KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Plamen što više ne krijemo

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.9.2017.

Nakon skoro dva i pol mjeseca KUPEK ponovo rola. Pregurali smo neradeći čitavo lito i, kao i prethodnih godina, jedva dočekasmo novu sezonu druženja. A u novu, sedmu po redu sezonu, ulazimo žestoko. Bili smo do Sinja gdje su nas došekali John, Mile, Kikos i Zvrk, odnosno M.O.R.T.

Kad smo se u prošloj, 187. epizodi sapunice zvana KUPEK opraštali od naših gostiju, Nikole iz The Cyclist Conspiracy i omladinom iz benda Dogs in Kavala, planirali smo uraditi još barem jednu epizodu i tako na miru poći na odmor, al’ avaj…Đava ne spava. Upleo je svoje prste i, evo, dva i pol mjeseca nas nije bilo.

To što nas nije bilo ne znači da nije bilo materijala za KUPEK. Uvijek ga ima napretek. Za ovo prvo ovosezonsko izdanje i 188. KUPEK po redu odlučili smo se ići na siguricu, odlučili smo se konačno i formalno uobličiti višemjesečne pregovore i dogovore sa ekipom iz banda M.O.R.T.

M.O.R.T. se, inače nalazi pred novim albumom ili čak i albumima, pošto se najavljuje jedan i na engleskom jeziku. Zašto na engleskom i misle li da će im to otvoriti vrata van Balkana, reći će nam ova mala družina koja za prepoznatljivost, van Sinja, Dalmacije najviše ima zahvaliti banjalučkom Demo festu, o čemu smo malo i ćakulali jer im je pobjeda 2013. godine donijela ono o čemu mnogi bendovi sanjaju, a to je da, koliko, toliko mogu živjeti od svoje glazbe, ali prije svega jer je M.O.R.T. izuzetno koncertni aktivan bend.

Gdje su sve bili, šta su radili, te kako John uspjeva gotovo na svakom nastupu izvući iz sebe više od onoga što mu krhko tijelo nudi, samo je mali dijelić našeg razgovora.

Jer, M.O.R.T. je puno više od četveročlanog benda iz Sinja i da je neke kozmičke ili neke druge pravde M.O.R.T. bi i izvan ovog undergrounda bio prepoznat kao bend i kao ljudi koji su simbol tog gradića jer su za njega i njegovu alternativnu scenu uradili puno više od dva, ili tri albuma. Iza njih stoji skvotiranje lokalne vojarne od čega je napravljena neka vrsta alternativnog kulturnog centra, ali i festival Gljevstock o čemu smo također razmjenili koju rečenicu.

Kakav je taj odnos Splita i Sinja i kako sebe, na kraju, vide – kao mediterance ili kontinentalce, te koliko je rock and roll tradicija Sinja nešto što postoji, koliko se i sami naslanjaju na nju i na kraju koliko se drugi mladi bendovi, ako ih ima, naslanjaju na M.O.R.T. koji je definitivno stavio Sinj na mapu gradića koji bi se morali posjetiti i to ne zbog alke i ostalih folklornih gluposti. Odgovore saznajte u 188. KUPEK-u, u uobičajenom terminu, u ponedjeljak, 04. 09. 2017. godine od 23 h. Živi bili, slušali se i uživali.

autor: dejan kozul, 03/09/2017

, ,

Vezane objave

Arhiva

Viktor Ivančić, Sanja Petrović Todosijević i Lovro Krsnik: I krvtura je kultura i nesjećanje je sjećanje

23:00–1:00 Ponedjeljak 2526.2.2019.

Kultura i zločin se često međusobno prožimaju i griješe oni koji misle da tamo gdje su postojali tragovi nečega što…

O danu kad smo postajali pioniri

23:00–1:00 Ponedjeljak 2829.11.2016.

  Sjećate li se gdje ste bili posljednjeg 29. novembra koji se slavio, barem formalno? Da li vam išta znači…

Enciklopedija živih

21/12/2015.

Početkom novembra, leta Gospodnjeg 2015. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu, u Srbiji premijerno je odigrana predstava „Enciklopedija živih“,…

Granica je zatvorena, a KUPEK je ponovno otvoren

20/09/2015.

Novu KUPEK sezonu otvorili smo pričom o zatvaranju. U danu kad je Mađarska i konačno zatvorila svoje granice za izbjeglice…

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

ŽEN / Uroni u san

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

BRYAN FERRY / Live at the Royal Albert Hall

PITAJ KLINCE / Dušice