KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Tko ste vi?

Nakon kraće pauze zbog tehničkih problema KUPEK se vraća na KLFM i planira tu i ostati još neko vrijeme. Ovog ponedjeljka možete slušati 147. epizodu, a ukoliko vas zanimaju one propuštene lako ih možete pronaći na KUPEK mixcloud kanalu.

kupek logo copyNakon kraće pauze zbog tehničkih problema KUPEK se vraća na KLFM i planira tu i ostati još neko vrijeme. Ovog ponedjeljka možete slušati 147. epizodu, a ukoliko vas zanimaju one propuštene lako ih možete pronaći na KUPEK mixcloud kanalu. 

A sad idemo dalje.

Krenemo li od teorije da je čovjek tzv. zoon politikon, odnosno državno biće, kao i da postoji uzajamni dogovor države i tog čovjeka po kom je država dužna tom čovjeku obezbjediti slobodu djelovanja, stvoriti mu okvir koji mu jamči sigurnost, a sa druge strane taj čovjek se stavlja u službu države po potrebi i ako sagledamo ovaj naš Balkan onda teorije odmah bacimo u vodu. Ali kako ne bi baš bez ikakvih argumenata to učinili potrudili smo se da vam obezbjedimo gosta koji će, uglavnom, potvrditi rečeno. U 147. KUPEK-u ugostili smo Igora Štiksa, autora knjige „Državljanin, građanin, neprijatelj, stranac“. U podnaslovu stoji: „Jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država“.

1781866_845299298821769_2075435658207152727_n Photo: Velija Hasanbegović

Igor Štiks je već bio gost u KUPEK-u i to onom 87. po redu. Tad smo ga ugostili svega mjesec dana nakon bunta koji se širio bh. gradovima. Pričali smo o romanu „Elijahova stolica“ i pokušali junake ratnog Sarajeva staviti u taj kontekst bunta.

U ovom KUPEK-u ponovno smo pričali i o jednom romanu, koji je istina još u nastajanju, jer trenutno postoji samo kao dramski tekst. Riječ je o tekstu „Brašno u venama“ koji već više od godinu dana igra u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), a koji se bavi jednom obitelji unazad sto godina. Jedna balkanska obitelj u to vrijeme možda je ostala u istom gradu, ali je promijenila četiri, pet država, nekoliko državnih uređenja…

O tome Štiks detaljnije piše u onom svom akademskom uratku „Državljanin, građanin, neprijatelj, stranac“. Knjiga je to o tome tko je isključen, tko uključen, o našoj povijesti kroz prizmu državljanstva kao pravne političke kategorije koja omogućuje status pojedincima ali i građanima koji stvaraju i rastvaraju svoje političke zajednice.

12729053_1142400182445011_139684672285346149_nKnjiga kao da je namjerno tempirana i plasirana u aktualni trenutak u Hrvatskoj kad se bude proustaški sentimenti i već je shvaćena kao provokacija, mada, ruku na srce, kad god da je izašla bio bi aktualni trenutak i bila bi shvaćena kao provokacija.

Pričali smo sa Štiksom o svemu tome, o aktualnom stanju u kulturi, probali smo odgovoriti da li je na ovim našim prostorima ikad postojao onaj zdrav odnos države i građanina, kao uzajamno koristan ili je riječ bilo u pukom iskorištavanju.

Knjiga se idealno uklapa i u aktualni evropski kontekst i, kako kaže Štiks, i dramski i akademski tekst predstavljaju našu verziju „Sto godina samoće“, kroz koju se konstantno nameće jedno ključno pitanje: „Tko ste vi?“

Ako sa sigurnošću znate odgovor onda ova emisija nije za vas. Ukoliko, pak, niste sigurni tko ste i kako ste, do vraga, dospjeli u ovo prkno svijeta onda nam se pridružite u ponedjeljak, 29. 02. od 23 h i uživajte u brojnim glazbenim novitetima. Red je bio da i tom segmentu posvetimo malo pažnje. Ukoliko ste to propustili emisiju možete poslušati i preko KUPEK mixcloud kanala. 

 

 

autor: dejan kozul, 28/02/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

“Liceulice” jubilej

23:00–1:00 Ponedjeljak 21.1.2019.

Kad pričamo o “Licuulice” jedna od prvih asocijacija nam je aktivizam, a to je nešto što svakako odlikuje i Baneta…

Sloboda ne dolazi sama

23:00–1:00 Ponedjeljak 10.10–10.11.2016.

Tridesetih godina prošlog stoljeća Rudolf Bićanić obilazio je različita mjesta u Hrvatskoj i BiH i bilježio razgovore s lokalnim stanovnicima….

“Pas i kontrabas”, Saša Ilić

23:00–1:00 Ponedjeljak 1213.4.2021.

Dok neki romantizuju “Porodicu”, seriju o bračnom paru Milošević-Marković, drugi su je preživljavali, a neki čak nisu uspjeli ni to….

Laszlo Vegel: Ubi nas “Nesahranjena prošlost”

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.2.2020.

Malo je ljudi kojima bi sa punim pravom i bez imalo dvojbe mogli naljepiti etiketu intelektualca. Uglavnom je riječ o…

Tjedna rotacija

Arhiva

THE ANTLERS / Green to Gold

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

MOCKY / Bora!

The Martinez Brothers / fabric presents

Jethro Tull part 1

SACHER / Biser, Ambra, Jantar (2019.)