KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Crippled Black Phoenix

20:00–23:00 Subota 10.12.2016.

Cripled Black Phoenix je sastav koji pod paskom jednog čovjeka, Justina Greavesa i fluktuirajuće članstvo spaja brojne stilove bojeći ih u progresivno ruho. Pink Floyd za 21. stoljeće? Lako moguće!

crippledblackphoenix_937fb0109d01694d0f327e0b983795a4

Ukoliko je rečenica kojom  je novinar na SoundGuardian portalu završio svoj osvrt na album (Mankind) The Crafty Ape iz 2012. – Pink Floyd za 21. stoljeće – možda izgledala naprasita i nerealna, opetovano preslušavanje dosadašnjeg opusa sastava Crippled Black Phoenix dokazuje da je dotični nepobitno bio u pravu, mada time i nije rekao nešto naročito novo. Stvar je krajnje jednostavna – ovaj bend, ili možda bolje reći projekt, svoj izričaj gradi na predefiniranoj ambijentalnoj podlozi koja jako dobro podnosi čvršće melodijske i ritmičke konstrukcije koje se mogu ali i ne moraju uzdići iz njezine blago uzbibane površine. Upravo tako – intenzitet i način izranjanja zvučnih uzoraka definiraju izlazni signal. Postavite li stvari na takav način, sve one poredbe i stilske poveznice koje se u pravilu nameću uz Crippled Black Phoenix, iako i dalje prisutne, prestaju biti neophodne. Post rock, apokaliptični folk, neopsihodelija, natruhe dooma te još pregršt utjecaja zapakiranih u progresivno ruho – sve stoji, ali takve klasifikacije počinju zamarati, a smisla imaju samo kada zadrtim pojedincima treba dokazati kako polazni sastavi iz kojih je regrutirano članstvo Crippled Black Phoenixa ne trebaju nužno utjecati na konačni zvučni ishod. A upravo su ti polazni sastavi itekako zvučna imena.  No, ovdje je očito bila presudna neupitna volja lidera Justina Greavesa kao i doprinos pojedinaca a ne kolektiva iz kojeg dolaze, zvali se ti sastavi Mogwai, Electric Wizard, Hearts Of Black Science, Gonga ili Iron Monkey.

Teza o temeljnoj zvučnoj površini te izranjajućim čvrstim masivima – možemo li to bar na trenutak usporediti s fenomenom kristalizacije? – se na svim prethodnim albumima mogla parcijalno primijeniti (da, postojale su stranputice koje bi pojedinca barem na trenutak nagnale da odbaci takav pogled na stanje stvari), no za Bronze (2016.), trenutno posljednje ostvarenje Crippled Black Phoenixa, nema dvojbe. Razlog povlačenja usporednice s ranom fazom Pink Floyda i ne leži toliko u glazbenom izričaju (mada, ni taj element nije zanemariv, naprotiv) koliko u metodi kroćenja nereda i postavljanja plutača po nemirnom oceanu primordijalnih tonova. Još je The Crafty Ape pružao ne isuviše optimističan pogled na trenutno stanje rase inteligentnih majmuna na trećoj planeti od Sunca (uočljivo u narativnom smislu, kako se već može isčitati iz podjele albuma po poglavljima te nazivima pjesama, ali i naslutiti iz Justinovih izjava), no to je bilo prije četiri godine, 2012. U međuvremenu se stvari nisu naročito promjenile na bolje, što posebno dolazi do izražaja zađe li se u dubinu albuma Bronze.

cbp-2013

Još jedna zanimljivost vezana uz Crippled Black Phoenix jest Justinova odluka da sastav nema stalnu postavu, i u tome ide toliko daleko da praktički čitavo članstvo, uz rijetke izuzetke mijenja nakon objavljenog albuma i odrađene turneje. Tako je u ovih desetak godina kroz bend prošao zavidan niz imena poput Joe Volka, Geoffa Barrowa, Karla Demate, Matta Williamsa, Miriam Wolf, Dominica Aitchisona, Matta Simpkina, Joe E. Vistica i drugih. Trenutna postava pored Justina Greavesa uključuje Daniela ÄnghedeaToma Greenwaya, Marka Furnevalla, Bena VilskeraDaisy Chapman te  Jonasa Stålhammara, uz tendenciju da se uskoro u potpunosti reformira. No, to je već uvriježeni model koji očito ima svoj šarm a i donosi rezultate.

Ovosubotnje izdanje emisije eXit donosi presjek karijere ovog sastava, kao i razgovor sa Justinom Greavesom. Više detalja o CBP možete pronaći u ividu recenzije zagrebačkog koncerta iz travnja 2012:

LINK

 

autor: Vjeran Stojanac, 08/12/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Wilco – Live Covers / Julian Cope – Revolutionary Suicide

12/07/2013.

Nastup Wilca na dan ljetnjeg solsticija, skoro u potpunosti sastavljen od covera, te novi uradak čovjeka koji svojim političkim i ritualističkim stavovima zbunjuje čak i svoj LSD-jem isprani mozak, Juliana Copea – to su teme kojima se možete pozabaviti ovosubotnje večeri, posebice ako ne izlazite. U svakom slučaju, pristojan način za ignoriranje onog užasa na Poljudu!

67 godina Davida Bowiea

16/01/2015.

Ukoliko smo prošlog tjedna propustili obznaniti vijest o 67. rođendanu gospodina Davida Bowiea, tu grešku sada nećemo ponoviti. Dakle, za sve štovatelje kultnog kameleona; dvije koncertne snimke nastale u razdoblju od 30 godina – ona iz Hammersmith Odeona, iz srpnja 1973., te bitno novija s ‘Reality’ turneje, iz Dublina 22. i 23. listopada 2003.

progeXit

20:00–22:30 Subota 16.2.2019.

Golden age of the progressive sound!

Paisley Underground: Dream Syndicate & True West / The Smiths: No Reunion, only Rank!

28/04/2012.

  Šetnja pacifičkom obalom započinje upravo njima i srodnim im imenom True West. A dezinformacija o eventualnom ponovnom okupljanju The…

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

PARQUET COURTS / Plant Life

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret