KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Putevima Mraka po NME-u! / Laibach – Spectre (najava) / Putevima eXitovskog, odnosno iskonskog Mraka!

Ovotjedno izdanje eXita analizira ne baš uspjelu NME-ovu listu najmračnijih albuma, te u nastavku donosi sličnu po izboru uredništva emisije. U intermezzu između ova dva izleta u područja tame možete preslušati tri skladbe sa nadolazećeg albuma Laibacha, ‘Spectre’, koji će se u trgovinama pojaviti u veljači 2014.

a)      Putevima Mraka!

U svojem online izdanju s početka listopada, štovani je New Musical Express (ili NME za Vas koji volite akronime) objavio listu kojoj je namjera bila poredati pedeset najmračnijih albuma svih vremena. No, i najbolji griješe, ili barem ne znaju razlikovati tamu od svjetla. Stoga smo si dali oduška i pokušali iz njihove liste izdvojiti bar dvadesetak albuma koji zaslužuju ‘mračni’ epitet. Nije to lagan posao, i potpisnika ovih redova iskreno čudi manjak istinski mračnih uradaka poput Donovanovog Sunshine Supermana, The Beach Boysa i njihovog Surfer Girl, ili pak albuma Absolutely Madnessa… naravno, između ostalih.

Dakle, vrijedni i štovani NME-ovci su pokušali napraviti solidnu listu pedeset najmračnijih albuma, no među njima se u međuvremenu očito prikupilo previše indie plačipizda (kako drukčije pojasniti da MSP zauzima prvo mjesto? Pa i Johnny je prije trideset godina jasno poručio ‘loše, loše, MSP’… Ne kažem da su baš sva imena izabrana pogrešno i bez smisla – tu su ipak Smithsi, Nick Drake, Suicide, Scott Walker, Nick Cave, Smog, pa i Springsteen iz ‘Nebraska’ faze, no to je u konačnici tek nešto soli na bljutavom komercijalnom predlošku! Uostalom, smještanje Joy Divisiona i njihovog remek djela Closer na mizerno 22. mjesto dovoljno govori!

Kultni album 'Closer' Joy Divisiona, koji inače odnosi prevagu u kategoriji javnosti poznatijih 'mračnih' albuma NME smješta na mizerno 22. mjesto, pretpostavljajući ga Kaye Westu ili Manic Street Preachersima! Kultni album ‘Closer’ Joy Divisiona, koji inače odnosi prevagu u kategoriji javnosti poznatijih ‘mračnih’ albuma NME smješta na mizerno 22. mjesto, pretpostavljajući ga Kanye Westu ili Manic Street Preachersima!

Evo nekih svjetlijih primjera iz NME-ove liste (ono što odskače od teme je, naravno,  pročišćeno). Mada, i dalje nedostaje istinskog mraka – o tome više na kraju emisije!

 

49 Pulp – This is Hardcore: The Fear
47 Bruce Springsteen – Nebraska: My Father’s House
44 Suicide – s/t: Ghost Rider
41 Bonnie Prince Billy – I see a Darkness: Death to Everyone
40 (smog) – The Doctor came at Dawn: Spread Your Bloody Wings
37 Black Sabbath – s/t: Black sabbath
35 Radiohead – OK Computer: Exit Music (for a Film)
34 Lou Reed – Berlin: The Bed
32 Husker Du – Candy Apple Gray: The Girl Who lives on a Heaven Hill
28 Arab Strap – Elephant Shoe: Last Orders
27 Slint – Spiderland: Breadcrumb Trails
25 The Fall – This Nation’s Saving Grace: Mansion
24 Swans – White Light from the Mouth of Infinity: The Golden Boy That Was Swallowed By The Sea
22 Joy Divison – Closer: The Eternal
21 Nick Cave & The Bad Seeds – Your Funeral, My Trial: The Carny
19 Leonard Cohen – Songs of Love and Hate: Famouos Blue Raincoat
17 David Bowie – Heroes: Sons of the Silent Age
14 Scott Walker – The Drift: Jolson and Jones
12 Morrissey – Vauxhall and I: I am hated for Loving
09 Johnny Cash – The Man comes around: Why Me Lord?
07 Nick Drake – Pink Moon: The Things behind the Sun
04 The Smiths – Meat is Murder: How Soon is Now?
03 Nirvana – In Utero: Dumb
02 Spiritualized – Let it come Down: Out of Sight

Napomena: skladbe se nižu navedenim slijedom, s tim da je ovdje zadržana izvorna NME-ova gradacija. Pojedini su albumi (Elephant Shoe, Candy Apple Gray i White Light from the Mouth of Infinity) predstavljeni skladbama sa drugih ostvarenja dotičnog autora.

 

b)      Laibach – Spectre

Vijest koja je početkom druge desetodnevnice listopada procurila uglavnom po zatvorenim facebook grupama koje okupljaju obskurne luđake, manijake i fašiste znane u javnosti kao ‘štovatelji Laibacha’ je i više nego dobra – ovaj današnji Laibach  godinu i nešto dana nakon svojski odrađenog soundtracka Iron Sky stižu sa novim albumom, Spectre. Rekoh današnji, jer treba znati da sastav od početka djeluje kao kolektiv, te da se nekoliko zadnjih albuma, posebice imajuću u vidu fluktuacije ključnog članstva može promatrati tek kao dio rada unutar cjeline – model Vier Personen je i dalje sveprimjenjiv!

laibach_spectre_2013

Imajući u vidu naslovnicu, tri zasad distribuirane skladbe (koje ćete i preslušati), te sam naziv koji aludira na prikaze, sabllasti, nije teško uklopiti ovu priču u tkivo monumentalnog epa o projektu zvanom Laibach. Referiraju li oni na sebe kao bestjelesne ostatke opipljivije prošlosti ili na nešto drugo, doznat ćemo u veljači 2014., kada ovaj album i službeno ugleda svjetlost dana.

Do tada analizirajte ove tri skladbe ili radite s njima što vas je volja – uz napomenu: ne distribuirajte dalje, ipak je riječ o zasad ‘zatvorenom’ materijalu kojeg je urednik emisije mogao preuzeti pošto je pripadnik određenih skupina štovatelja Laibachkunsta.

Ili za one koji teže shvaćaju: luđak, manijak i fašist!

 

c)      Putevima iskonskog Mraka!

Tako dakle. NME nam je posložio svadbenu pjesmaricu i prodao pod ‘listom 50 najmračnijih albuma’. Neka NME-a, nećemo im zamjeriti ovaj sitni propust pošto u pravilu od njih ima više koristi no štete.

Zamjenska eXit lista bitno više zadire u neistražena ili barem manje poznata područja prekrivajući tako i trendove industriala, neofolka, cabareta, gothic americane – dakle, praktički upravo one teritorije koji su u pravilu obasjani crnim Suncem. Stoga se nemojte iznenaditi kada na ovoj ljestvici nađete imena poput The Sisters of Mercy, Strawfoota, Death In June, Townesa Van Zandta, Of the Wand and the Moon, Sol Invictus, Davida Sylviana, The Tiger Lilliesa, Coila, Woven Handa i drugih.

Naravno, postupljeno je u skladu sa formiranjem liste po NME-ovom predlošku; što znači da je pojedini album (pa i stvaralaštvo dotičnog autora u širem smislu) zastupljeno jednom skladbom.

432425817_640Razlike? Pa, pored činjenice da je ovdje riječ o uistinu ‘dark’ listi, tu je još jedan detalj – nema numeracije, Riječ je odreda o vrhunskim autorima i izvođačima, tako da bi postavljanje istih u neravnopravan kontekst samo stvaralo privid gradacije.

Lijep pozdrav i uživajte ploveći ovim tmurnim vodama!

autor: Vjeran Stojanac, 18/10/2013

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Slint

20:00–22:35 Subota 7.12.2019.

Mali podsjetnik na McMahanov genij u vremenima prije The For Carnationa

45th Anniversary: The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

02/06/2012.

    Kada se 1. lipnja 1967. godine u trgovinama pojavio novi album Beatlesa nazvan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club…

In Memoriam: Ian Curtis (18. 5. 1980. – 18. 5. 2020.)

20:00–23:00 Subota 16.5.2020.

Kažu da je Morbus Sacer „sveta bolest“. Čak je to Hamurabi tvrdio u svjem zakoniku. On, kao i mnogi drugi u razdobljima koja će uslijediti, simptome naglog gubitka svijesti popraćene tremorom i proročanskim vizijama tumači borbom sa nevidljivim demonima.

Priča o dva grada: Leeds vs. Sheffield

05/05/2012.

Uvjereni ste kako isključivo razvikani metropolisi diktiraju trendove? Katkad, no ne i u pravilu! Više u prilogu o ekspanziji punka u engleskim vukojebinama Leedsu i Sheffieldu!

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka