KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Phil Ochs

Phil Ochs je danas nažalost uglavnom zaboravljeni američki protestni kantautor čija je karizma u jednom trenutku, sredinom šezdesetih konkurirala čak i samom Bobu Dylanu. Nažalost, slijed događaja će ga baciti u zapećak scene, a nesretna igra sudbine rezultirati će njegovim samoubojstvom u travnju 1976. Ipak, Phil je ostavio dubok trag na suvremenoj glazbenoj sceni, u što se možete uvjeriti slušajući ovosubotnji eXit!

 

Postoje trenuci koji vas jednostavno prisile da shvatite koliko nam pojedini ljudi nedostaju, pa se zapitate u kojoj je uopće mjeri njihova poruka dosegla šire mase.

Da, kronološki smo već više od 15 godina u 21. stoljeću, no stvari kao da se nisu makle s mrtve točke još od završetka Drugog svjetskog rata. Ipak, prije pet desetljeća je izgledalo mogućim promjeniti svijet – naravno, na bolje. Uloga protestnih kantautora je danas i više no zapostavljena, a upravo su takvi nekoć predstavljali savjest generacije.

Da, izgleda pomalo nelogično i neshvatljivo, no dok su lažni snovi još egzistirali (a napukli su u kolopletu brojnih događaja godine 1968.), mnogi su vjerovali u gotovo poslaničku misiju takvih glazbenika.

maxresdefaultI tako dolazimo do Phila Ochsa, američkog protestnog kantautora koji je u ranim danima karijere opasno parirao Bobu Dylanu.  Phil je hrabro – možda i samoubilački radikalno iznio stavove kroz vlastite pjesme, što ga je na koncu koštalo karijere i života. Ne znam postoji li osoba iz svijeta onoga što se pogrešno naziva ‘popularnom glazbom’ koja je jasnije i iskrenije digla svoj glas protiv isključivosti, rasizma, mržnje i sličnih anticivlizacijskih atributa koji nam se zadnjih mjeseci (pa i godina) serviraju pod krinkom ‘spašavanja zapadne kulture’, dakle osoba koja bi se u naravi svojeg nastojanja mogla mjeriti s Ochsom. Vjerojatno ne.

Neka to bude to. O životu Phila Ochsa više možete doznati klikom na priloženi

LINK

 

autor: Vjeran Stojanac, 12/02/2016

,

Vezane objave

Arhiva

Elliott Smith

20:00–22:00 Subota 21.8.2021.

Mali presjek kroz ostavštinu Elliotta Smitha (1969 – 2003)

In Memoriam: John Wetton (1949. – 2017.)

20:00–22:15 Subota 4.2.2017.

Današnje je izdanje eXita posvećeno nedavno preminulom Johnu Wettonu, glazbeniku koji je svoj trag utkao u završnu ‘trilogiju’ prve faze King Crimsona, a pamtit ćemo ga i kao čelnika sastava Asia.

Jeszcze Polska nie zginela! – priča o poljskom punku i novom valu (1979. – 1986.)

20:00–22:40 Subota 4.8.2018.

Vjerovali ili ne, Poljska je ranih osamdesetih, u to turbulentno vrijeme štrajkova, nezavisnih sindikata i ruskih tenkova po ulicama imala jednu od najjačih europskih punk scena. Provjerite zašto!

Dva Škotlanđanina i Kontinent

21/01/2012.

Sutra je sudbinski dan, referendum na kojem biramo između napretka i propasti, pa neka vas ne iznenadi mali eurofilni prilog. A u nastavku, konačna točka na projekt “Scotland’s hidden reverse”

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

SUPERPITCHER / Influences (R)

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM