KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Veće od književnosti?

16:00–17:00 Petak 17.9.2021.

Nova emisija u sklopu projekta Komfortacije

Čitamo tako da redove prelazimo pogledom, ili pak olovkom kako bismo mogli zapisati citat, podcrtati ga, ostaviti trag na margini. Zatim iznenada osjetimo nejasan nalet intenzivne energije. Zjenice se prošire, dah nam se promijeni. Spontano spustimo knjigu i podignemo pogled da ostanemo sami s mislima. Dovoljna je jedna rečenica, riječ ili točka stavljena na pravo mjesto da nas izbaci iz stvarnosti u koju smo smješteni. Pomislimo kako književnost postoji samo radi ovog osjećaja, kako umjetnost može ono što ne može ni jedna druga stvar na svijetu; otkriti konture nekog drugog, višeg svijeta.

Tuđi zapis postaje osobna priča, a fikcijska sudbina opće mjesto koje reflektira i povezuje bratske sudbine u literarnom eteru. Sve što znamo, vječne teme koje su od rođenja dio nas slože se tako u novu cjelinu koja nas udari nemilosrdnom snagom i izbaci iz svakodnevnosti stvari. Odjednom sve ima okus beznačajnosti i aromu neponovljivosti.

 

„Mislim da bi književnost, ta umjetnost vjenčana s mišlju, to ostvarenje neumrljano stvarnošću, trebala biti cilj kojem bi težili svi ljudski napori, ako su uistinu ljudski, a ne tek površno životinjski.“

F. Pessoa

 

 

Projekt Komfortacije provodi platforma Culture Hub Croatia u suradnji s community radijem KLFM. Projekt se provodi od srpnja do prosinca 2021. godine, uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Projekt obuhvaća mjesečne čitalačke grupe i radijske emisije, kurirani tjedni newsletter Impulsi udobnosti, performativne radionice i online forum koji je otvoren svim zainteresiranim pojedincima.

 

autor: Kristina Tešija, 16/09/2021

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Tko se boji kritike još?

17:00–17:30 Petak 14.5.2021.

Kritično o kritici.

Hannah & transformacija stand-up nastupa

17:00–17:30 Petak 4.6.2021.

Hannah Gadsby odlučila je odustati od karijere komičarke. Ironično, oproštajni nastup donio joj je najveću popularnost.

FMFS specijal

16:00–18:30 Petak 11.6.2021.

O 14. izdanju festivala kojim započinje lito!

Autobiografska proza Annie Ernaux

17:00–17:30 Petak 8.7.2022.

Čini se da svi trenutačno čitaju Ernaux!

Tjedna rotacija

Arhiva

OBONGJAYAR / Some Nights I Dream of Doors

LUCIO BATTISTI / Anima Latina (1974)

SAY SHE SHE / Fortune Teller

EAGLES & BUTTERFLIES / Feel My Bicep

DEPECHE MODE / 101

Nenad Vilović / Prizma (2022)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM