KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Crippled Black Phoenix: (Mankind) The Crafty Ape (2012.)

20:00–21:30 Subota 5.12.2020.

Čovječanstvo je zbir vještih majmuna!

Ukoliko je rečenica kojom  je novinar na SoundGuardian portalu završio svoj osvrt na ovaj album (Pink Floyd za 21. stoljeće) možda izgledala naprasita i nerealna, opetovano preslušavanje četvrtog uratka sastava Crippled Black Phoenix dokazuje da je dotični nepobitno bio u pravu, mada time i nije rekao nešto naročito novo. Stvar je krajnje jednostavna – ovaj bend, ili možda bolje reći projekt, svoj izričaj gradi na predefiniranoj ambijentalnoj podlozi koja jako dobro podnosi čvršće melodijske i ritmičke konstrukcije koje se mogu ali i ne moraju uzdići iz njezine blago uzbibane površine. Upravo tako – intenzitet i način izranjanja zvučnih uzoraka definiraju izlazni signal. Postavite li stvari na takav način, sve one poredbe i stilske poveznice koje se u pravilu nameću uz Crippled Black Phoenix, iako i dalje prisutne, prestaju biti neophodne. Post rock, apokaliptični folk, neopsihodelija, natruhe dooma te još pregršt utjecaja zapakiranih u progresivno ruho – sve stoji, ali takve klasifikacije počinju zamarati, a smisla imaju samo kada zadrtim pojedincima treba dokazati kako polazni sastavi iz kojih je regrutirano članstvo Crippled Black Phoenixa ne trebaju nužno utjecati na konačni zvučni ishod.

Teza o temeljnoj zvučnoj površini te izranjajućim čvrstim masivima – možemo li to bar na trenutak usporediti s fenomenom kristalizacije? – se na prethodnih par  albuma mogla parcijalno primijeniti (da, postojale su stranputice koje bi pojedinca barem na trenutak nagnale da odbaci takav pogled na stanje stvari), no za (Mankind) The Crafty Ape, trenutno posljednje ostvarenje Crippled Black Phoenixa, nema dvojbe. Razlog povlačenja usporednice s ranom fazom Pink Floyda i ne leži toliko u glazbenom izričaju (mada, ni taj element nije zanemariv, naprotiv) koliko u metodi kroćenja nereda i postavljanja plutača po nemirnom oceanu primordijalnih tonova. U narativnom je smislu (kako se već može isčitati iz podjele albuma po poglavljima te nazivima pjesama, ali i naslutiti iz Justinovih izjava), The Crafty Ape ne isuviše optimističan pogled na trenutno stanje rase inteligentnih majmuna na trećoj planeti od Sunca.

Chapter I (A Thread)

1. Nothing (We Are…)

2. The Heart of Every Country

3. Get Down and Live With It

4. (In the Yonder Marsh)

5. A Letter Concerning Dogheads

6. The Brain / Poznan

Chapter II (The Trap)

7. Laying Traps

8. Born In a Hurricane

9. Release the Clowns

10. (What?)

Chapter III (The Blues of Man)

11. A Suggestion (Not a Very Nice One)

12. (Dig, Bury, Deny)

13. Operation Mincemeat

14. We’ll Never Get Out This World Alive”

15. Faced With Complete Failure, Utter Defiance Is the Only Response”

©Vjeran 2020

 

autor: Vjeran Stojanac, 04/12/2020

, ,

Vezane objave

Arhiva

Halloween with John Cooper Clarke

20:00–22:20 Subota 31.10.2020.

Zove se John Cooper Clarke i najveći je pjesnik u domeni onoga što kolokvijalno nazivamo popularnom glazbom. Nema veze sa Cohenom i Morrisonom, a s Curtisom tek donekle. Ipak je vrh! Provjerite zašto!

Syd Barrett Story/The Ministry of Wolves/Mark Lanegan live at KCRW

13/03/2014.

Nakon nekoliko strogo tematskih, slijedi jedno kolažirano izdanje eXita, u kojemu možete preslušati našim rukama dorađen i proširen radio dokumentarac o Sydu Barrettu, nastupni album ‘supergrupe’ The Ministry of Wolves (govore li Vam nešto imena poput Micka Harveyja, Alexandera Hackea ili Paula Wallfischa), te nastup Marka Lanegana i pratećeg benda u čuvenoj emisiji ‘Morning Becomes Eclectic’ na jednako tako čuvenom kalifornijskom FM radiju KCRW!

Verschwende deine Jugend: Punk und Neue Welle in Deutschland (1977. – 1983.)

20:00–22:20 Subota 20.1.2018.

Vodič kroz njemačku punk i novovalnu scenu, stvoren na temeljima knjige ‘Verschwende deine Jugend’ Jürgena Teipela i istoimenog filma Benjamina Quabecka. (post)punk’s not dead! Deutschland über alles!

Donovan

20:00–21:30 Subota 22.8.2020.

Vrijeme je da se podsjetite!

Tjedna rotacija

Arhiva

DJANGO DJANGO / Glowing In The Dark

HAPPY MONDAYS / Pills ‘n’ Thrills And Bellyaches (1990.)

ORGONE / Basilisk

MR.C / Retro

J MASCIS / Fed Up And Feeling Strange (Live)

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)