KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Olovne godine

10:00–12:00 Četvrtak 21.6.2018.

Die bleirne Zeit / Anni di piombo

‘Olovne godine’ su termin naknadno skovan za period od konca šezdesetih pa do polovice osamdesetih, a referira na situaciju u brojnim svjetskim zemljama, mada u prvom redu nekim zapadnoeuropskim. Vrijeme je to kada dolazi do polarizacije i radikalizacije lijevih i desnih političkih opcija koje sve čeršće pribjegavaju nasilju u svrhu ostvarivanja vlastitih programa i ciljeva.

Naslućujete – vrijeme je to kada se polako kristalizira pojam terorizam.

Strage di Piazza Fontana: 17 mrtvih i 88 ranjenih posljedica je bombaškog napada na središnjicu Nacionalne agrikulturalne banke, svega dvjestotinjak metara od milanske katedrale.

Takav je slijed događaja do izražaja posebice došao u Italiji, a kao neslužbeni početak makljaže se uzima prosinac 1969., kada anarhistički ekstremisti postavljaju bombu u sjedište Nacionalne agrikulturalne banke u Milanu, ubivši protom 17 te ranivši 88 ljudi. No, bio je to tek početak paklenog kola. Iduće su godine u kolovozu utemeljene Crvene brigade (Le brigate rosse), krajnje radikalna ljevičarska teroristička organizacija koja će u narednom desetljeću biti odgovorna za brojne bombaške napade, atentate i otmice.

No, desnica u prosincu uzvaća pokušajem državnog udara u režiji ‘crnog princa’, deklariranog fašista Junia Valeria Borghesea, i taj je Gulpe Borghese u zadnji tren razotkriven i spriječen intervencijom medija. Pakleno kolo ne miruje – nižu se paleži, eksplozije i ubojstva, a dva vjerojatno najpoznatija slučaja su otmica i likvidacija demokršćanskog političara Alda Mora godine 1978. u režiji Crvenih brigada, te razorna eksplozija na željezničkoj postaji u Bolonji u kolovozu 1980. iza koje su stajali članovi neofašističkog pokreta Nuclei Armati Rivoluzionari.

Iako se početak osamdesetih doživljava kao završetak talijanskih ‘olovnih godina’, djelovanja raznih opcija, u prvom redu Crvenih brigada nastavljena su do konca desetljeća.

Die dritte Generation: posljedice RAF-ovog bombaškog napada na stožer američkih snaga u okviru baze Ramstein, 31. kolovoza 1981.

 

(intro: David Bowie – Future Times)
01 David Bowie – Diamond Dogs
02 The Teardrop Explodes – Terrorist
03 Marianne Faithfull – Broken English
04 Nine Rain – Terrorist Attack
05 The Police – Invisible Sun
06 Lee Hazlewood – Have You Made Any New Bombs Today?
(intermezzo: Andreas Baader im Originalton)
07 The Fall – Bombast
08 Leonard Cohen – First We Take Manhattan
09 Editors – Munich
10 The Smiths – Sweet And Tender Hooligan
11 The Auteurs – Tombstone
12 The Manic Street Preachers – Leviathan
13 Sex Pistols – God Save The Queen
14 U2 – Mothers Of The Dissapeared
15 Elvis Costello – Oliver’s Army
16 Laibach – USA Doesn’t Negotiate With Terrorists
(intermezzo: La telefonata delle Brigate Rosse che annuncia i’avvenuta esecuzione di Aldo Moro)
17 The Reactionares – Brigate Rosse
18 Talking Heads – Life Durring Wartime
19 The Long Winters – Cinnamon
20 Billy Bragg – Little Time Bomb
21 John Lennon – Sunday Bloody Sunday
22 Fabrizio De André – Il Bombarolo
23 Roy Harper – The Black Cloud Of Islam
24 Wizo – R.A.F.
25 Cabaret Voltaire – Baader Meinhof
(intermezzo: Ulrike Meinhof interviewed in 1970.)
26 The Clash – Spanish Bombs
27 Stiff Little Fingers – Wasted Life
(outro: Julian Cope – Vive Le Suicide!)

Ključni akteri ekstremne ljevičarske organizacije RAF (Rote Armee Fraktion), odgovorne za brojne terorističke napade u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih.

 

Olovne su godine zahvatile i ostatak Europe i svijeta. na južnoameričkom kontinentu su zabilježeni brojni pučevi i popratne državne represije od kojih je vjerojatno najpoznatije ubojstvo čileanskog socijalista Salvadora Allendea, koje je preko vođe hunte Augusta Pinocheta izrežirala CIA. Ostatak proučite sami!

 

Leila Khaled

autor: Vjeran Stojanac, 27/12/2018

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Milk

10/06/2015.

Još jedno glazbeno putovanje s ekletičko/tematskom podlogom, ovoga puta u vidu iskupljenja za propagiranje alkohola u izdanju Soda Fountaina emitiranom prije tri tjedna.

Lone Star

10:00–12:00 Četvrtak 29.12.2016.

Mali otklon od svakodnevnice – ovoga tjedna u okviru emisije ‘Soda Fountain’ dobijate jedno atmosferično teksaško jutro, što jako dobro razbija nametnutu monotoniju.

Jutarnji program četvrtkom – Pros and Cons of Musical Eclecticism

07/01/2014.

Ovog Vas četvrtka u Jutarnjoj listi očekuje jedan eklektički glazbeni presjek pomalo tamnijeg timbra. U svakom slučaju, ostajemo dosljedni onome što je o pravcima, trendovima i vremenu kazano u najavnom izdanju emisije Jutarnjeg programa četvrtkom / Soda Fountain!

Jutarnji program četvrtkom: Lonesome Songwriters of America

13/11/2013.

Soda Fountain, odnosno Jutarnji program četvrtkom se ovog tjedna bavi individualizacijom krivnje glede kolektivnog zločina u vidu singer/songwriter nastojanja (i uspjeha). Sve u listi navedene osobe spadaju u neku vrstu odmetnika, ako ne od zakona, onda barem od samih sebe. No, individualizacija će uspjeti, te spomenutima donijeti barem dio iskupljenja samo ukoliko im slušanjem liste pružite podršku. God Bless USA!

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

BRONSKI BEAT / The Age of Consent (1984)

FONTAINES D.C. / Jackie Down The Line

TALE OF US / Renaissance

R.E.M. / MTV Unplugged

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)