KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

DR. DRE / The Chronic (1992)

15:00–16:00 Nedjelja 11.2.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Ne živite u L.A.-u? Mladost niste proveli kao nezaposleni muškarac u crnačkom getu? Nema veze. Nećete sve shvatiti onako kako biste trebali, s obzirom na to da vrlo vjerojatno niste ispijali jeftin alkohol iz tegli za krastavce naslonjeni na haubu ukradenog automobila, masirajući dupe na bas linijama koje proždiru improvizirani subwoofer. Ali to ne znači da nećete moći intenzivno voljeti ovaj klasik hip hopa devedesetih, album toliko važan i revolucionaran u svojoj kreaciji, ovu najavu juriša čitavog jednog žanra, inovativan u zvuku i dokumentaran u svojoj autentičnosti predstavljanja svoga prostora i svoga vremena.

Dr. Dre je s N.W.A. oslikavao mračnu stranu Amerike, a onda je isto to nastavio raditi kao solo izvođač, samo na potpuno drukčiji način, s dozom humora i overdoseom melodija. „The Chronic“ je oslikavao živote i interese milijuna mladih crnaca Amerike ranih 90-ih godina 20. stoljeća, ali bio je i morbidna fantazija o neodoljivosti odmetničkog života, vožnja Cadillacom kroz rafale metaka i pojedinačnu paljbu stihova, s povremenim poskocima na hidraulici rezerviranoj za refrene. A oni su bili krojeni za vrhove Billboarda. Poslušajte samo „Let Me Ride“ ili himnu „Nuthin’ but a ‘G’ Thang“, koje su stilom, zvukom i tekstom definirale ono što ćemo otad pa nadalje zvati G-funk, što je šifra za kalifornijski sintesajzerski melodični hip hop oslonjen o groove funka with a gangsta twist, sa ženskim vokalima i lijenim intoksiciranim repanjem.

„The Chronic“ je podsjetnik na zaboravljenu umjetnost skitova i zbirka besmrtnih klasika kulture koja je počinjala svoj strelovit uspon mainstreamom. Album nerijetko urnebesno bezobrazan u svojoj političkoj nekorektnosti, radiodrama osunčanog kalifornijskog geta i party na koji su pozvani svi. Godinu dana prije negoli će debitirati sa svojim albumom, svijet je ovdje upoznao i Snoop Dogga, koji se predstavlja na jednakom broju pjesama kao i gazda. Dr. Dre je prije svega vrhunski producent, a tek onda i dobar reper, no okružen brojnim talentima za mikrofonima i potpuno odlučan boriti se za krunu, u G-funk laboratoriju uspio je smućkati nezaobilazan dragulj.

(Velimir Grgić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

albumnadan.com

Tracklist:

1. The Chronic (Intro)
2. Fuck Wit Dre Day (And Everybody’s Celebratin’)
3. Let Me Ride
4. The Day The Niggaz Took Over
5. Nothin’ But A ‘G’ Thang
6. Deeez Nuuuts
7. Lil’ Ghetto Boy
8. A Nigga Witta Gun
9. Rat-Tat-Tat-Tat
10. The $20 Sack Pyramid
11. Lyrical Gangbang
12. High Powered
13. The Doctor’s Office (Skit)
14. Stranded On Death Row
15. The Roach (The Chronic Outro)
16. Bitches Ain’t Shit!

autor: Ante Marković, 08/02/2024

Vezane objave

Arhiva

Gogol Bordello / Gypsy Punks: Underdog World Strike (SideOneDummy Records, 2005.)

29/09/2016.

Start wearing purple!

CRIME & THE CITY SOLUTION / Just South of Heaven & Room of Lights (1985./1986.)

03/02/2016.

Sredinom osamdesetih, Crime and the City Solution su bili skupina međunarodnih glazbenih apatrida, svojevrsni očajnici koji su svoj osobni bol uobličili u vidu vanvremenskih stihova i melodija. Kritika je njihovo stvaralaštvo odmah postavila u širi okvir post punka, kiteći ga katkad onim već sažvakanim pojmom art punka, no takvi epiteti ne govore mnogo o tadašnjem zvuku ovog jedinstvenog sastava. Isti onaj bijeli, egzistencijalističkim mrakom nijansirani blues koji je sudbinski označio oproštajne uratke The Birthday Partyja, te rana ostvarenja Nicka Cavea and the Bad Seedsa prisutan je i ovdje, no u bitno fluidnijoj i razrađenijoj formi, koja oscilira između tišine i artikulirane kakofonije.

LEMON JELLY / Lemonjelly.ky (1998.)

21/05/2015.

Ovo je album kojeg treba slušati kad mislite da je sve propalo. I kad to jednom napravite, imate ga negdje uvijek spremnog i štujete tu njegovu neopisivu magiju. Ili nezaboravnu vatru.

Legen / Paunov ples (Crno bijeli svijet, 1996.)

27/07/2016.

Pohodili smo i ove godine solinsku Gradinu. Kažu da je to zadnji Ethnoambient, 19. Kako bi proslavili početak kraja ili kraj početka i utješili se, u sklopu Nezaboravnih vatri, podsjetiti ćemo se kako je sve započelo, a završilo, još uvijek nije!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

GUY J / Balance

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM