KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

David Gilmour – Live in Gdansk / Robyn Hitchcock – The Man Upstairs

U napetom očekivanju ‘novog’ uratka sastava Pink Floyd, ovotjedno izdanje emisije eXit donosi manje-više kompletan zapis nastupa Davida Gilmoura u Gdansku, održanog prije osam godina (i par dana). U nastavku možete premijerno preslušati ‘The Man Upstairs’, upravo objavljeni album Robyna Hitchcocka, gdje se autor na specifičan način vraća svojim poluaksutičnim korijenima, a tu je i nekoliko kvalitetnih covera, u smislu posvete glazbenicima koji su utjecali na formiranje Robynovog glazbenog stila!

 

a) David Gilmour – Live in Gdansk, 26/08/2006.

Šestog ožujka 2006., točno na svoj šezdeseti rođendan, David Gilmour objavluje svoj treći samostalni i zasigurno najbolji album On a Island. Riječ je o projektu koji je nastajao dulje od godinu dana, i kojemu su svoj obol dale osobe poput Davidove žene Polly, ali i brojni prijatelji kao što su David Crosby, Graham Nash, David Bowie, Robert Wyatt, Jools Holland, Phil Manzanera, te stari suborac iz redova Pink Floyda, Richard Wright.

Početkom ljeta, ista ova postava (uz razumljivo odustajanje Roberta Wyatta, no ojačana basistom iz postwatersovske Pink Floyd faze, Guya Pratta, saksofonistom Dickom Parryjem te klavijaturistom Jonom Carinom) kreće na višemjesečnu britansku i europsku turneju koja je kulminirala 26. kolovoza spektakularnim nastupom u čuvenom brodogradilištu u Gdansku, Poljska, i to nimalo slučajno. Ovom finalnom događaju je svoj obol dao i poljski Baltički simfonijski orkestar pod dirigiranjem Zbigniewa Preisnera, uz Leszeka Moždžera na klaviru.

frontj

01 Speak To Me
02 Breathe
03 Time
04 Breathe (Reprise)
05 Castellorizon
06 On A Island
07 The Blue
08 Red Sky At Night
09 Then I Close My Eyes
10 Smile
11 Take A Breath
12 A Pocketful Of Stones
13 Where We Start
14 Shine On You Crazy Diamond (parts I – V)
15 Astronomy Domine
16 Fat Old Sun
17 High Hopes
18 Echoes
19 Wish You Were Here
20 A Great Day For Freedom
21 Dominoes
22 Coming Back To Life
23 Find The Cost Of Freedom
24 On The Turning Away

david_gilmour_-_live_in_gdansk_(cd_3)_-_back_(1-2)Naime, 31. se istog mjeseca obilježavala 25. godišnjica utemeljenja sindikata Solidarność (više o tim događajima s početka osamdesetih možete pročitati u uvodu najave emisije o poljskoj punk sceni). Nažalost, orar nije dozvoljavao mogućnost da se nastup točno uštima s jubilejem, no održavanje pet dana ranije nije negativno utjecalo na veličanstvenost događaja!

Kako se vidi iz priloženog, lista se uglavnom sastoji od starijih skladbi Pink Floyda, te kompletnog materijala albuma On the Island, uz neke nostalgične izlete u prošlost (Fat Old Sun, Barrettova Dominoes...). Posebna je pažnja poklonjena skladbi A Great Day for Freedom s albuma The Division Bell, koja upravo govori o padu europskih komunističkih režima kasnih osamdesetih.

Album je u konačnici objavljen objavljen 22. rujna 2008., svega tri dana nakon smrti klavijaturista Richarda ‘Ricka’ Wrighta, no nije zgorega spomenuti da se uradak koji pod imenom Pink Floyd ovih dana pripremaju David Gilmour, Nick Mason i Polly Samson u potpunosti sastoji od Wrightovih zaostalih kompozicija, no to ionako nije tema ove emisije.

Ono što je bitno – ta je večer 26. kolovoza u brodogradilištu u Gdansku uistinu bila veličanstvena i neponovljiva!

PS. dvije do tri priložene skladbe ne potječu s ovog nastupa, već s prethodnih europskih koncerata, no to ni po čemu ne narušava cjelovitost doživljaja.

 

b) Robyn Hitchcock – The Man Upstairs (2014.)

The Man Upstairs, upravo objavljeni album Robyna Hitchocka nije obojen rockerskim tonovima kao nekoliko prethodnih uradaka odrađenih s pratećim sastavom Venus 3 (Peter Buck, Bill Rieflin i Scott McCaughey). Naprotiv, riječ je o uglavnom akustičnom ostvarenju podosta nalik na Robynove uratke iz druge polovice osamdesetih, te neke iz devedesetih, a ono što mu daje posebnu draž jest izbor skladbi. Naime, pored većine osobnih naslova, tu je i par obrada Robynu dragih autora poput The Doorsa (The Crystal Ship), Psychedelic Fursa (The Ghost in You), Bryana Ferryja (To Turn You On) te Grant Lee Phillipsa (Don’t Look Back).

Robyn-Hitchcock-album

01 The Ghost In You
02 San Francisco Patrol
03 To Turn You On
04 Trouble In Your Blood
05 Somebody To Break Your Heart
06 Don’t Look Down
07 Ferries
08 Comme Toujours
09 The Crystal Ship
10 Recalling the Truth

 


The Man Upstairs možda i ne ulazi u sam vrh Hitchcockovih samostalnih ostvarenja, no vjernim će fanovima dobro doći kao dokument jednog vremena – Robyn se, izgleda, opet nalazi na prekretnici, a onima koji se po prvi put susreću s stvaralaštvom ovog velikana može pružiti sasvim solidan uvid u njegov stvaralački genij!

autor: Vjeran Stojanac, 04/09/2014

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Tim Hardin:Ostavština za budućnost

20:00–22:00 Subota 27.6.2020.

Individua koja se krije iza imena Charles Timothy Hardin je zasigurno jedan od najpodcjenjenijih američkih kantautora, što je u priličnom nesrazmjeru s utjecajem kojeg je isti ostavio kako na suvremenike, tako i na nadolazeće generacije.

Michael, Tom & Mick

20:00–22:45 Subota 10.10.2020.

Novi uratci Michela J Sheehyja i Micka Harveyja, te stariji “live” zapis pokojnog Toma Pettyja!

Novosti na obzorju – Giant (Giant) Sand, dEUS i Wovenhand

08/06/2012.

Svevišnji nam je uslišio molitve, poslavši nam nova ostvarenja Giant (Giant) Sanda, dEUS-a te vrhunski koncertni zapis Wovenhanda. Na novog Iggyja, Patty ili Neil Younga ćete pričekati!

King Crimson nakon 50 godina

20:00–22:15 Subota 7.11.2020.

Kako danas zvuče King Crimson kada je samo Fripp ostao izvorni član? Bio i ostao! Najbitnije – ne predaju se!

Tjedna rotacija

Arhiva

TY SEGALL / Hello, Hi

PREFAB SPROUT / Jordan: The Comeback (1990)

GORILLAZ / Cracked Island ft Thundercat

KHRUANGBIN / LateNightTales

MEN AT WORK / SuperStar Concert Series (1983)

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM