KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

I Often Dream of Trains

10:00–12:00 Četvrtak 30.3.2017.

Imaginarno putovanje među terminalnim postajama: iz parnjača u podzemene sustave, izron na površinu i hvatanje suvremenijeg vlaka, presjedanje u vagone vučene dizel strojem i … putovanje se nastavlja!

U današnjem izdanju Soda Fountaina, na krilima pjesme pođimo zajedno na jedno imaginarno putovanje među terminalnim postajama na brojnim kontinentima, presjedajući iz parnjača u podzemene sustave, te izranjajući iznova na površinu i hvatajući nešto suvremeniji električni vlak s kojeg ćemo opet, na nekoj prigradskoj stanici, toliko sitnoj i beznačajnoj da nije niti označena na mapi, presjesti u vagone vučene dizel strojem, i … putovanje se nastavlja!

S-Bahn, Berlin Friedrichstraße

Vlakovi su čudni strojevi. Iako se kreću strogo definiranom trasom, iz nekog ne baš sasvim jasnog razloga odaju dojam bića s više slobode i samosvjesnosti od ostalih popularnih vozila, možda s izuzetkom zrakoplova. Tajna se možda krije u vizuri usamljenog vlaka koji noću prolazi dubinom polja, gubeći se u nepoznatom mraku, poput one sve tiše i tiše željeznice iz završnih stihova Matoševa Notturna, ili možda u samoj povijesnoj činjenici – bila su to naime prva prijevozna sredstva koja su potencijalnom putniku osiguravala slobodu i intimu, istovremeno ga prebacujući s kraja na kraj države ili kontinenta, bez potrebe da on napusti volumenski prostor vagona koji mu praktički pružaju sve potrebno.

Ta je romantična komponenta njihove osobnosti od same njihov pojave bivala polazištem brojnih priča, novela, pa i pjesama, a što se ovih potonjih tiče, slična je stvar i danas, pošto se u kontekstu suvremene popularne glazbe može naći uistinu ogroman broj skladbi posvećenih upravo vlakovima.

Čega tu sve nema – skoro ritualnih prigradskih putovanja, ljubavnih rastanaka, odlazaka u daljine, hvalospjeva moćnim strojevima koji tutnje krajolikom i tako dalje, pa sve do one Guthrijeve balade o vlaku koji grabi ka slavi… Vlak se uistinu pokazao kao zahvalan model!

Victoria station London Victoria

01 David Bowie – Station to Station
02 Andy Summers & Robert Fripp – Train
(intermezzo #1)
03 Mark Lanegan – Waitin’ On A Train
04 The Kinks – Last Of The Steam Powered Trains
05 Lee Hazlewood – No Train To Stockholm
(intermezzo #2)
06 Combustible Edison – Carnival Of Souls
07 Ry Cooder – Good Morning, Mr. Railroad Man
08 Lyle Lovett – Train Ride
(intermezzo – New York City, Penn Station Announcement)
09 Mike Doughty – Thank You, Lord For Sending Me The F Train
10 Uncle Tupelo – Train
11 Jethro Tull – Locomotive Breath
12 AA Bondy – The Coal Hits The Fire
(intermezzo – Train Bell at Andrew’s Crossing)
13 Emerson, Lake & Palmer – Honky Tonk Train Blues
14 Enya – Trains And Winter Rains
(intermezzo – Berlin, S-Train)
15 Paul Simon – Train In The Distance
16 R.E.M. – Driver 8
17 Crime & The City Solution – On Every Train (Grain Will Bear Grain)
(intermezzo – London Victoria Announcement)
18 Brian Eno – Barbican Station
19 Silver Jews – Trains Across The Sea
20 Lowlights – Gare Du Nord
(intermezzo – London Paddington Announcement)
21 David Sylvian – Where The Railroad Meets The Sea
22 Sonic Youth – Shadow Of A Doubt
23 Tuxedomoon – L’Etranger
(intermezzo – S-Bahn Announcement, Alexanderplatz Berlin)
24 Mick Harvey – Scenic Railway (Serge Gainsbourg’s Cover)
25 Nick Cave & The Bad Seeds – Train Long Suffering
(intermezzo – New York City, Grand Central Station Announcemet)
26 Tom Waits – 9th & Hennepin
27 Mark Lanegan – Deep Black Vanishing Train
28 The Pine Hill Haints – Trains Have No Names
29 Robyn Hitchcock – I Often Dream Of Trains
(log-out – intermezzo #3)

 

1459-train-in-the-snowy-night-wallpaper-wallchan.pngKolodvori se javljaju pri kraju prve polovice 19. stoljeća, dakle u vrijeme kada će diljem Europe neogotički stil potisnuti neoklasicizam. Ti domovi vlakova (ili bolje kazati, njihove polazne i krajnje točke – terminali) građeni su monumentalnošću srednjevjekovnih gotičkih katedrala. Dovoljno je, uostalom, pogledati pariški Gare Du Nord ili Gare Du Lyon, berlinski nedavno u potpunosti modernizirani Lehrter Stadthauptbahnhof, te posebice londonske spomenike industrijskoj revoluciji poput King’s Cross/St. Pancrasa, Paddingtona, Victorie, Waterlooa, Liverpool Streeta, Eustona, Blackfriarsa, Charring Crossa, Fenchurcha i drugih…

Uz sve navdene veličanstvene objekte, njujorški je Grand Central Station izdignut nekoliko simboličkih stepenica iznad – ogromna, složena i tranzitna struktura u samom srcu grada, postavljena na brojnim razinama s svojom prostranom concourse dvoranom i dugačkim podzemnim peronima – trenutno u fazi obnove koja bi trebala njegove atribute i kapacitete učiniti još monumentalnijim!

Možda je era suvremenih, klinički minimalističkih kolodvora i superbrzih vlakova pokušala ubiti zadnji dašak nostalgije, no terminali se, a posebice željeznice teško predaju, i krojiti će putne navike čovječanstva (barem kad je o relativno kraćim trasama riječ) još desetljećima!

Stoga u današnjem izdanju Soda Fountaina, odnosno Jutarnjeg programa četvrtkom na krilima pjesme pođimo zajedno na jedno imaginarno putovanje među terminalnim postajama na brojnim kontinentima, presjedajući iz parnjača u podzemene sustave, te izranjajući iznova na površinu i hvatajući nešto suvremeniji električni vlak s kojeg ćemo opet, na nekoj prigradskoj stanici, toliko sitnoj i beznačajnoj da nije niti označena na mapi, presjesti u vagone vučene dizel strojem, i … putovanje se nastavlja!

3238_3_Paddington_Station_c_2000 London Paddington

I often dream of trains when I’m alone
I ride on them into another zone
I dream of them constantly
Heading for paradise
Or Basingstoke
Or Reading

I often dream of trains when I’m awake
They ride along beside a frozen lake
And there in the buffet car
I wait for eternity
Or Basingstoke
Or Reading

I often dream of trains till it gets light
The summer turns to winter overnight
The leaves fall so suddenly
The sun sets at four o’clock
Exactly what
I’m dreading

I often dream of trains when I’m with you
I wonder if you dream about them too
Maybe we’ll meet one night
Out in the corridor
I’m waiting for
You baby
Baby

/Robyn Hitchcock, I Often Dream of Trains/

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 29/03/2017

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Schumanova deklaracija

10:00–12:00 Četvrtak 7.5.2020.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Songs of Hope and Redemption

10:00–12:00 Četvrtak 63.7.2017.

Eklekticizam je sam sebi svrha!

Euromaidan to Donbass; Negev desert to Gaza Strip

29/07/2014.

Ukoliko ste u ovotjednom izdanju Soda Fountaina očekivali nekakvu opuštajuću ljetnju listu, izbijte si to iz glave! Situacija diljem planeta se već tjednima zahuktava. Stoga današnji izbor skladbi nije zamišljen kao stupidna pozadina za razbuđivanje tijekom godišnjih odmora, već kao aktualna šetnja izraelskim pustinjama i ukrajinskim poljima. Skladbe su samo naizgled posložene po slučajnom uzorku, a ako kod slušatelja izazovu stanje nelagode, ništa zato – cilj je ostvaren!

The Soundscapes of Thatcher’s Britain

27/08/2014.

Osamdeste će u Britaniji ostati zapamćene kao ‘razdoblje tatcherizma’, a čitav je skup popratnih pojava – od rasta nezaposlenosti, rudarskih štrajkova, rata na Falklandskom otočju i dr. – ostavio traga i na području popularne glazbe. Stoga zaboravite mit o šarenom i razigranom desetljeću, jer to je bila tek površinska šminka za ublaživanje sveopće depresije; nalik onom revijalnom sastavu koji je nastavio svoju svirku dok je Titanic tonuo. Kako je izgledala prava strana glazbene scene, poslušajte u ovotjednom izdanju emisije Soda Fountain.

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin