KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Plamen što više ne krijemo

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.9.2017.

Nakon skoro dva i pol mjeseca KUPEK ponovo rola. Pregurali smo neradeći čitavo lito i, kao i prethodnih godina, jedva dočekasmo novu sezonu druženja. A u novu, sedmu po redu sezonu, ulazimo žestoko. Bili smo do Sinja gdje su nas došekali John, Mile, Kikos i Zvrk, odnosno M.O.R.T.

Kad smo se u prošloj, 187. epizodi sapunice zvana KUPEK opraštali od naših gostiju, Nikole iz The Cyclist Conspiracy i omladinom iz benda Dogs in Kavala, planirali smo uraditi još barem jednu epizodu i tako na miru poći na odmor, al’ avaj…Đava ne spava. Upleo je svoje prste i, evo, dva i pol mjeseca nas nije bilo.

To što nas nije bilo ne znači da nije bilo materijala za KUPEK. Uvijek ga ima napretek. Za ovo prvo ovosezonsko izdanje i 188. KUPEK po redu odlučili smo se ići na siguricu, odlučili smo se konačno i formalno uobličiti višemjesečne pregovore i dogovore sa ekipom iz banda M.O.R.T.

M.O.R.T. se, inače nalazi pred novim albumom ili čak i albumima, pošto se najavljuje jedan i na engleskom jeziku. Zašto na engleskom i misle li da će im to otvoriti vrata van Balkana, reći će nam ova mala družina koja za prepoznatljivost, van Sinja, Dalmacije najviše ima zahvaliti banjalučkom Demo festu, o čemu smo malo i ćakulali jer im je pobjeda 2013. godine donijela ono o čemu mnogi bendovi sanjaju, a to je da, koliko, toliko mogu živjeti od svoje glazbe, ali prije svega jer je M.O.R.T. izuzetno koncertni aktivan bend.

Gdje su sve bili, šta su radili, te kako John uspjeva gotovo na svakom nastupu izvući iz sebe više od onoga što mu krhko tijelo nudi, samo je mali dijelić našeg razgovora.

Jer, M.O.R.T. je puno više od četveročlanog benda iz Sinja i da je neke kozmičke ili neke druge pravde M.O.R.T. bi i izvan ovog undergrounda bio prepoznat kao bend i kao ljudi koji su simbol tog gradića jer su za njega i njegovu alternativnu scenu uradili puno više od dva, ili tri albuma. Iza njih stoji skvotiranje lokalne vojarne od čega je napravljena neka vrsta alternativnog kulturnog centra, ali i festival Gljevstock o čemu smo također razmjenili koju rečenicu.

Kakav je taj odnos Splita i Sinja i kako sebe, na kraju, vide – kao mediterance ili kontinentalce, te koliko je rock and roll tradicija Sinja nešto što postoji, koliko se i sami naslanjaju na nju i na kraju koliko se drugi mladi bendovi, ako ih ima, naslanjaju na M.O.R.T. koji je definitivno stavio Sinj na mapu gradića koji bi se morali posjetiti i to ne zbog alke i ostalih folklornih gluposti. Odgovore saznajte u 188. KUPEK-u, u uobičajenom terminu, u ponedjeljak, 04. 09. 2017. godine od 23 h. Živi bili, slušali se i uživali.

autor: dejan kozul, 03/09/2017

, ,

Vezane objave

Arhiva

“Pravo ljudski” na posljednjoj liniji obrane

23:00–1:00 Ponedjeljak 1819.11.2019.

Posljednja linija obrane u svijetu u kom živimo pritisnuti novim fašizmima, najbrutalnijim oblicima kapitalizma bit će priroda. Iz nje smo…

KUPEK 233 i Daniel Kovač: Probijanje zone komfora

23:00–1:00 Ponedjeljak 12.4.2019.

Mi smo ozbiljni ludaci koji ćemo ozbiljno da istrajemo u ovome što radimo jer je to autentično. Ante Perković je…

KROKODIL-ova “Sedma Republika”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1920.11.2018.

Vlajsa je neko ko je ranih 90-ih bio predvodnik nove generacije pisaca, one generacije koja se našla u ratnom vrtlogu…

Vučje vreme Saše Ilića

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.4.2020.

A taj “Pas i kontrabas” omogućio je Filipu da udahne i zaroni u život jer je sve do momenta upoznavanja…

Tjedna rotacija

Arhiva

MIDWIFE / Luminol

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

SAINT ETIENNE / Pond House

SETH TROXLER / Rhythm Control

BONOBO / The North Borders Tour (2014)

SIKTER / My Music (2005)