KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Veće od književnosti?

16:00–17:00 Petak 17.9.2021.

Nova emisija u sklopu projekta Komfortacije

Čitamo tako da redove prelazimo pogledom, ili pak olovkom kako bismo mogli zapisati citat, podcrtati ga, ostaviti trag na margini. Zatim iznenada osjetimo nejasan nalet intenzivne energije. Zjenice se prošire, dah nam se promijeni. Spontano spustimo knjigu i podignemo pogled da ostanemo sami s mislima. Dovoljna je jedna rečenica, riječ ili točka stavljena na pravo mjesto da nas izbaci iz stvarnosti u koju smo smješteni. Pomislimo kako književnost postoji samo radi ovog osjećaja, kako umjetnost može ono što ne može ni jedna druga stvar na svijetu; otkriti konture nekog drugog, višeg svijeta.

Tuđi zapis postaje osobna priča, a fikcijska sudbina opće mjesto koje reflektira i povezuje bratske sudbine u literarnom eteru. Sve što znamo, vječne teme koje su od rođenja dio nas slože se tako u novu cjelinu koja nas udari nemilosrdnom snagom i izbaci iz svakodnevnosti stvari. Odjednom sve ima okus beznačajnosti i aromu neponovljivosti.

 

„Mislim da bi književnost, ta umjetnost vjenčana s mišlju, to ostvarenje neumrljano stvarnošću, trebala biti cilj kojem bi težili svi ljudski napori, ako su uistinu ljudski, a ne tek površno životinjski.“

F. Pessoa

 

 

Projekt Komfortacije provodi platforma Culture Hub Croatia u suradnji s community radijem KLFM. Projekt se provodi od srpnja do prosinca 2021. godine, uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Projekt obuhvaća mjesečne čitalačke grupe i radijske emisije, kurirani tjedni newsletter Impulsi udobnosti, performativne radionice i online forum koji je otvoren svim zainteresiranim pojedincima.

 

autor: Kristina Tešija, 16/09/2021

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Romantizacija ljeta

17:00–17:30 Petak 30.7.2021.

U novom Slobodnom lajanju iz vrućeg studija KLFM-a pričamo o romantizaciji ljeta!

Oscari 2021.

17:00–17:30 Petak 23.4.2021.

Opet u studiju, ovog puta s filmskom temom.

Car je gol

17:00–17:30 Petak 9.7.2021.

Koliko ste puta htjeli povikati “Car je gol!” ali niste zbog straha od osude ili etikete hejtera?

Horace and Pete

17:00–17:30 Petak 26.3.2021.

Prvo slobodno lajanje u eteru KLFM-a, za šankom brooklynskog bara

Tjedna rotacija

Arhiva

SOICHI TERADA / Asakusa Light

THE PAINS OF BEING PURE AT HEART / st (2009)

THE SMILE / You Will Never Work In Television Again

AIR / Late Night Tales

FINE YOUNG CANNIBALS / Live At The Ritz, Spin Radio Concert (1986)

JESENJI ORKESTAR / predstavlja: Pesme iz Remonta (2020)