KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pisati u egzilu

16:00–17:00 Petak 13.8.2021.

U novom izdanju emisije u sklopu projekta Komfortacije, pričamo o izmještenosti pisca i pisanju u egzilu.

“Česta je metaforička uporaba pojma egzila. Neki filozofi, kao Heidegger ili Sartre, stanje egzila promatraju kao primarno ljudsko stanje – u egzistencijalnom smislu nitko od nas nije doma. U postmodernim čitanjima intelektualna pozicija egzila koristi se kako bi se slavilo mentalno putovanje, dvostruka vizija, istodobno i onoga tko je unutra i onoga tko je vani.”*

U novoj emisiji u sklopu projekta Komfortacije pričamo o autori(ca)ma i pisanju u egzilu, propitujemo pojam egzila i proširujemo ga suvremenim iskustvima izmještanja. Koliko izmještenost utječe na pojedinca i njegovo pisanje? Koliko se želja za pripadanjem ogleda u djelima autora koji pišu iz izmještene pozicije? Kako izgleda traganje za identitetom kada je pojedinac smješten u prostor udaljen od svega poznatog, naučenog, domaćeg?

Dubravka Ugrešić, Bekim Sejranović, Dario Džamonja, Semezdin Mehmedinović… brojni su primjeri dragih nam domaćih i regionalnih autorica i autora o kojima ćemo pričati ovog petka od 16h na klfm.org

 

*Lana Molvarec, Kartografije identiteta

 

 

Projekt Komfortacije provodi platforma Culture Hub Croatia u suradnji s community radijem KLFM. / ​Projekt se provodi od srpnja do prosinca 2021. godine, uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. / ​Projekt obuhvaća mjesečne čitalačke grupe i radijske emisije, kurirani tjedni newsletter Impulsi udobnosti, performativne radionice i online forum koji je otvoren svim zainteresiranim pojedincima.

autor: Kristina Tešija, 08/08/2021

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Glorifikacija burnouta

17:00–17:30 Petak 25.6.2021.

Pregorili ste od posla? Što osjećate?

How To With John Wilson

17:00–17:30 Petak 11.2.2022.

U novom Slobodnom lajanju pričamo o nepretencioznoj hit seriji HBO-a koju odlikuje izniman smisao za priču i čarobna poetika ulice.

Horace and Pete

17:00–17:30 Petak 26.3.2021.

Prvo slobodno lajanje u eteru KLFM-a, za šankom brooklynskog bara

Umijeće dosade

17:00–17:30 Petak 30.4.2021.

Kada vam je posljednji put bilo dosadno?

Tjedna rotacija

Arhiva

NU GENEA / Bar Mediterraneo

MOLOKO / Things to Make and Do (2000)

THE SMILE / Waving a White Flag

JAYDA G / Dj-Kicks

MILDLIFE / Live from South Channel Island

SEINE / Naizust

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM