KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Kolaps brončanog doba

18:00–19:00 Četvrtak 12.10.2023.

“Kada očito učinite tajanstvenim, tada tajanstveno postaje nedostupno.”

Povijest ljudskog roda ispunjena je brojnim misterijima. Razdoblja prosperiteta su redovito isprekidama periodima nesigurnosti i nasilja. Dinamika takvih odvijanja slojevita je i često prekompleksna za cjelovito percipiranje. Pravi su uzroci povijesnih procesa pritom često diskretniji od konvencionalnog razumijevanja, pa se često izgube u bespućima historijskih odvijanja.

Jedan je, nama danas nepoznat događaj ili proces bio toliko snažan da je rezultirao nestankom čitavih civilizacija. Ono što se jasno zna jest da je između 1250. i 1150. Godine prije Krista, veliki broj naprednih gradova istočnog mediterana naglo uništeno, diplomatski i trgovački odnosi su prekinuti, a nestala su i čitava pisma i kulture. Ti kataklizmički procesi su zahvatili područje sjeverne Afrike, jugoistočne Europe i Bliskog istoka, a posebno Egipat, istočnu Libiju, Balkanski poluotok, Egej, Anatoliju i Kavkaz. Došli su iznenadno i donijeli razaranje mnogih civilizacija brončanog doba i oštar ekonomski pad regionalnim silama, stvarajući uvertiru u mračno doba grčke povijesti.

Najpopularnija teorija o uzrocima pada brončanog doba je dolazak novih i nama nepoznatih Ljudi s mora. Tijekom 19. stoljeća, pronađen je misteriozni niz natpisa u egipatskim hramovima Medinet Habu i Karnak. Oni opisuju zagonetnu skupinu u pohodu duž delte Nila. Slični nalazi su pronađeni i u nekim drugim nalazištima na sredozemlju, što je navelo povijesničare na ideju o jednoj većoj skupini pljačkaša koja je u kratkom vremenu preplavila Mediteran, ostavljajući za sobom val uništenja.

Dakle, prisutnost nekih novih i ratobornih skupina unutar teritorija brončanodopskih država dobro je dokumentirana, no tko su ti narodi s mora uopće i možemo li ih kriviti za okončanje jednog čitavog doba u historiji čovječanstva?

autor: Ivan Šarić, 09/10/2023

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Kakofonija nezamislivog

18:00–19:00 Četvrtak 30.3.2023.

“Credo, quia absurdum!”

Umijeće provođenja namjere

18:00–19:00 Četvrtak 11.5.2023.

“Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost”

Lijenčine su pobijedile

18:00–19:00 Četvrtak 3.8.2023.

“Buntovnima i ludima je svaki dan praznik.”

Levijatan na čekanju

18:00–19:00 Četvrtak 8.6.2023.

“Sloboda? Okovi? Oboje?”

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

Björk ft. Rosalía / Oral

ACID PAULI / Get Lost

THE DOORS / Live at the Aquarius Theatre

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM