KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nova obleka starih poznanika (Ivan Ščapec i Denis Katanec)

23:00–1:00 Ponedjeljak 1415.11.2016.

katanec-i-scapec1 Katanec i Ščapec opet u KUPEK-u Photo: KUPEK

Malo je glazbenika, na ovom našem području, koji su toliko isprepleteni kao što je to slučaj sa Ivanom Ščapecom i Denisom Katanecom. Svaki fura svoju priču kroz bend, zvao se on Vlasta Popić, Seine ili Klinika DK, a ranije Okanagan LTD, a koliko god je furali putevi im se uvijek ukrste. Ukrstili su se i ovaj put u Beogradu na koncertu Seine i Klinike DK u Elektropioniru, ali i u 169. KUPEK-u. Naši stari poznanici u novim oblekama ponovo su bili gosti KUPEK-a.

Otkako je bend Seine, na opće iznenađenje, pobjedio na banjalučkom Demo festu imali smo želju da ugostimo Ivana i prozborimo koju o toj „bizarnoj“ pobjedi, kako je sam to rekao tu noć. Desilo se to u ovom 169. KUPEK izdanju, a društvo mu pravi Denis Katanec, stari drug, saputnik i sapatnik. Obojica su u Beograd svratili ne bi li nas upoznali sa novim idejama i pjesmama koje Ivan izvodi zajedno u trojcu Seine, a to ime je tijekom te turneje dobilo sasvim novo značenje. Seine je mrtav, a putovanje nastavlja Seine. Kakva je ovo sad glupost? Objasnit će vam Ivan.

Riječ je o novom početku benda pa možda i nije loša ideja dati mu sasvim drugo značenje.

klinika-dk-1 Klinika DK i Denis Katanec Photo: KUPEK

Na novom početku nalazi se i Denis koji ima novi bend a kojeg je nazvao Klinika DK, a novi bend ima i album „Nikta Zorja“. „Do or die“ album, kako su to rekli naši drugari sa Radio Bruškina?

„Nisam bio OK sa sobom zadnjih pola godine u vezi sviranja. Bilo je pitanje da li ja to stvarno mogu nastaviti. Svi prolazimo kroz krize, život ti ne dopušta da radiš, a meni treba jako puno slobode da bi pisao“, rekao nam je Denis.

Uvidom na njegovu bandcamp stranu uvidjet ćete i koliko je Denis produktivan glazbenik, a prije svega pjesnik. Sve što je do sad radio je i postavio na besplatno skidanje, mada to nije nužna opcija. Postoji mogućnost i da se plati i tako iskaže poštovanje, što prema njemu, što prema onome što Ivan radi, nekad sa Vlastom Popić, a sada sa bendom Seine. Koliko je to slučaj pričali smo sa obojicom.

Za razliku od Klinike DK, Seine je svakako boljoj startnoj poziciji zbog pobjede na Demofestu, mada ih situacija u kojoj se mora čekati do novog Demofesta do objavljivanja albuma stavlja u neugodnu poziciju jer nove pjesme nastaju, a stare još nisu dobile svoj konačni oblik.

seine-5 Seine više nije Seine nego Seine? Photo: KUPEK

Iako je ovo bila priča o budućnosti onoga što Ivan i Denis rade, najčešće smo se nekako vraćali na Felon, zajednički bend kom očigledno nije bilo suđeno da objavi drugi album, a nije da nije bilo pokušaja, čak i preko Demofesta.

„Velika je šteta. To je najveći grijeh, dug…Odnos prema svemu se mijenja i ako se nekad ne desi u pravom trenutku jako teško dalje“, prokomentirao je Ivan činjenicu da je Felon vjerojatno prošlost, kako za njega, tako i za Denisa.

Bilo je i biti će još bendova koji će se raspadati, ali prije nego se to desi ovaj novi Seine, kao i Klinika DK zaslužuju više nego uobičajenu pažnju. Za početak poslušajte ih u novom KUPEK-u ,u ponedjeljak, 14. 11. od 23 h. KLFM ide u Varaždin, a KUPEK vam donosi dijelić Varaždina (Ivan Ščapec) na KLFM.

Ova emisija je snimljena dan pred smrt Leonarda Cohena. Partizani ostaju i opstaju, ovoga puta u češkoj verziji. Uživajte.

autor: dejan kozul, 14/11/2016

Vezane objave

Arhiva

Merima Ključo protiv ustajale tradicije

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.5.2017.

  Harmonika, kao instrument, viđena je u rukama muškarca kao prve pratnje pjevača u kafani. Sad, kad je istrgnemo iz…

Jugoslovenski kulturni prostor je najveća zaštita od pretvaranja u pornografiju

23:00–1:00 Ponedjeljak 2627.11.2018.

Borba je stvorila Jugoslaviju, bilo onu pre 100, a još više onu pre 75 godina. Stvorila, ali borba je i…

Stripovi su stvari za devojčice

23:00–1:00 Ponedjeljak 12.10.2018.

Ovo nije emisija za ljubitelje Zagora, iako ni takvi nisu u potpunosti isključeni. Ovo je emisija za ljubitelje stripa otvorena…

Stolačko-mitrovačka škola kontra podjela

23:00–1:00 Ponedjeljak 2829.10.2019.

Ona „Borba“ naših roditelja nam je i ostavila ovakve podijele a na nama je da ih rušimo, da ih gazimo….

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA / That Life

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka