KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Public Image LTD – Zagreb, Tvornica Kulture; 12/06/2013

Nakon skoro dva desetljeća postojanja, kultni Public Image LTD, predvođen ikonom britanskog punka Johnom Lydonom konačno je posjetio ovdašnje krajeve. Mali dašak atmosfere iz Tvornice kulture nam donosi Maja u svom kratkom ali jezgrovitom osvrtu.

article_big_1330027401John_Lydon_PIL_public_image_ltd

U trenutku kada je John Lydon izašao na pozornicu i rekao: This is PiL, postalo je jasno da će se koncert legendarnih Public Image Ltd uistinu i održati – u osamnaest aktivnih godina benda uspješno su nas zaobilazili na turnejama, i tek su nas sada odlučili posjetiti, trideset i pet godina nakon osnivanja; na zalazu karijere, rekli bi zlobnici. No ono čemu je svjedočila generacijski raznolika publika u srijedu navečer u Tvornici kulture, teško  je opisati bez korištenja veće količine superlativa. To je jednostavno trebalo iskusiti.

Da, Lydon je imao pred sobom tekstove smještene na stalku za note, diskretno osvijetljene sa četiri led lampice; između pjesama je ispirao grlo i uredno pljucao u kantu postavljenu ispred bubnja upravo u tu svrhu, ali energija kojom je taj čovjek skupa sa ostakom benda isijavao je bila nevjerojatna. Lydon u svom zanimljivom prugastom kompletiću, legendarni Bruce Smith na bubnjevima, Lu Edmonds na gitari, bendžu i sazu te Scott Firth na bas gitari, elektronici i kontrabasu, bili su dobitna kombinacija koja je zagrebačkoj publici priuštila ovaj toliko dugo odgađani vrhunac glazbenog iskustva.

Potvrđena formula – red starog red novog – definitivno je bila efikasna i na ovom koncertu. Samo smo jednu pjesmu doduše čuli sa čuli sa First Issue, ali je kultni Metal Box zato bio jako dobro zastupljen. Otvorili su sa hipnotičkom Albatross,zatim predstavili novi album This is PiL pjesmom Deeper Water, ali se odmah vratili natrag u ’79. sa Memories. – Prošli smo dug put da bi vas vidjeli – obratio nam se John Lydon. – Kako ste? – uveo nas je u Reggie Song sa posljednjeg albuma.  – Ispričavam se što nam je trebalo tako dugo da dođemo. Ispričavam se i zbog Europske Unije. Biti ćete kao Grci za dva tjedna – rekao je Lydon prije no što su se ponovo vratili na starije stvari. Album 9 pokrili su pjesmama Dissapointed i Warior, između kojih nas je Lydon obavijestio da je basistu Scottu rođendan, i zatražio da mu kažemo sretan rođendan. Iz back stagea je, za ilustraciju i atmosferu, doletjelo par velikih balona koji su neko vrijeme skakutali publikom.

Možete praviti buku. Dopušteno je – poticao je publiku Lydon, pošto pljesak i glasno odobravanje između dviju pjesama nije izgleda, za njegove kriterije dovoljno dugo trajalo. – Bit ćemo sutra u Srbiji, tako da uživajte dok možete – podbadao je.

Flowers of Romance, One Dropp i Death Disco pripremile su publiku na kulminaciju skakanja na This is not a love song i Public Image, koju je, umijesto sa ‘goodbye’, završio sa ‘hallo’.

U tom je trenutku već prošlo sat ipo vremena koncerta, publika je naslutila što bi moglo uslijediti, pa je dozivanje krenulo i prije no što je bend napustio pozornicu. – Želite još? Pričekati ćete dok popuštim cigaretu nabrzinu? Hvala! – rekao je Lydon i skupa sa ostatkom benda se povukao u back stage. Publika je dakako za svaki slučaj nastavila negodovati, ali bez razloga – PiL su se, kao što je obećao, vratili nakon par minuta.

Hvala vam na strpljenju – rekao je Lydon i najavio Rise. Nekolicina ga je doslovno poslušala i podigla mobitele u zrak, dok se većina zabavljala plesanjem i pjevanjem back vokala. Pjevač je u jednom trenutku energične izvedbe bacio stalak sa tekstovima na pod, i knjižicu predao na milost i nemilost prvom redu.

Bis u zaključili plesnom Open up, koja je potaknula pojedince na frenetično skakanje. Vibra između publike i benda je bila vrlo uvjerljiva, no u trenutku kada je iz zvučnika zaorila glazba, tako su zamrli pozivi za povratak, tako da, ako je i bilo šanse za drugi bis, publika ga je profućkala.

Maja Karačić

autor: Vjeran Stojanac, 14/06/2013

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Elysian Fields – For Home Cats and Sea Fans

07/03/2014.

For Home Cats and Sea Fans; nedavno objavljeni, sedmi album bruklinškog sastava Elysian Fields ugodno je iznenađenje, i to ne samo zbog neupitne kvalitete majstorski izbrušenih, onirničkih skladbi koje potpisuju gitarsit i autor glazbe Oren Bloedow te pjevačica i tekstopisac Jennifer Charles, već i zbog toga što negira glasine o prestanku glazbenog djelovanja ovog izvrsnog dvojca.

The Ministry of Wolves – Music From Republik Der Wölfe (Mute Records, 2014.)

10/03/2014.

Skladanje glazbe za predstavu “Republik Der Wölfe” kazališta Theatre Dortmund je u formi sastava The Ministry of Wolves okupilo neke od najvećih imena ‘ozbiljnijeg’ ogranka suveremene popularne glazbe – Micka Harveyja, Alexandera Hackea, Danielle De Picciotto te Paula Wallfischa. Možemo tek nagađati je li riječ o trenutnom okupljanju s svrhom, ili nećem dugoročnijem, no ovaj album ne samo da obećava, već predstavlja iznimku u doba kada glazba pati od sindroma reciklaže i hipsterizma!

Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree (2016.)

14/09/2016.

Gorka ironija sudbine je u jednom trenutku ispreplela nastajanje albuma ‘Skeleton Tree’ i osobnu tragediju Nicka Cavea; pogiblju njegovog petnaestogodišnjeg sina Arthura. Ipak, takav je nesretni slijed događaja rezultirao vrhunskim ostvarenjem koje kroz svoju fluidnost i prožetost temama poput boli, gubitka i neminovnosti na koncu ipak figurira u jedva primjetnom ali prisutnom bljesku katarze, nade te pomirenja sa Bogom i samim sobom!

Echo & the Bunnymen / Meteorites

28/04/2014.

‘Meteorites’ je specifičan album koji na zanimljiv način kombinira navalni gitarski zid i psihodeličnu pozadinu, no ako je vjerovati lideru Bunnymena, Ianu McCullochu, ovo će izdanje sastav konačno vratiti starim lovorikama na koje su početkom osamdesetih zasjeli izvrsnim ostvarenjima ‘Crocodiles’, ‘Heaven Up Here’, ‘Porcupine’ i ‘The Ocean Rain’. Koliko ima istine u Ianovim rječima, uvjerite se uz naš aktualni album tjedna!

Tjedna rotacija

Arhiva

ROBOHANDS / Violet

JAPAN / Quiet Life (1979)

KUTIMAN FT. DEKEL / My Everything

KHRUANGBIN / LateNightTales (R)

SUMMER OF SOUL /…or, When the Revolution Could Not Be Televised

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM