KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Before And After Smile

20:00–21:45 Subota 19.9.2020.

Period 1966. -1968. iznjedrio je odličnu trilogiju Beach Boysa: Pet Sounds, Smiley Smile i Wild Honey! Ne gnjavite nego preslušajte eXit!

Druga polovica šezdesetih, vrijeme je kada mnogi sastavi pa i The Beach Boys prihvaćaju kanone psihodeličnog pop rocka.

Ciklus su započeli izvrsnim Pet Sounds, a dalje se moglo očekivati… Planirani nasljednik Smile trebao je biti autentično remek djelo, ali perfekcionist Brian Wilson nije ga uspio ili htio  izbrusiti do po njemu prihvatljive forme. Umjesto toga, bend (ionako vezan sa izdavačkom kućom Capitol Records ugovorom koji je u datom roku (1967.) zahtjevao novi album) izdaje kolekciju  radnih verzija skladbi koje su se nakon finalnog brušenja morale naći na planiranom Smileu, album nazvan Smiley Smile.  I uopće nije loš, iako će Brianu trebati desetljeća da kompletira koncept  (Smile je objavio sam, bez Beach Boysa godine 2004), mada i danas tvdi da je njegov cilj bio nešto drugo).

U kojoj je mjeri kocept kompletiran, prosudite sami ali ne iz današnje emisije – ona vam pored Smiley Smilea nudi tek njegovog prethodnika Pet Sounds i sljedbenika Wild Honey, dakle samo pravo na razmišljanje.

Brian nije baš bio ni ostao priseban. Povukao se u osamu doma skladajući pjesme za bend. Na turneje nije više odlazio jer se plašio zrakoplova.  To je avionsko pravilo prekršio samo jednom u Pet Sounds razoblju kada je posjetio Beatlese u Londonu, ali to nije tema ove najave. Tek spomenimu da su Paul McCartney i John Lennon, čuvši pjesmu God only knows rekli nešto tipa Jebote ovo smo mi željeli snimiti!.

Ali nisu, snimili su zato vrhunski Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band. Jesu li Beach Boys odnosno Brian Wilson imali utjecaja? To može pitati samo glazbeno nepotkovani idiot! Zvučni zapisi kao i naša vizualna pojavljivanja vječno lebde svemirom.

Brian Wilson je još živ i zdrav (mada mentalno blizak jednom od svojih londonskih prijatelja, nažalost također pokojnom Sydu Barrettu, mada je bio lud još u vrijeme prvih Smile sessiona, 1967.).). Braća mu, također bivši ćlanovi Beach Boysa nisu – Carl i Dennis.  Rak pluća kod Carla i utapljanje u Dennisovom slučaju.

Živite zdravo, ne pušite i ne plivajte pijani!!!

autor: Vjeran Stojanac, 17/09/2020

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Putevima Mraka po NME-u! / Laibach – Spectre (najava) / Putevima eXitovskog, odnosno iskonskog Mraka!

18/10/2013.

Ovotjedno izdanje eXita analizira ne baš uspjelu NME-ovu listu najmračnijih albuma, te u nastavku donosi sličnu po izboru uredništva emisije. U intermezzu između ova dva izleta u područja tame možete preslušati tri skladbe sa nadolazećeg albuma Laibacha, ‘Spectre’, koji će se u trgovinama pojaviti u veljači 2014.

Ian Curtis (18. 05. 1980. – 18. 05. 2012.) / Što je zemljovid? / The Journey is Long – Jeffrey Lee Pierce Sessions Project

18/05/2012.

Red prisjećanja na voljenog pokojnika, kratko razglabanje o umjetnicima čiji su uradci pronašli novi život u vidu toponima na omotu novog albuma sastava Saint Etienne, te drugi dio homagea Jeffrey Lee Pierceu – što više tražiti u ovim turbulentnim danima?

The Dukes of Stratosphear

20:00–23:00 Subota 16.11.2019.

Ne dajte se zavarati, Dukes of Stratosphear su dobri stari XTC u verziji koja bitno više naginje psihodeličnom popu šezdesetih, fluidniji i skloniji Byrdsima nego npr. The Soft Boys u isto vrijeme!

The Conspiracy according to Radiohead

20:00–23:00 Subota 20.5.2017.

We’re not scaremongering, this is really happening!

Tjedna rotacija

Arhiva

PARBLEU / Danse Cette Zik

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

ANDREW WEATHERALL / Dalton Superstore

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)