KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Live & Obscure: The Smiths – U.S.A. 1986. / Robyn Hitchcock – Storefront Hitchcock

Ljeto još traje, tako da i ova emisija ide smanjenim intezitetom, ograničavajući se na reprodukcije nekih kvalitetnih, no zaboravljenih live nastupa, te na predstavljanje pokojeg noviteta. Stoga ove subote uživajte u snimci jednog od zadnjih nastupa kultnih The Smithsa (Los Angeles 1986.), te zapisu akustičnog koncerta Robyna Hitchcocka, odrađenog i zabilježenog 1998. u jednom njujorškom derutnom izlogu. Naravno, s prvim naznakama jeseni ponovo hvatamo zamah!

 

a) The Smiths – Live U.S.A. 1986.

Pred vama je snimka jednog od posljednjih albuma kultnog sastava The Smiths. Nastala je tijekom američke turneje održane ljeta 1986. – na koncertu u Los Angelesu, 26. kolovoza, kada je već postajalo jasno kako bend nema budućnosti. Naime, napetosti između tekstopisca Morrisseyja i glavnog skladatelja i gitarista Johnnyja Marra su narasle do te mjere da nekakav normalni daljnji rad više nije bio moguć, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da su bubnjar i bas gitarist (Mike Joyce i Andy Rourke) počeli uviđati svoj dotad podređeni položaj.

Po završetku američkog dijela turneje, uslijedilo je još nekoliko europskih, točnije britanskih nastupa, nakon čega sastav snima i objavljuje svoj posljednji album Strangeways Here We Come – istina, više zbog financijskih razloga i obveza prema kompaniji, nego zbog nekakve volje za zajedničkim radom (koncem 1987. će i službeno prestati s djelovanjem).

Priloženi zapis s losanđeleskog koncerta je možda najbolji način da se početnici upoznaju sa svom magičnošću žive izvedbe The Smithsa (koji su u naravi i u prvom redu bili koncertni bend), te da se već iskovani fanovi podsjete tih veličanstvenih trenutaka!

im11

01 Please, Please, Please Let Me Get What I Want
02 Still Ill
03 I Want The One I Can’t Have
04 There Is A Light That Never Goes Out
05 How Soon Is Now
06 Frankly Mr. Shankly
07 Panic
08 Stretch Out And Wait
09 The Boy With The Thorn In His Side
10 Is It Really So Strange
11 Cemetry Gates
12 Never Had No One Ever
13 Rubber Ring/What She Said
14 That Joke Isn’t Funny Anymore
15 Heaven Knows I’m Miserable Now
16 The Queen Is Dead
17 Money Changes Everything
18 I Know It’s Over

 

b) Robyn Hitchcock – Storefront Hitchcock (1998.)

Storefront Hitchcock je koncertni album engleskog kantautora Robyna Hitchcocka, no bitno se razlikuje od nekih prijašnjih i kasnijih (uglavom piratskih) zapisa takve vrste.

Naime, Robyn je običavao koncertirati s potpunim pratećim bendom, ili pak sasvim sam, tek uz akustičnu gitaru. OvaJ album, koji se može tretirati i kao soundtrack istoimenog filma u režiji Jonathana Demmea, razlikuje se od obaju navedenih pristupa. Hitchcocka ovdje prati još dvoje glazbenika: violinistica Demi Bonet, te gitarsit Tim Keegan, tako da je finalni zvuk istovremeno mekan, zaokružen i pun, što je daleko od energije klasičnog rock sastava, ali i od tugaljive praznine usamljenog singera/sonwritera sa svojom omiljelom gitarom (ako ste gledali ovogodišnji Gelbov nastup na Superuhu, uz minijaturni ali savršeno posloženi prateći sastav, znati ćete na što ciljam).

Zašto ‘Storefront’? Iz jednostavnog razloga što su Hitchcock i Demme odlučili ovaj koncert realizirati i snimiti izvan za to najčešće korištenih prostora poput dvorana, klubova, barova ili pak otvorenih javnih površina kao što su primjerice parkovi. Izbor je na koncu pao na izlog jednog malog, zapuštenog dućana namještaja na Manhattanu. Glazbenici su smješteni s druge, unutarnje strane stakla, prepušteni pogledima prolaznika koji ih ne misleći mnogo, doživljavaju kao još jednu reklamnu atrakciju. Upitno je u kojoj je mjeri takav ‘omjer snaga’ bio planiran od strane autora i redatelja, no savršeno se uklopio u gotov proizvod.

KLFM nema svoju programsku vizualnu komponentu, pa ste osuđeni na audio, dakle albumsku verziju događaja, no ima tu i nešto utješno – verzija koju ćete čuti traje nešto dulje od one ‘srezane’ za filmske potrebe.

MSDSTHI EC006 “Storefront Hitchcock Live” – Deni Bonet, Robyn i Tim Keegan

 

01 1974
02 Let’s Go Thundering
03 Filthy Bird
04 Statue With A Walkman
05 I’m Only You
06 Glass Hotel
07 I Something You
08 The Yip! Song
09 You And Oblivion
10 Freeze
11 Airscape
12 Alright, Yeah
13 Where Do You Go When You Die?
14 The Wind Cries Mary
15 No, I Don’t Remember Guildford
16 Eerie Green Storm Lantern
17 Beautiful Queen

autor: Vjeran Stojanac, 22/08/2014

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Prvi listopadski Exit

20:00–22:00 Subota 3.10.2020.

Tri nova kasnoljetna, odnosno ranojesenja izdanja. Tu su King Dude, Bill Callahan te Matt Elliott.

Crippled Black Phoenix – Live Poznan AD 2011

17/07/2015.

U večerašnjem izdanju poslušajte koncertni zapis sastava Crippled Black Phoenix s nastupa održanom u Poznanu, Poljska, koncem 2011.

The Smiths

20:00–22:10 Subota 11.5.2019.

prošlo je 32 godine od razlaza The Smithsa. Tko bi rekao?!

Swans — Public Castration Is A Good Idea!

20:00–23:30 Subota 14.9.2019.

Najavljeni album ‘Leaving Meaning’ kojeg očekujemo koncem listopada još je jedn razlog za tračak životne radosti.Nije li to dovoljan povod da se podsjetimo veličanstvenih Swansa?

Tjedna rotacija

Arhiva

THE ANTLERS / Green to Gold

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

MOCKY / Bora!

DJ Tennis / RA

Jethro Tull part 1

SACHER / Biser, Ambra, Jantar (2019.)