KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pet godina Ulične galerije

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.4.2017.

Samo postojanje jedne ulične galerije u samom centru Beograda već je po sebi neka vrsta fenomena, posebno ako pričamo o gradu u kom je sve skučenije živeti, u kom je slobode sve manje i u kom je ulica sve manje i manje naša. A ako pričamo o pet godina postojanja jedne takve galerije onda to zaslužuje, u najmanju ruku, KUPEK. Stoga smo ovaj 182. po redu posvetili Uličnoj galeriji, koja je 20. aprila proslavila svoj peti rođendan. U goste smo doveli Ivu Čukić i Dušana Rajića iz Ministarstva prostora.

Piše: Dejan Kožul

Photo: Tata Zule (Umetnobil)

Priča o Uličnoj galeriji je priča o ulicama, o povratku slobode na ulice, ali je to priča i o zatvorenoj kulturi, o zatvorenim galerijskim prostorima, ne toliko u bukvalnom koliko u prenesenom značenju. Da nije tako ne bi verovatno bilo ni potrebe za Uličnom galerijom, ali…Nećemo sad onu o babama i mudima.

Tako je kako je i umesto naricanja nad zlom sudbinom valja preduzeti nešto. Tako je Ulična galerija i nastala. Pomalo stihijski, neplanirano, vrlo brzo se shvatilo šta znači jedan takav prostor i danas se u Uličnoj galeriji mogu pohvaliti sledećim:

“Od svog nastanka u aprilu 2012. godine prikazali smo ukupno 83 samostalne ili grupne izložbe, i preko 40 pratećih programa, približavajući savremeno umetničko stvaralaštvo građankama i građanima. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio nam je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicama i umetnicima koji su ih predlagali. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzimale priče o raseljavanju Roma, o radnicima u propalim fabrikama, životu beskućnika i azilanata, solidarnosti, frustracijama savremenog čoveka, ali i kritički osvrti na savremeno društvo i različite oblike političke i ekonomske moći.”

Kako je priča o Uličnoj galeriji priča o osvajanju slobode i kako je ekipa koja je zaslužna za postojanje Galerije zaslužna i za brojne druge sjajne stvari, koje su stavile Beograd na underground kulturnu mapu, poput Inex Filma, ali i za ukazivanje na sve nepravilnosti i proteste povodom “Beograda na vodi”, nemoguće je bilo ne dotaći se tih tema jer je sve to deo iste priče o Beogradu kao gradu za građane i sve one koji ga vole, a ne gradu privilegovane manjine.

Na kakve su sve probleme nailazili u toku ovih pet godina postojanja i da li se odbrojavaju poslednji dani Ulične galerije pričali smo sa Ivom Čukić i Dušanom Rajićem iz Ministarstva prostora.

KUPEK o ulicama, o Uličnoj galeriji poslušajte u ponedeljak, 24. 04. 2017. godine od 23 h. Ako niste bili pažljivi na satu i ako ste propustili emisiju možete je poslušati na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 24/04/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Ćakula je naša furka

08/11/2014.

Horkestar je svojim djelovanjem odavno zaslužio gostovanje u KUPEK-u. No, prvo smo im poštovanje iskazali pozvavši ih da nam nastupaju na jubilarnom, 99.izdanju a zatim ih i pozvali na ćakulu u 103. epizodi sapunice zvana KUPEK. Poziv su prihvatili i isturili naizgled krhku Ružicu. Ljudi, izgled vara.

Depopivo i živ’li

03/01/2015.

Kako je KUPEK ekipica na zasluženom odmoru u ovu nedjelju, od 16 h, preslušavamo još jedno arhivsko izdanje koje je…

Konji oko nas

12/10/2015.

Krajem septembra u kulturnom centru Rex premijerno je odigrana predstava “Volim te kao konja”. Uskoro će biti i, nazovimo to…

Stripovi su stvari za devojčice

23:00–1:00 Ponedjeljak 12.10.2018.

Ovo nije emisija za ljubitelje Zagora, iako ni takvi nisu u potpunosti isključeni. Ovo je emisija za ljubitelje stripa otvorena…

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin