KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Olovne godine

10:00–12:00 Četvrtak 21.6.2018.

Die bleirne Zeit / Anni di piombo

‘Olovne godine’ su termin naknadno skovan za period od konca šezdesetih pa do polovice osamdesetih, a referira na situaciju u brojnim svjetskim zemljama, mada u prvom redu nekim zapadnoeuropskim. Vrijeme je to kada dolazi do polarizacije i radikalizacije lijevih i desnih političkih opcija koje sve čeršće pribjegavaju nasilju u svrhu ostvarivanja vlastitih programa i ciljeva.

Naslućujete – vrijeme je to kada se polako kristalizira pojam terorizam.

Strage di Piazza Fontana: 17 mrtvih i 88 ranjenih posljedica je bombaškog napada na središnjicu Nacionalne agrikulturalne banke, svega dvjestotinjak metara od milanske katedrale.

Takav je slijed događaja do izražaja posebice došao u Italiji, a kao neslužbeni početak makljaže se uzima prosinac 1969., kada anarhistički ekstremisti postavljaju bombu u sjedište Nacionalne agrikulturalne banke u Milanu, ubivši protom 17 te ranivši 88 ljudi. No, bio je to tek početak paklenog kola. Iduće su godine u kolovozu utemeljene Crvene brigade (Le brigate rosse), krajnje radikalna ljevičarska teroristička organizacija koja će u narednom desetljeću biti odgovorna za brojne bombaške napade, atentate i otmice.

No, desnica u prosincu uzvaća pokušajem državnog udara u režiji ‘crnog princa’, deklariranog fašista Junia Valeria Borghesea, i taj je Gulpe Borghese u zadnji tren razotkriven i spriječen intervencijom medija. Pakleno kolo ne miruje – nižu se paleži, eksplozije i ubojstva, a dva vjerojatno najpoznatija slučaja su otmica i likvidacija demokršćanskog političara Alda Mora godine 1978. u režiji Crvenih brigada, te razorna eksplozija na željezničkoj postaji u Bolonji u kolovozu 1980. iza koje su stajali članovi neofašističkog pokreta Nuclei Armati Rivoluzionari.

Iako se početak osamdesetih doživljava kao završetak talijanskih ‘olovnih godina’, djelovanja raznih opcija, u prvom redu Crvenih brigada nastavljena su do konca desetljeća.

Die dritte Generation: posljedice RAF-ovog bombaškog napada na stožer američkih snaga u okviru baze Ramstein, 31. kolovoza 1981.

 

(intro: David Bowie – Future Times)
01 David Bowie – Diamond Dogs
02 The Teardrop Explodes – Terrorist
03 Marianne Faithfull – Broken English
04 Nine Rain – Terrorist Attack
05 The Police – Invisible Sun
06 Lee Hazlewood – Have You Made Any New Bombs Today?
(intermezzo: Andreas Baader im Originalton)
07 The Fall – Bombast
08 Leonard Cohen – First We Take Manhattan
09 Editors – Munich
10 The Smiths – Sweet And Tender Hooligan
11 The Auteurs – Tombstone
12 The Manic Street Preachers – Leviathan
13 Sex Pistols – God Save The Queen
14 U2 – Mothers Of The Dissapeared
15 Elvis Costello – Oliver’s Army
16 Laibach – USA Doesn’t Negotiate With Terrorists
(intermezzo: La telefonata delle Brigate Rosse che annuncia i’avvenuta esecuzione di Aldo Moro)
17 The Reactionares – Brigate Rosse
18 Talking Heads – Life Durring Wartime
19 The Long Winters – Cinnamon
20 Billy Bragg – Little Time Bomb
21 John Lennon – Sunday Bloody Sunday
22 Fabrizio De André – Il Bombarolo
23 Roy Harper – The Black Cloud Of Islam
24 Wizo – R.A.F.
25 Cabaret Voltaire – Baader Meinhof
(intermezzo: Ulrike Meinhof interviewed in 1970.)
26 The Clash – Spanish Bombs
27 Stiff Little Fingers – Wasted Life
(outro: Julian Cope – Vive Le Suicide!)

Ključni akteri ekstremne ljevičarske organizacije RAF (Rote Armee Fraktion), odgovorne za brojne terorističke napade u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih.

 

Olovne su godine zahvatile i ostatak Europe i svijeta. na južnoameričkom kontinentu su zabilježeni brojni pučevi i popratne državne represije od kojih je vjerojatno najpoznatije ubojstvo čileanskog socijalista Salvadora Allendea, koje je preko vođe hunte Augusta Pinocheta izrežirala CIA. Ostatak proučite sami!

 

Leila Khaled

autor: Vjeran Stojanac, 27/12/2018

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Pro and Con of Playing in Israel

10:00–12:00 Četvrtak 30.11.2017.

Nije lako danas biti Thom Yorke, Scarlett Johansson ili Nick Cave. Ukoliko se odvažite nastupati u Izraelu, ogromne su šanse da ćete potpasti pod nemilost individue zvane ‘autoritativni nos’!

In Memoriam: Sir George Martin (1926. – 2016.)

10:00–11:45 Četvrtak 25.2.2021.

Prije pet godina, osmog je ožujka 2016. u devedesetoj godini preminuo Sir George Martin, čuveni britanski producent, aranžer i glazbenik; čovjek čije je klasično obrazovanje u sprezi s novovjekim pop zvukom odigralo ključnu ulogu u kreiranju suvremenog producentskog pristupa. No, u najvećoj će ga se mjeri pamtiti kao osobu koja je svojim producentskim vještinama, hrabrim eksperimentalnim pristupom te dobrohotnim savjetima zaslužna za mjesto koje Beatlesi danas zauzimaju u povijesti popularne kulture.

Redemption

14/09/2016.

Swing low, sweet chariot, comin’ for to carry me home!

Jutarnji program četvrtkom – Predjesenja idila (repriza)

18/09/2013.

U ovotjednom izdanju Soda Fountaina preslušajte snimku emisije eXit, izvorno emitirane u subotu 14. rujna. Tom su prigodom predstavljeni novi albui Okkervil Rivera, Marka Lanegana i Willard Grant Conspiracy.

Tjedna rotacija

Arhiva

WAVVES / Hideaway

THE SHAMEN / Boss Drum (1992)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)