KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Blixa Bargeld

20:00–22:45 Subota 24.3.2018.

You all forgot Christian Emmerich!

Ime Blixe Bargelda nije nikakva nepoznanica među alternativnom glazbenom publikom. Dotični već skoro četiri desetljeća predvodi njemačku industrial/experimental ikonu Einstürzende Neubauten, a tijekom dva desetljeća, između 1983. i 2003. djelovao je kao gitarist,skladatelj i aranžer u projektu Nick Cave & the Bad Seeds. No, to su tek dvije krajnosti njegova širokog angažmana, pošto je tijekom svih tih godina gostovao na projektima drugih autora, a snimio je i veći broj kako samostalnih albuma, tako i suradnji sa kolegama glazbenicima.

Blixa Bargeld je rođen 12. siječnja 1959. u berlinskom Tempelhofu kao Christian Emmerich. Još je kao školarac eksperimentirao sa neuobičajenim instrumentarijem koji je uključivao aparate sa magnetskom vrpcom te radio uređaje, a u travnju 1980. sa FM Einheitom i NU Unruhom pokreće sastav Einstürzende Neubauten, koji se uz Throbbing Gristle može smatrati pionirima industrijske glazbe.

To što su Neubauteni izbjegavali korištenje klasičnih glazbenih instrumenata nauštrb potrošačkog, uglavnom industrijskog otpada nije nikakav hir ili se barem djelomično može smatrati nečim smjernim. Na takav ih je potez natjerao nedostatak novca, no rezultat je bio u skladu sa njihovim načelima. Metalne ploče, opruge, prazne limene kante, bušilice i slični artefakti savršeno ocrtavaju njihovo viđenje svijeta koji ih okružuje, a kako je Blixa u više navrata napominjao, Berlin je ranih osamdesetih bio sve samo ne idlično mjesto kakvim ga se danas, sa višedesetljećne distance pokušava prikazati.

Blixa Bargeld i Carsten Nicolai (Alva Noto)

Vremenom se njihov izričaj lagano artikulira u nešto što se aproksimativno može nazvati ogoljenom pop formom, ali i to shvatite uvjetno. Do određenog će zaokreta doći tek početkom devedestih mada Neubauteni još i danas u kreiranju zvučne slike koriste spomenuti reciklažni otpad, barem u ritmičkom segmentu.

Kako je rečeno, godine 1983. Blixa postaje punopravnim članom The Bad Seedsa, pratećeg sastava Nicka Cavea, gdje će ostati sve do 2003. Iako je u tom području njegov skladateljski i aranžerski doprinos neupitan, način na koji je kolektiv potpisivao kompozicije na pruža baš jasan uvid u Blixin angažman. Svejedno, rani albumi The Bad Seedsa (From Her to Eternity, Firstborn is dead, Your Funeral…My Trial) vrve mjestima na kojima se lako isčitata njegov karakteristični potpis.

Rečeno je u uvodu još nešto – djelovanje kroz The Bad Seedse i Einstürzende Neubauten dvije su opće poznate krajnosti Blixinog glazbenog djelovanja, ali to nipošto nije sve!

Još sredinom devedesetih on započinje sa samostalnim djelovanjem, tada još uglavnom u formi instrumentalnih skladbi. Iz tog se perioda izdvaja album Commisioned Music (1995.) sačinjen od brojeva koji su tijekom nekoliko prethodnih godina pisani za razne kazališne predstave i filmove. Iduće 1996. zajedno sa njemačkom elektroničkom glazbenicom Gudrun Gut snima EP Die Sonne koji donosi šest varijanti istoimene skladbe, aranžirane kroz osjetno različite izvedbe i remikse.

Recycled iz 2000.je još jedan soundtrack, kod kojeg je važno naglasiti da Blixa potpisuje cjelokupni materijal, no za izvedbu su zaslušni Tim Isfort i njegov sastav. Slijedi jošjedan album filmske glazbe, Elementarteilchen (2001.) skladan za potrebe istoimenog filma kojeg je iste godine Oscar Roehler režirao labavo prateći predložak romana Les Particules élémentaires Michela Houellebecqa.

Ukoliko se tonski zapis scenskih recitacija Brechtove poezije (Blixa Bargeld liest Bertolt Brecht Erotische Gedichte, 2006.) možda i ne smatra albumom u klasičnom smislu, drugo će desetljeće novg milenija donijeti veći broj iznimnih koaboracija, onih sa njemačkim elektroničarem Carstenom Nicolaiem, poznatijim pod scenskim imenom Alva Noto, te talijanskim avangardnim glazbenikom Tehom Teardom.

 

Sa prvospomenutim je realizirao suradnju na albumu Mimicry i EP-ju Ret Marut Handshake (oba iz 2010.), a sa Teardom je snimio albume Still Smiling (2013.), Spring (2014.) te Nerrisimo (2016.). Blixa i Teardo su tijekom nekoliko proteklih godina odradili i dvije turneje, a u sklopu posljednje iz 2017. održali su i mjesecima unaprijed rasprodan koncert u zagrebačkoj Močvari, koji je popraćen izvrsnom izložbom o njemačkoj supkulturi osamdesetih, Geniale Dilletanten koja je ostvarena uz pokroviteljstvo Goethe instituta. Više o tom događaju možete pročitati u osvrtu kolege Ivana Antunovića.

Godine očito djeluju na glazbenike (osim ako se ne zovete Keith Richards) pa je i Blixa u zadnje vrijeme donekle smanjio opseg svojeg pojavljivanja u javnosti. Istina, prije bih rekao da je to posljedica odluke da se posveti obitelji – uostalom, to je i naveo kao razlog prestanka djelovanja u The Bad Seedsima koncem 2003., mada neke činjenice govore drugačije. Jer, Cave je u nekoliko godina izgubio dvojicu ključnih suradnika s kojima je surađivao još od utemeljenja tog sastava, Blixu i Micka Harveyja. To više govori o silaznoj putanji nekadašnjeg ‘princa tame’, no, isto ionako nije današnja tema.

Zasad zadnji kreativni krik Blixe Bargelda jest album Lament Einstürzende Neubautena (2014.), konceptualno djelo tematski obojeno Prvim svjetskim ratom, odnosno njegovim početkom (u tkivo projekta je utkana telegramska dopiska dva nesretna bliska rođaka koji neće dočekati kraj rata, barem ne na tronovima koje su nekad zauzimali, a zvali su se kaiser Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Hohenzollern i car Nikolaj II Aleksandrovič Romanov (dragi Nicky… dragi Wili… dragi Nicky… dragi Wili i tako to). Uistinu, vrhunsko djelo koje praktički nema dodirnih točki sa ranim Neubautenima, a oni koji su, poput potpisnika ovih redaka imali čast pohoditi ljubljanskom koncertu će znati cjeniti taj dan do kraja života!

Ne znamo niti je naš posao znati što Blixa trenutno planira. Tim bolje, igramo na efekt iznenađenja koji je u slučaju spomenute jedinke uvijek bio plodonosan. Kao što volim kazati, vrijeme će pokazati.

A ukoliko gajite neke simpatije prema gastronomiji i kulinarstvu, preporučujem knjigu Europa unakrsno u izdanju nakladničke kuće Ljevak koju, pretpostavljate, potpisuje Blixa Bargeld.

Možda ne možete doći do ovog poučnog štiva? Ništa zato – pogledajte kako Blixa radi rižot od liganja!

autor: Vjeran Stojanac, 23/03/2018

, , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Syd Barrett Story/The Ministry of Wolves/Mark Lanegan live at KCRW

13/03/2014.

Nakon nekoliko strogo tematskih, slijedi jedno kolažirano izdanje eXita, u kojemu možete preslušati našim rukama dorađen i proširen radio dokumentarac o Sydu Barrettu, nastupni album ‘supergrupe’ The Ministry of Wolves (govore li Vam nešto imena poput Micka Harveyja, Alexandera Hackea ili Paula Wallfischa), te nastup Marka Lanegana i pratećeg benda u čuvenoj emisiji ‘Morning Becomes Eclectic’ na jednako tako čuvenom kalifornijskom FM radiju KCRW!

Ramones: It’s Alive! / Videosex: retrospektiva

18/07/2014.

Slijedi jedno dvodijelno izdanje emisije eXit. Iako je stožerna tema ovotjednog izdanja kultni slovenski synthpop sastav Videosex (shatite to kao poklon bratskoj susjednoj državi povodom izbora vlade lijevog centra), nemoguće je ne osvrnuti se na odlazak bubnjara Tommyja, posljednjeg živućeg člana čuvenih Ramonesa. Stoga krećemo s njihovim poznatim koncertnim zapisom It’s Alive, a od 20.50 h nastavljamo s Videosexom, možda jedinim synthpop sastavom s područja bivše države koji je pronašao pravilan omjer kvalitete, pitkosti, atmosfere i eksperimenta. Cheers!

In Memoriam – Joe Strummer: 22. 12. 2002. – 22. 12. 2014.

19/12/2014.

U ponedjeljak, 22. prosinca, navršava se dvanaest godina od smrti Joe Strummera. Emisija eXit će ovu obljetnicu obilježiti kolažem njegovih pjesama i intervjua, a priložena najava nije uobičajeni vodić kroz ionako svima poznat Strummerov životopis, već neka vrsta zbirke manje poznatih ali zanimljivih detalja iz života i stvaralaštva ovog velikana suvremene glazbe!

Noviteti na obzorju / Badlands

08/03/2013.

  a) Noviteti na obzorju! Pomalo neočekivano, veljača nas je zasula hrpom odličnih uradaka, od kojih će se barem dva…

Tjedna rotacija

Arhiva

FUTURE ISLANDS / As Long As You Are

U2 / Achtung Baby (1991)

BICEP / Saku (feat. Clara La San)

AMIRALI / Past to Present

THE WAR ON DRUGS / Live Drugs

REPETITOR / Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji