KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

88 karanfila za druga Allena

Na današnji je dan prije 88 godina u Patersonu, NJ, rođen Allen Irwin Ginsberg, čovjek koji u svojim mladim godinama nije niti bio svjestan traga kojeg će ostaviti ne samo na tkivu alternativne, već i formalne kulture! Popijmo par pića u sjećanje na ovog istinskog velikana!

 …who sank all night in submarine light of Bickford’s.  floated out and sat
  through the stale beer afternoon in desolate Fugazzi’s, listening to the
  crack of doom on the hydrogen jukebox…

Na današnji se dan prije 88 godina u Patersonu, NJ, rodio neupitno najpoštovaniji američki pjesnik druge polovice XX. stoljeća, Allen Irwin Ginsberg.

Ukoliko Vas zanima tko je bio taj neupitni štovatelj Williama Blakea, Walta Whitmana, Charlesa Baudelairea i Arthura Rimbauda, mirotvorac i izazivač uličnih nereda, pjesnik, glazbenik i esejist, esencija američke duše i istovremeno antagonist onome što je Amerika bila prije pola stoljeća; pročitajte ovih par sitnih redaka koji slijede!

U kasnim tinejđerskim godinama upisuje njujorški Columbia University, gdje upoznaje Luciena Carra, Joan Vollmer i Jacka Kerouaca, u to vrijeme tek studente (i njihove pratilje), kao i neke starije pojedince, konkretno Williama S. Burroughsa koji će bitno utjecati na Allenov svjetonazor i stil. Upravo su ti školski, početnički dani zaključno definirali onakvog Ginsberga kakvog danas znamo i štujemo!

Allen Ginsberg i William S. Burroughs - 1944., te 1980. Allen Ginsberg i William S. Burroughs – 1944., te 1980.

Iako ne prvi, zasigurno najbitniji Ginsbergov prodor u tada još konzervativno američko poetsko tkivo jest poema Howl (Urlik, 1955.), djelo koje je završilo na sudu (slično drugim velikim autorima – prisjetimo se Baudelaireovog Cvijeća zla, pa i Joyceovog Ullysesa!), no zahvaljujući Williamu Carlosu Williamsu (koji je žrtvovao vlastiti ugled u korist Allena) i Normanu Maileru (koji će par godina kasnije ponovo braniti literarnu slobodu, ovaj put u slučaju Burroughsa i njegovog književnog prvijenca Naked Lunch), Allen će se izvući iz tog prvog ataka lokalnih desnih cenzora i sličnih nepismenih idiota kakvih nije nedotajalo u eri Hoovera i McCarthyja.

…who distributed Supercommunist pamphlets in Union Square weeping and
  undressing while the sirens of Los Alamos wailed them down, and
  wailed down Wall, and the Staten Island ferry also wailed…

Djela koja slijede dokazuju kako nije riječ o prolaznom autoru čija je zvijezda tek slučajno zasjala, već pjesniku koji je već razvio osobni stil i koji se ne libi gristi u najbolnija i najriskantinja područja tadašnjeg američkog društva. Ginsberg niže remek djela poput donekle osobne Kaddish, rekvijema za problematičnu majku Naomi, ali i brojne druge uratke čiji je sadržaj u vremenu objavlivanja bio itekako kritičan i provokativan!

Nadolazeće su generacije mladih glazbenika prepoznale Allena Ginsberga kao jednog od ‘duhovnih očeva’: Paul McCartney, Lennon, Joan Baez, Jim Morrison, a tu su i brojni drugi. Konkretno, prvi susret autora ovog teksta s Ginsbergom je već izblijedjela srednješkolska slika (iz nekog od tada brojnih rock časopisa s konca osamdesetih) njega i Dylana na grobu ‘nekog tipa’, što je opet pristojan način da skontate tko je taj Jack Kerouac!

Allen Ginsberg u ilustriranoj verziji poeme 'Howl' (autor Eric Drooker) Allen Ginsberg u ilustriranoj verziji poeme ‘Howl’ (autor Eric Drooker)

Allen Ginsberg je proveo svoj život urlajući kontra etablišmenta i eksperimentirajući, a njegovu su viziju i snagu prepoznali i oni koji su kreirali kasnija razdoblja, kasne sedamdesete i osamdsete. Logično i jasno, buntovnik poput njega je prepoznat od strane punk rockera (suradnja s The Clashom je tek vrh ledene sante), čime je konačno srušena pogrešna predodžba o Ginsbergu i većini ‘beat’ autora ranim kao eksponentima nekakve Flower Power subkulture. Kvragu, pa onaj rani beatnički angst, ta alkoholno benzedrinska okupljanja po birtijama i Automatima blizu Columbije su bliža čistoj punkerskoj energiji nego nekakvom molećivom preseravanju.

…who vanished into nowhere Zen New Jersey leaving a trail of ambiguous
  picture postcards of Atlantic City Hall,
suffering Eastern sweats and Tangerian bone-grindings and migraines of
  China under junk-withdrawal in Newark’s bleak furnished room…

Jednostavno, dajte si priliku i pročitajte neki od Allenovih poetskih radova, i stvari će sjesti na svoje. Ako trenutno ne upali, dajte si drugu šansu. Ili potražite neke od njegovih zbirki, a da pritom ne morate strepiti od onih fašističkih udruga koje se ‘brinu’ za autorska prava – jerbo, svemrežjem lelujaju pdf dokumenti u rasponu od izbora par pjesama, pa do tridesetak megabajta teške Sveukupne zbirke radova štovanog gospodina Allena Ginsberga.

Da, tog Allena Ginsberga koji je rođen na današnji dan prije 88 godina, i čiji globalni utjecaj tek dolazi na naplatu!

 

Vjeran Stojanac

autor: Vjeran Stojanac, 03/06/2014

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Najveća tajna moskovskog podzemlja: Metro-2 i Ramenki

19/08/2013.

Podzemni tuneli, pa i čitavi tajni kompleksi su prepoznatljiv element hladnoratovskog naslijeđa. No, pojedini objekti takve vrste svojim gabaritima i složenošću doslovno zaustavljaju dah. Među njima je i još uvijek upitni ‘Metro-2’, složena tranzitna mreža koja povezuje ključne lokacije u Moskvi i njezinoj okolici, a opslužuje i mitski podzemni grad Ramenki!

Ordo amoris

07/12/2012.

U svoje tumačenje ordo amorisa Max Scheler uvodi nas preko pojma ethosa. Ethos je sistem faktičkih vrijednosnih procjena i prvenstvenih…

Silverpilen, vlak duhova iz stockholmskog podzemlja!

13/05/2017.

Racionalni Šveđani redovito bježe od neutemeljenih urbanih legendi, no broj ljudi koji su noću u metrou imali bliske susrete s fantomskim vlakom “Silverpilen” jednostavno ne može biti zanemariv!

Brojevne radio postaje i projekt Conet

31/03/2019.

“Numbers Stations”, odnosno brojevne postaje predstavljaju misterij još od početka hladnoratovske polarizacije. Iako su načelno prihvaćene kao suptilno oruđe za prenošenje kodiranih poruka u obavještajnom miljeu, njihova istinska narav još nije razjašnjena. Jedan od malih ali hrabrih koraka u pokušaju skidanja tamnog vela s te priče jest i Conet Project, višestruka zbirka ovakvih poruka na CD medijima koju je 1997. objavio britanski DX-er i radio amater Akin Fernandez (odnosno Azte.co), široj javnosti poznat i kao prvi europski zagovaratelj virtualne valute bitcoin.

Tjedna rotacija

Arhiva

MIDWIFE / Luminol

JORGE BEN / A Tábua de Esmeralda (1974)

SAINT ETIENNE / Pond House

KHRUANGBIN / LateNightTales

BONOBO / The North Borders Tour (2014)

SIKTER / My Music (2005)