KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Trans Slovenia Express / Kraftwerk

Večerašnja emisija započinje jednim više nego zanimljivim ‘tribute to’ albumom, a zatim nastavlja putem matičnog sastava čiji je opus i poslužio za odavanje počasti.

 

Kompilacija Trans Slovenia Express (1994.) je zamišljena i realizirana kao homage Kraftwerku na slovenskoj nacionalnoj razini. Najbitnija imena scene su dala svoj obol ovom projektu u vidu obrade po jedne skladbe, a o ozbiljnosti poduhvata govori i učešće renomiranih sastava poput Borghesie, Videosexa, Demolition Groupa, 300 000 VK, Strelnikoffa, te naročito Laibacha koji na specifičan način otvara i zatvara ovaj album.

No, zašto baš Kraftwerk, odnosno zbog čega je upravo taj glazbeni kolektiv iz Düsselforfa značajan za slovensku elektronsku i progresivnu scenu od kasnih sedamdesetih nadalje?

 

 

Neupitno je da je upravo Slovenija u bivšoj državi bila lučonoša svakog progresivnog, pa tako i elektronskog zvuka. Zbog specifičnog, pomalo ka sjeverozapadu isturenog položaja, od svojeg je postanka bila izložena njemačkim i talijanskim kulturnim utjecajima, mada ne toliko u direktnom smislu – blizina Njemačke i Italije je svaki potencijalni utjecaj ove dvije zemlje automatski pretvarala u kanal za fluktuiranje globalnih europskih, pa i svjetskih trendova ka jugoistoku kontinenta. Stoga i ne čudi što je rana europska pop elektronika koja je na temeljima ‘škola’ poput Radio Kölna i BBC Workshopa te naknadno uobličena kroz misiju Kraftwerka, Davida Bowiea, Briana Enoa i srodnih imena primarni trag ostavila upravo na slovenskom tlu. Nema tu ničeg neobičnog. Grom u pravilu pogađa sebi najbližu i najistureniju točku, u ovom slučaju u velebnu i ponosnu slavensku državu nekoć zvanu Karantanija čiji su djelovi još uvijek uključeni u umjetne tvorevine znane kao Austrija i Padanija.

Ova je posveta Kraftwerku zamišljena kao cjelovito djelo, no 1999. je dobila i svoj nastavak u vidu drugog dijela, tj. Vol 2. Nećemo pretjerivati, istinsku vrijednost ipak ima ovaj izvorni uradak, koliko zbog načina na koji je trinaest prisutnih sastava odradilo posao, toliko i zbog samog koncepta. Ono što bode oči jest univerzalni pristup Laibachkunsta koji je pod uvodnom skladbom smjestio svima već znanu Apologiju Laibach, inače tekst kojega je Tomaž Hostnik napisao nekoliko sati/dana (podaci variraju) prije svojeg ritualnog samoubojstva u kozolcu, na dan zimskog solsticija 1982. Iako naslov Zrcalo Sveta jasno referira na spomenuti tekst:

 

Po stotič razbite Zrcalo Sveta

Vaš Trud je zaman

Presegli smo Noč

Naš Dolg je poplačan

In naša je Luč!

 

podnaslov ipak nosi izvorne Kraftwerske konotacije – Das Spiegelglass der Welt priziva Spiegelsaal (odnosno u engleskom prijevodu The Hall of Mirrors) sa albuma Trans Europe Express (1977.), dakle upravo onog Kraftwerkovog uratka koji je i kumovao nazivu ovog homagea. Ukoliko ste očekivali da će Laibach jednostavno obraditi Spiegelsaal, onda ne poznajete njihova temeljna načela koja uključuju raznolike varijacije u domeni parodije, travestije, pa i svojevrsnog ‘podmetanja’. Također, album zaključuje još jedno Laibachovo ‘kukavičje jaje’; pjesma naslovljena LaiWerk – 3. Oktober – Fleisch und Blut Gemischt koja opet krije skraćenu verziju uratka 3. Oktober sa A strane singla Geburt einer Nation iz 1990. Na izvornom je singlu skladba označena kao KraftBach Mix, dok se ovdje u samome nazivu krije još jedna srodna igra riječi: LaiWerk!

 

 

Između ova dva kamena rubnjaka se krije pregršt preinačenih i slovenskim duhom obojenih Kraftwerk pjesama u izvedbi kako već spomenutih kultnih imena sa početka teksta, tako i nekih nama manje poznatih (recimo za početak da su Coptic Rain i April Nine praktički isti duet; Katrin Radman i Peter Penko (ovaj potonji je poznato ime poznavateljima i štovateljima Laibacha). Iza imena Random Logic se kriju Gregor Zemljič i Miha Klemenčič, dugogodišnji doajeni slovenske elektroničke scene, čija verzija Homecomputera pretendira nadmašivanju originala. Multimedijalni umjetnik Brane Zorman je ovdje skriven pod pseudonimom Beitthron, inače jedan od pionira slovenskog techno zvuka, a njegov je doprinos u šizofrenoj i razuzdanoj obradi izvorno ledeno plesnog songa Airwaves.

Mitja VS je pomalo klaustrofobičnu Neonlicht pretvorio u sinkopirano – kabaretski elektro motiv koji, vjerojatno zbog prisutnosti gudača zvuči kao najstereotipniji klasični song na albumu.

Očekivano, Borghesia i Videosex odrađuju očekivani doseg, čak ga i nadmašuju, no imajući u vidu dugogodišnje iskustvo producenta Iztoka Turka, takav ishod nije neočekivan.

Kommetenmelodie Part 1 je tonski zapis izvorno zabilježen kao prvi dio dvodijelne kompozicije sa kultnog Kraftwerkovog albuma Autobahn (1974.). U ovom nam se slučaju nudi, najblaže kazano, varijacija na istu skladbu, no kada je riječ o 300 000 VK (Dreihundert Tousend Vershiedene Krawalle), varijacija je uvjetni termin, pošto dotični projekt redovito nadmašuje ne samo tuđe postavke, već i vlastita očekivanja!

Ostatak albuma popunjavaju još neke antologijske skladbe Kraftwerka (Transistor, Antenna…) u verzijama Data Processed Corupted, Z-Entrope i još ponekog imena, no, cilj je postignut i proces je zaokružen.

Trans Slovenia Express je pomalo mračan i teško probavljiv album, primarno namijenjen kako fanovima Kraftwerka, tako i štovateljima slovenske glazbene scene koja je redovito bivala dva koraka ispred prenemaganja glazbenih pokušaja sa ostatka teritorija ex Yu. Uglavnom, jedna odlična i znakovita ideja je uspješno realizirana, a činjenica da je album objavljen na britanskoj etiketi MUTE osigurala je njegovu distribuciju diljem svijeta. Egzotika je, uostalom, oduvijek bila na cijeni, kao i ‘tribute to’ izdanja!

 

Kraftwerk, 1977.

 

Ukoliko vas je ovo odavanje počasti Kraftwerku zaintrigiralo, u nastavku možete preslušati dva antologijska ostvarenja ovog sastava iz njegova zlatnog vremena, sredine sedamdesetih: Radio Activity (1975.) i Trans Europe Express (1977.).

Također, emisija eXit će tijekom kolovoza egzistirati u superponiranom stanju – njena se realizacija može ali i ne mora dogoditi, a o eventualnim emitiranjima će javnost biti na vrijeme izvještena putem najava, te fb/tw servisa radija KLFM. A od rujna opet u standardnom terminu subotom od 20.30 h!

 

autor: el5egundo, 04/08/2012

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Laibach – The Iron Sky / Crime and the City Solution: reunion!

21/04/2012.

Novi je album, točnije soundtrack za film Iron Sky u autorskoj izvedbi Laibacha dobra prilika da, uz par brojeva sa spomenutog urataka preslušamo i neke njihove starije skladbe iz mračnog vremena kada nije bilo pametno provocirati režim! Istovremeno, vijesti o reanimaciji Crime and the City Solutiona uz novopridošlo pojačanje u vidu Davida Eugene Edwardsa je odličan razlog za povratak optimizma!

The House of Love

17/04/2015.

Možda su The House of Love tek jedan element britanske revival scene osamdesetih (The Smiths, Jesus and Mary Chain… ) koja je u pravom trenutku prizvala naslijeđe šezdesetih i na najbolji ga mogući način iskoristila. No jedno je nepobitno: čitav su taj trend obojili dotad izbjegavanim i zanemarenim dozama psihodelične nostalgičnosti, te na svoj način iznova iskoristili, odnosno redefinirali pojam “novog romantizma”!

Phil Ochs

12/02/2016.

Phil Ochs je danas nažalost uglavnom zaboravljeni američki protestni kantautor čija je karizma u jednom trenutku, sredinom šezdesetih konkurirala čak i samom Bobu Dylanu. Nažalost, slijed događaja će ga baciti u zapećak scene, a nesretna igra sudbine rezultirati će njegovim samoubojstvom u travnju 1976. Ipak, Phil je ostavio dubok trag na suvremenoj glazbenoj sceni, u što se možete uvjeriti slušajući ovosubotnji eXit!

Berlin

20:00–23:00 Subota 1.5.2021.

U vrijeme svoje tragične izolacije od ostatka svijeta, Berlin je kao čudesni svjetionik u svoja njedra privlačio emigrante iz međunarodnog glazbenog polusvijeta. Padom zida i ujedinjenjem Njemačke nestaje ta snovidna atmosfera suvremenog Babilona, no nešto ipak ostaje – zvučna zabilješka – klangschrift jednog predapokaliptičnog razdoblja.

Tjedna rotacija

Arhiva

NU GENEA / Bar Mediterraneo

MOLOKO / Things to Make and Do (2000)

THE SMILE / Waving a White Flag

JAYDA G / Dj-Kicks (R)

MILDLIFE / Live from South Channel Island

SEINE / Naizust

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM