KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MICHAEL JACKSON / Off The Wall (1979)

15:00–16:00 Nedjelja 23.6.2024.

Iz nedavno objavljene knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Mnogi zbog zaslijepljenosti uspjehom kasnijih Jacksonovih albuma toga nisu u potpunosti svjesni, no povijest pop glazbe se može s lakoćom podijeliti na period prije izdavanja albuma „Off the Wall“ i onaj nakon toga. Producent Quincy Jones i Michael Jackson su na ovom albumu kreirali spoj R&B glazbe i popa, koji će u sljedećem desetljeću zavladati svjetskim top listama te, uz dodatak hip-hopa, ostati osnovni sastojak recepture većine hitova u posljednjih četrdesetak godina. Album se smatra i jednim od vrhunaca disco ere, no to je definitivno preuska glazbena odrednica za njega.

U središtu je, očekivano, jedinstven i nevjerojatan vokal, napokon oslobođen okova etikete zlatnog djeteta kojima je unutar obiteljskog benda ostao sputan i nakon odrastanja. U svakom pogledu, od preuzimanja kreativne kontrole i odabira suradnika, preko novih načina fraziranja i pjevanja pa sve do imidža, ovo je prvi Jacksonov odrasli album, a uz „Thriller“ neupitno i najzrelije ostvarenje čitave karijere, prikaz velikog glazbenika na kreativnom vrhuncu, u kratkom trenutku prije nego što će postati nova, još karikaturalnija inačica kasnog Elvisa, veći od vlastite glazbe, a vjerojatno i života.

Nominalno, ovo je čak peti Michaelov solo album, no prethodna četiri snimljena su tijekom Motown razdoblja, kao dio The Jackson 5 projekta, te se „Off the Wall“ komotno može smatrati debijem i prelaskom starmalog čuda od djeteta na veliku scenu, suverenošću usporedivom samo sa sličnom tranzicijom kakvu je početkom desetljeća napravio Stevie Wonder. Jackson se u ovoj fazi još nije u potpunosti usudio osloniti isključivo na autorske pjesme, iako je to već radio za The Jackson 5, no napisao je neke od najboljih na albumu, uključujući i najuspješniji singl „Don’t Stop ‘Til You Get Enough“, najavljujući kakve se mogućnosti kriju u njemu.

(Dino Milić-Jakovlić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

1. Don’t Stop ‘Til You Get Enough
2. Rock With You
3. Workin’ Day and Night
4. Get on the Floor
5. Off The Wall
6. Girlfriend
7. She’s Out of My Life
8. I Can’t Help It
9. It’s the Falling in Love
10. Burn This Disco Out

 

autor: Ante Marković, 19/06/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Waterboys – Fisherman’s Blues (1988.)

15:00–16:00 Nedjelja 22.7.2018.

Kako je Mike Scott pronašao novo u starom. I sebe u Irskoj. Priča o albumu koji se snimao dvije godine…

BOB MARLEY & THE WAILERS / Exodus (1977)

15:00–16:00 Nedjelja 16.7.2023.

Movement Of Jah People

IGGY POP / Lust For Life (1977.)

07/12/2016.

Ovo je drugi u nizu Iggyjevih povratničkih albuma., realiziran 1977. u Berlinu uz pomoć Davida Bowiea. To je i povratak rock korijenima u doba ekspanzije punka, trenda kojemu je Iggy neupitno kumovao!

LAURIE ANDERSON / Bright Red

15:00–16:00 Nedjelja 12.2.2023.

Slušamo Bright Red, peti po redu album Laurie Anderson, američke avangardne glazbenice i multimedijalne umjetnice, snimljen 1994. u produkciji Brian Enoa.

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

NU GUINEA / Dekmantel

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM