originalnoj mono-postavi. Tako provodi ostatak godine, tražeći i stvarajući, snimajući skice i eksperimentirajući. Nakon tridesetak koncerata, Ščapecu se pridružuju Dimitrij Mekotanović (Vlasta Popić, Radost!) i Boško Mijušković (Straight Mickey & the Boyz, Škrtice), poznata lica regionalne punk scene. Početkom 2016. izbacuju svoj prvi bendovski singl Kritika čistog razuma te počinju svirati koncerte kao punokrvni bend. Ističe se koncert u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu pod pokroviteljstvom HRT-a. U srpnju odlaze na Demofest u Banja Luku te u konkurenciji od 450 bendova osvajaju prvo mjesto i produkciju i snimanje debi studijskog albuma. Nakon toga je uslijedila srednjo-europska turneja gdje je Seine odsvirao 16 koncerata u 17 dana, a vrativši se, ušao u studio i snimio album koji je trenutno u procesu miksanja. U međuvremenu, zbog obaveza s drugim bendovima, Boško Mijušković je pauzirao svoju koncertni angažman s grupom, a na bas gitari joj se pridružuje koprivnički vunderkind Ivan Grobenski (Moskau, Bubblegum). Za 2017. najavljene su još dvije europske turneje te izlazak albuma na jesen. Svoju glazbu su iz nehaja počeli nazivati dark-post-folk.

Dimitrij Mekotanović – bubanj, glas
Ivan Grobenski – bas, glas
Ivan Ščapec – gitara, glas

ROLO (Split)

ROLO je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni Brkovi, Beta Bombe), koji je svoj materijal prvi put prezentirao na turneji KLFM – Radio na cesti, davne 2015. Instrumentarij benda čine bubanj, bas, gitara i ostala elektronička pomagala. U dvije godine od prvog lajva, ROLO su otprašili dosta koncerata, izdali album kojeg morate skupiti sa njihovog bandcampa i postali pravi live mlinac koji ne da mira, nogama bosim, na sinjskoj travi.

 

Program se organizira kroz program mreže udruga Clubture, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, zaklade Kultura Nova i Grada Zagreba. Autor vizualnog identiteta je Nikola Križanac.

autor: KLFM, 23/06/2017

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

SPLIT / 2015

01/05/2015.

Prošle godine uspješno smo odradili turneju u sklopu projekta RADIO NA CESTI. U subotu, 2.5.2015., od 17:00 sati, vraćamo se na mjesto na kojem je sve počelo te na platou ispred Doma mladih u Splitu ponovno predstavljamo mlade domaće neovisne glazbenike u usponu koji zavrjeđuju vašu pažnju. Radijski program uživo će prenositi koncert, a u pauzama između svirki intervjue s bendovima.

Radio na cesti Labin / Jadranska konvencija radija u zajednici

23/09/2019.

Druga postaja ovogodišnje turneje Radio na cesti je Labin u subotu 5. listopada.

RADIO NA CESTI 2017 / Split

28/06/2017.

Pregled prve etape ovogodišnjeg RNC-a; Split, 27/5/2017.

Radio na cesti – Metković ( Izvještaj )

06/11/2018.

Dakle.. Radio na cesti. Godina 2018. Vol.3. Odredište – Metković. Finila je i ta.

Tjedna rotacija

Arhiva

BEYONCE / COWBOY CARTER

STEVIE WONDER / Innervisions (1973)

JOHN GRANT / It’s A Bitch

FRANKIE KNUCKLES / xlr8r (R)

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

REVIRGIN / Moderna rješenja (2023.)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM