KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Zapisi iz KUPEK-a

23:00–1:00 Ponedjeljak 1819.9.2017.

 

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc

O čemu se zapravo radi nećemo ni mi otkrivati u ovoj najavi. Bitno je reći da je Marina ostala da radi u svijetu koji je za većinu nas potpuno stran i o kom nemamo najbolje mišljenje, sa razlogom ili bez.

Dosta pitanja je ostalo i visiti u zraku nakon emisije sa Čokom, a ona su bila namijenjena baš našoj gošći. Zamislite sebe kako ulazite u instituciju zatvorenog tipa i nekim nepoznatim ljudima, makar neimali iza sebe teško kriminalno djelo, nudite umjetnost. I to ne kao knjigu, enciklopediju, film, glazbu, već umjetnost u kojoj će oni biti glavni akteri. I ne ide baš lako, a?

Sad, ako vas zanima kako i zašto je to uradila Marina onda je ovaj KUPEK pravo mjesto za vas. Poslušajte kakva iskustva nosi iz rada sa osuđenicima, koliko je njima samima umjetnost bila sredstvo za pronalaženje vrijednosti za koje su mislili da ih nemaju, kako se društvo mijenjalo, ili barem onaj mali dio društva koji je imao prilike pogledati njihovu predstavu i film.

Koliko je ovo iskustvo njoj samoj značilo i koliko joj je dalje otvorilo vrata u radu sa osuđenicima i njihovoj rehabilitaciji?

I da je samo to. Poslušajte i kako je autor KUPEK-a upao u zamku predrasuda protiv kojih se navodno bori te kako se ili da li se izvukao iz iste.

KUPEK # 189 sa Marinom Kovačević možete poslušati u ponedjeljak, od 23 h ili na mixcloud kanalu

autor: dejan kozul, 18/09/2017

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Konji oko nas

12/10/2015.

Krajem septembra u kulturnom centru Rex premijerno je odigrana predstava “Volim te kao konja”. Uskoro će biti i, nazovimo to…

Gitara trpi svašta

10/04/2016.

Ove sedmice uzeli smo mrvu odmora kako bi otišli na put pa vam pružamo na slušanje jednu arhivsku epizodu KUPEK-a…

Igor Čoko i ljudi sa margina

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.1.2017.

Nakon virusima i praznicima izazvane pauze KUPEK se ponovo vratio i to sa stilom, u Umetnobilu. U 172. epizodi ugostili…

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Piše: Dejan Kožul U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i…

Tjedna rotacija

Arhiva

BLACK MIDI / Cavalcade

LCD SOUNDSYSTEM / Sound of Silver (2007)

BAD DAUGHTER / Favourite Game

SUBB-AN / Rebel Rave

NEW ORDER / Live at Alexandra Palace

KOIKOI / Pozivi u stranu