KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Ko je taj nežni superheroj?

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.4.2017.

Ivica i Dado u Umetnobilu i KUPEK-u # 181

Već dugo u KUPEK-u imamo želju da u nekoj od emisija ugostimo Nežnog/e Dalibora/e. Povod za gostovanje pronašli smo u nedavno objavljenom, četvrtom studijskom albumu “U slojevima”. A razlog? Po našem skromnom mišljenju Nežni Dalibor je trenutno jedan od naših najboljih bendova, ako ne i najbolji. Istina, ukusi se razlikuju ali smo sigurni da će oni koji sa nama dele ovo mišljenje uživati u ovom 181. KUPEK izdanju u kom smo ugostili Ivicu i Dadu i preslušavali pesme sa novog albuma.

Ima tome već 10 godina kako se Nežni Dalibor pojavio na kompilaciji “Jutro će promeniti sve”. Naziv kompilacije kao da je i pravljen za njih, mada pravljen je i za ostale bendove, jer se očekivalo da bi jutro mnogima moglo promeniti život. Neki su odustali, a nekima, poput naših gostiju kompilacija je bila dokaz da se prethodni trud, a trajao je do tad skoro punih 10 godina, ipak isplatio. I od tada do danas brojali smo do brojke četiri.

Prošli smo kroz razvojni put benda, još od vranjanskih dana, preko spomenute kompilacije, do najnovijeg albuma koji, za razliku od prethodnih, ima i svoje CD izdanje, a očekuje se i vinil.

Probali smo da otkrijemo i ko stoji iza imena: Nežni Dalibor, ko je taj nežni superheroj, koji je pomalo izmešten iz naših života ali koji sa te distance sagledava sve naše anomalije i slavi život.

Nežni Dalibor je, inače, još jedan od bendova iz Srbije koji ima publiku i van Srbije, što se posebno odnosi na Zagreb i Split gde ih naši drugari iz KLFM i Quazimoda posebno vole. Red je da ih i drugi otkriju jer slušanje muzike Nežnog Dalibora može biti lekovito. Potrebno je samo otvoriti sva čula. Činjenica da se svi albumi mogu poslušati i skinuti online može vam uveliko pomoći u toj pripremi.

Prvi korak može, međutim, biti preslušavanje KUPEK-a # 181 u kom su nas Ivica i Dado vodili sve od sredine devedesetih, od ondašnje muzičke scene do danas. Oni su svedoci i učesnici tog i ovog vremena, ne kao Darkwood Dub ili Kanda Kodža i Nebojša, već kao jedinstveni bend koji je u tom trenutku nastao, rastao, a stasao je u poslednjih desetak godina.

Danas kad volimo praviti usporedbe sa protesta devedesetih i ovih danas, kad tražimo spone koje nas mogu dovesti do nekog zaključka u kom bi smeru današnji protesti mogli da nas odvedu, slušamo Nežnog Dalibora, koji na svom ličnom primeru razvoja nudi jedno od rešenja.

Ivicu i Dadu, odnosno Nežnog Dalibora, možete slušati u ponedeljak, 17.04. od 23 h. Ako ste je kojim slučajem propustili tu je KUPEK mixcloud kanal. 

autor: dejan kozul, 17/04/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Goran Dević: Kroničar rijeke, pruge i otpada

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.9.2019.

“Rijeci je svejedno da li imao klasno društvo, fašizam, da li se zvijerstva na njenim obalama dešavaju.” Piše i slika:…

Leskovačka smotra nebrige i entuzijazma

19/09/2016.

Krajem juna, leta gospodnjeg 2016, negde na brdovitom Balkanu održana je najveća smotra stripa. Balkanska smotra stripa i to mladih…

Žene sa gitarom

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.7.2018.

Žene nisu uzele gitaru kako bi se istrgle iz šovinističkih ralja u kojima je gitara predviđena za muškarca. Dobro. Možda…

Sloboda počinje našom borbom

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.3.2021.

Ne budete možda fizički u tolikoj opasnosti, ali riječi i stavovi nekad bole više od fizičkog nasrtaja. I shvatite da…

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)