KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

LED ZEPPELIN / Led Zeppelin (1969)

15:00–16:00 Nedjelja 4.2.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Iako je gotovo nemoguće precizno odrediti trenutak nastanka hard rocka, većina povjesničara glazbe povezuje ga s objavom ovog remek-djela. Svi su sastojci postojali i ranije – Cream, Vanilla Fudge, Jeff Beck Group i drugi su utirali put tranzicije – no tek s pojavom Led Zeppelina kao definitivnog hard rock benda žanr je dobio glavu i rep te je prepoznat kao zaseban dio rock scene. Put prema nastanku heavy metal glazbe, kao vjerojatno najjasnije definiranog, tematski i ikonografski najpreciznije zaokruženog podžanra rock glazbe, kamen je temeljac dobio na ovom debiju.

Samo što je on, promatrano iz današnje perspektive, još vrlo daleko od većine ključnih elemenata ne samo heavy metala, nego čak i hard rocka, duboko ukorijenjen u bluesu. Iz današnje perspektive najveći prigovor na rane albume Led Zeppelina vezan je uz besprizorno nepotpisano preuzimanje elemenata blues standarda, pa i čitavih pjesama, praksu koja se danas smatra posve neprihvatljivom, premda je bila vrlo česta u tradiciji bluesa i ostalih korijenskih glazbenih pravaca. S obzirom na reputaciju i utjecaj, pomalo je bizarno da su ponajbolji trenuci na debiju mahom sporije pjesme, tek će drugi album donijeti prave brze klasike bazirane na zaraznim gitarskim rifovima.

To nije podcjenjivanje pjesama kao što su „Good Times Bad Times“ i „Communication Breakdown“, odabranih i za nastupni singl, no sporije pjesme poput „Dazed and Confused“ ili „Babe I’m Gonna Leave You“ najtrajniji su doprinos ovog albuma riznici popularne glazbe. Uz iznimku nešto tradicionalnije izvedene posljednje navedene, većina je laganica na ovom albumu ipak dobila energični premaz, najavljujući time početak tradicije sporih, ali nipošto mlitavih hard rock balada, koje će postati standard u sljedećem desetljeću.

(Dino Milić-Jakovlić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

albumnadan.com

Tracklist:

1. Good Times Bad Times
2. Babe I’m Gonna Leave You
3. You Shook Me
4. Dazed And Confused
5. Your Time Is Gonna Come
6. Black Mountain Side
7. Communication Breakdown
8. I Can’t Quit You Baby
9. How Many More Times

autor: Ante Marković, 31/01/2024

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

THE STROKES / Is This It (2001)

15:00–16:00 Četvrtak 30.12.2021.

‘All Killer No Filler’ album u novogodišnjim Nezaboravnim vatrama community radija KLFM.

THE BEATLES / Revolver (1966.)

15:00–16:00 Četvrtak 20.12.2018.

Album koji je kvantnim skokom unaprijedio kako izvođačke i skladateljske tako i snimateljske standarde šezdesetih… pa i šire!

THE STRANGLERS / Aural Sculpture (1984.)

15:00–16:00 Četvrtak 23.11.2017.

Ovaj album nije toliko promijenio moj život koliko je u nekom afirmativnom vremenu, kad je došao na red u digganju punk i post-punk veličina, bio soundtrack odrastanja. A na njemu hit do hita.

NIRVANA / Nevermind (1991.)

15:00–16:00 Četvrtak 1.12.2016.

Što napisati o legendarnom albumu o kojem je već sve napisano i o kojem se već sve zna??

Tjedna rotacija

Arhiva

BRITTANY HOWARD / What Now

RAMONES / Ramones (1976)

ST. VINCENT / Broken Man

RECONDITE / Groove

DARKSIDE / Live at Spiral House

IPPIO PAYO / Talking Birds

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM