KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Čuvari “Tajne džema od malina”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.4.2022.

Da je istina da muze zaćute kad topovi zagrme, ovog KUPEK-a ne bi ni bilo. Ne bi bilo obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, ne bi bilo ratnog teatra, ne bi bilo inata Sarajlija i Sarajki, niti njihove želje da, osim da sačuvaju živu glavu, sačuvaju i zdrav razum. Ne bi bilo ni Josifa i njegove braće, Radio Zida, nit’ „Tajne džema od malina“, ne bi bilo Karima Zaimovića. Ili, bolje reći bilo bi Karima, kao i svih poginulih, jer ginuli ne bi.

Kako to nije bio slučaj i kako su Sarajlije i Sarajke, osim žive glave, željeli/e da iz rata izađu i sa zdravim razumom, onda smo morali da pričamo i o načinima kako održati taj zdravi razum, kako nahraniti glavu drugim mislima, osim onima o izbjegavanju snajpera ili granate.

Neki su to uspjeli, o čemu nam i svjedoče, a neki… Neki su napisali svoju „Tajnu džema od malina“ i prepustili je nama, smrtnicima da je dešifrujemo.

A onda smo sve to izložili u novosadskoj Crna kuća u dvodnevnom programu, te plus dodali i razgovor o antiratnom aktivizmu i prikazali film „Scream For Me, Sarajevo“ i od tih fragmenata sjećanja napravili 313. K.U.P.E.K.

Poslušajte ga. Možda i vi postanete čuvari „Tajne džema od malina“. Uz drugare i drugarice iz Buybook Doo pobrinuli smo se da tako bude, a vaše je samo da odgovorite na pitanje postavljeno u emisiji.

A uslov je onda i da poslušate KUPEK jer tko prvi “Tajni”…

#slušajkupek #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #tajnadzemaodmalina #sarajevosiege
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
PayPal: dejan.kozul@gmail.com

autor: dejan kozul, 11/04/2022

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Dobri duhovi grada Mostara

23:00–2:00 Ponedjeljak 2526.6.2018.

Ovo je KUPEK koji spaja generacije, nacije, KUPEK okupljen i okupan mostarskim suncem, duhom grada koji i dalje živi na…

Elma Hašimbegović o muzejima koji jedva dišu

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.6.2020.

Pričati o Sarajevu kao o “našem” Jeruzalemu može ponekad da drži vodu. Preplitanje religija i problemi koji nastaju na tom…

Jana Danilović i Jelena Jaćimović: Buntovnice s razlogom

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.5.2019.

O zidovima, grafitima, street artu, muralima, o ilustracijama, o obrazovanju, o položaju žena u tom poslu na koji se često…

23:00–1:00 Ponedjeljak 3031.1.2023.

Ovo je tjedan, a bogami i sedmica K.U.P.E.K. -a. U ovom tjednu, a i sedmici obilježavamo 12. rođendan. Pripremamo i…

Tjedna rotacija

Arhiva

PHOSPHORESCENT / Revelator

MOBY / Play (1999)

Nilüfer Yanya / Like I Say (I Runaway)

TYCHO / Burning Man (R)

PETER GABRIEL / Plays Live

NEW GONDOLIERS / Escape Town

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM